Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

ЩОДО УКЛАДЕННЯ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ ТА ЙОГО ПОВІДОМНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ.

Март 26th, 2018 НовиниТрудові відносини Вывести на печать

Правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів і угод визначені Законом України «Про колективні договори і угоди» (далі – Закон). Саме колективний договір сприяє регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і роботодавців.
Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи (ст. 2 Закону).
Відповідно до ст. 3 Закону колективний договір укладається між роботодавцем з однієї сторони та профспілковими органами, а у разі їх відсутності – представниками працівників, обраними і уповноваженими трудовим колективом з іншої сторони.
Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов’язковими як для роботодавця, так і для працівників підприємства (ст. 9 Закону).
Процес переговорів з укладання колективного договору охоплює кілька етапів: підготовка до колективних переговорів (визначення сторін щодо ведення переговорів); розроблення проекту колективного договору; укладення колективного договору, його підписання і реєстрація; контроль за виконанням колективного договору.
Відповідно до ст.7 Закону України «Про колективні договори і угоди» у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо); встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі трудового колективу у формуванні, розподілі й використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом); режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій працівників; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; заборона дискримінації.
Крім того колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.
Згідно зі ст.5 Закону умови колективних договорів, що погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівників, є не дійсними, і забороняється включати їх до договорів. Пам’ятайте, що сторони несуть відповідальність за невиконання зобов’язань колективного договору.
Контроль за виконанням колективного договору проводиться безпосередньо сторонами, які його уклали, чи уповноваженими представниками сторін. Сторони, які підписали колективний договір, щорічно в строки, передбачені колективним договором, звітують про його виконання на загальних зборах трудового колективу (ст. 15 Закону).
Відповідно до ст.9 Закону України «Про колективні договори і угоди» колективний договір, зміни та доповнення до нього підлягають повідомній реєстрації.
Нагадуємо керівникам підприємств, установ та організацій міста, уповноваженим представникам трудового колективу про необхідність переглянути чинні колективні договори та при потребі укласти нові колективні договори, внести зміни та доповнення до діючих колективних договорів і подати їх на повідомну реєстрацію у відділ з економічних питань Павлоградської міської ради за адресою:
м. Павлоград, вул. Соборна, 95, каб. 205,
тел. (0563) 20-65-29

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • До уваги осіб з інвалідністю!
  • Допомога нашим захисникам
  • Виконком від 27.03.2024 р.
  • Покос трави на території міста Павлограда
  • Акутальні грантові пропозиції
  • До уваги суб’єктів господарювання
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
  • Про затвердження обґрунтування підстави здійснення закупівлі
  • Шановні павлоградці!
  • Переваги офіційного працевлаштування для роботодавців
  • Громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топонімії міста Павлоград
  • Підтримка від ЮНІСЕФ для підприємств міста
  • Шановні нацгвардійці та ветерани!
  • Про затвердження Порядку проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Павлоград
  • Оголошується конкурс бізнес-проєктів для надання гранту з міського бюджету на підтримку молодіжного підприємництва