Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Головного управління Держпраці України Дніпропетровській області здійснює нагляд та контроль за дотриманням законодавства про працю неповнолітніх

Март 31st, 2016 Новини Вывести на печать

Управління праці Головного управління Держпраці України Дніпропетровській області здійснює нагляд та контроль за дотриманням законодавства про працю неповнолітніх на підприємствах в установах, організаціях незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання.
Головна роль державних інспекторів з питань праці полягає у сприянні дотриманню законодавства про працю дітей, вжиття відповідних заходів для забезпечення виконання законодавства та підвищення рівня обізнаності щодо дитячої праці.
Саме тому, державні інспектори з питань праці, виходячи на перевірки підприємств, приділяють значну увагу цим питанням та надають інформації і консультації щодо ефективних методів дотримання відповідних положень законодавства, а також у забезпеченні впровадження їх у життя.
Згідно з вимогами Кодексу законів про працю України, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами.
За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.
Працю неповнолітніх забороняється використовувати для виконання важких робіт і робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.
Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.
Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.
Усі особи молодше за вісімнадцять років приймаються на роботу тільки після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щорічно підлягають обов’язковому медичному огляду.
Відповідно до законодавства України не допускається використання праці неповнолітніх в нічний час, наднормовий час і у вихідні дні.
Відповідно до статті 51 Кодексу законів про працю України скорочена тривалість робочого часу встановлюється:для працівників віком 16-18 років — 36 год. на тиждень, для осіб віком 15-16 років (учнів віком 14-15 років, які працюють у період канікул) — 24 год. на тиждень.
Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини зазначеної вище максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку; для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці,- не більш як 36 год. на тиждень. Оплата праці неповнолітніх працівників при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в тому ж розмірі, що і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.
Роботодавець може відмовити неповнолітньому в роботі, якщо запропонована робота не відповідає нормам законодавства і може завдати шкоди здоров’ю, моральності або безпеці неповнолітнього працівника.
Роботодавець має право звільнити неповнолітнього працівника, але за законодавством для цього йому знадобиться дістати згоду районної (міської) служби у справах дітей.
Право вимагати дострокового розірвання трудового договору з неповнолітнім надається йому самому, батькам неповнолітнього, усиновлювачам або опікунам, а також державним органам і службовим особам, виконуючим функції спостереження і контролю над дотриманням трудового законодавства, якщо продовження трудового договору несе загрозу здоров’ю неповнолітнього або порушує його права і законні інтереси.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • ЛЕПТОСПІРОЗ – ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
  • Про скасування рішення Павлоградської міської ради виконавчого комітету №252 від 23.03.2022
  • Шановні керівники підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!
  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!
  • Гуманітарна допомога медичному закладу міста від Агентства США з міжнародного розвитку USAID
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Про затвердження Плану заходів щодо складання прогнозу бюджету Павлоградської міської територіальної громади на 2025-2027 роки
  • Виконком від 10.04.2024 р.
  • До уваги ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин!
  • Запрацювала «Єдина ветеранська лінія»
  • Інформація про використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб за 1 квартал 2024р.