Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Закон про єдиний соціальний внесок.

Май 23rd, 2011 Новини Вывести на печать

Прийнято Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який набрав чинності з 2011 року. Відповідальність за його виконання покладено на Пенсійний фонд України.
Єдиний соціальний внесок – це єдиний платіж до Пенсійного фонду, який містить в собі декілька внесків на соціальне та пенсійне страхування: відрахування до Пенсійного фонду та ще трьох соціальних фондів – страхування на випадок безробіття, із тимчасової втрати працездатності, та від нещасних випадків на виробництві.
Для роботодавця розмір цього соціального внеску коливається в залежності від діяльності, і визначається так званими класами ризику. Перший, найменший клас ризику, має відрахування в сумі 36,76%, останній, найбільший – 49,7%. Якщо діяльність проводиться за декількома напрямками, то клас професійного ризику визначається за основним видом економічної діяльності. Згідно з цим класом визначається відсоток нарахувань на фонд оплати праці, який сплачує роботодавець. Так, наприклад, для бюджетних установ цей розмір становить 36,3%, для платників, які уклали з працівниками договори цивільно-правового характеру – 34,7%. Розщіплення суми єдиного соціального внеску проводить Держказначейство, зараховуючи складові соціального внеску на рахунки відповідних соціальних фондів.
Єдиним органом, який проводить збір та контроль сплати єдиного соціального внеску, є Пенсійний фонд України . В ньому ж ведеться державний реєстр страхувальників та застрахованих осіб.
Основні моменти Закону:
розмір ЄСВ = сумі внесків до всіх фондів;
адміністратором ЄСВ призначено Пенсійний фонд, інші фонди не розпускаються і отримують кошти від ПФУ в пропорціях, які встановлені Законом;
Перехідними положеннями Закону вносяться численні зміни до інших законодавчих актів, в тому числі і до кримінального кодексу.
Сплата єдиного внеску.
ЄСВ повинен сплачуватись не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним. Роботодавці повинні сплачувати єдиний внесок під час кожної виплати заробітної плати. Сплата єдиного внеску відбувається шляхом перерахування коштів на відповідний банківський рахунок. Єдиний соціальний внесок зараховується на рахунок державного казначейства.
Для підприємців на загальній системі оподаткування та спрощенців встановлена однакова ставка внеску, що дорівнює 34,7% бази оподаткування.
Для підприємців на загальній системі оподаткування базою оподаткування є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та сума доходу, що розподіляється між членами сім’ї фізичних осіб – підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід.
Приватні підприємці, які перейшли на спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску. При цьому виплати в два фонди — на пенсійне страхування і до Фонду страхування на випадок безробіття — є для них обов’язковими, а ще в два фонди — соціального страхування та від нещасного випадку на виробництві — добровільними.
Єдиний соціальний внесок для «спрощенців» встановлено в розмірі 34,7 відсотка.
Якщо людина захоче додатково застрахуватися ще й у Фонді соцстраху (наприклад, щоб отримувати оплату лікарняних) — внесок збільшиться до 36,6 відсотка, застрахувавшись у всіх чотирьох фондах (не тільки в двох обов’язкових — пенсійному і зайнятості, але ще й у Фонді соцстраху та від нещасного випадку на виробництві), приватний підприємець сплачує внесок у розмірі 38,11 відсотка.
Мінімальний страховий внесок визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом.
Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати, встановлений статтею 22 Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік», та розмір єдиного внеску, встановлений для фізичних осіб — підприємців (34,7%), мінімальний страховий внесок для таких платників у 2011 році :
з 1 січня — 326,53 грн (941 грн х 34,7%);
з 1 квітня — 333,12 грн (960 грн х 34,7%);
з 1 жовтня — 341,80 грн (985 грн х 34,7%);
з 1 грудня — 348,39 грн (1004 грн х 34,7%).
Тобто, введення єдиного соціального внеску з 01.01.2011 р. полегшує подання звітності до всіх фондів – всі ці відрахування зводяться в один, єдиний соціальний внесок, який сплачується однією сумою. Взамін звітування в 4 різні інстанції платник сплачує  та звітує лише до Пенсійного фонду – адже саме Пенсійний фонд адмініструє цей внесок.

Заступник начальника управління – начальник відділу обліку надходження платежів — Р.С.Федорченко.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • ЛЕПТОСПІРОЗ – ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
  • Про скасування рішення Павлоградської міської ради виконавчого комітету №252 від 23.03.2022
  • Шановні керівники підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!
  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!
  • Гуманітарна допомога медичному закладу міста від Агентства США з міжнародного розвитку USAID
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Про затвердження Плану заходів щодо складання прогнозу бюджету Павлоградської міської територіальної громади на 2025-2027 роки
  • Виконком від 10.04.2024 р.
  • До уваги ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин!
  • Запрацювала «Єдина ветеранська лінія»
  • Інформація про використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб за 1 квартал 2024р.