Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

«Україно моя світанкова»

Август 22nd, 2018 Новини Вывести на печать

20 серпня 2018 року в Павлоградському історико-краєзнавчому музеї відкрилася виставка під назвою «Україно моя світанкова» до Дня незалежності України. Це державне свято, що відзначається щороку 24 серпня. Цього року ми святкуємо 27 – му річницю.

Вперше День незалежності України був відзначений 16 липня 1991 року — в пам’ять про те, що рік тому — 16 липня 1990 року — Верховна рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

Декларацією визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців.

Однак прийнятий документ не отримав статусу конституційного акту. Українська РСР залишалася в складі СРСР, тому міжнародні організації та країни світу не визнали її державну незалежність. Причиною цього стала відсутність у Верховної Ради УРСР повноважень на ухвалення рішення про вихід республіки зі складу Радянського Союзу, тобто на проголошення незалежності Української РСР.

Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акта проголошення незалежності України». 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР фактично вдруге проголосила Україну незалежною демократичною державою, прийнявши «Акт проголошення незалежності України», він був підтриманий всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Декларація представляла собою правовий фундамент для Конституції, законів  України, визначення позиції республіки при укладанні міжнародних угод.

20 лютого 1992 Верховна рада України прийняла постанову «Про День незалежності України», тому з 1992 року День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

Державними символами України є прапор, герб і гімн.

Державний прапор України — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Ці кольори здавна використовувалися в українських землях, а в Галичині у XIX ст. були визнані національними. Був вперше публічно зафіксований 25 червня 1848 року у Львові, який українці  вивісилии над Львівською ратушею як національний прапор.

Малий державний герб – тризуб. Існує кілька теорій про тризуб Володимира. Найпоширеніша з них — це стилізоване зображення сокола, що націлений на здобич.

Композиція «Ще не вмерла Україна» є Державним гімном України (слова — Павла Чубинського,  музика — Михайла Вербицького) вперше надрукована в 1863 році, а з нотами — в 1865 році. Відомий композитор свого часу і священик Михайло Вербицький, натхненний цим віршем, написав музику до віршів і вперше сам виконав композицію в залі духовної семінарії в місті Перемишлі.

Композиція «Ще не вмерла Україна» стала використовуватися в якості державного гімну України в 1917 році. 15 січня 1992 музична редакція Державного гімну була затверджена Верховною Радою України, що знайшло своє відображення в Конституції України. Однак лише 6 березня 2003 року Верховна Рада України прийняла закон «Про державний гімн України».

На виставці представлені експонати із фондів музею,які відносяться  до періоду незалежності України. Виставка працюватиме до кінця серпня 2018 року.

Л.Солодка,провідний науковий співробітник

 

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду
  • Житлово-комунальні послуги: право користуватися пільгами для ветеранів війни
  • Протокол № 2 засідання Ради з питань ВПО
  • Вітаємо нашого земляка з перемогою
  • ПІДСУМКИ ПРОВЕДЕННЯ ДНІВ СТАЛОЇ ЕНЕРГІЇ В ПАВЛОГРАДІ
  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • Про передачу майна