Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

Кандидат на посаду зареєстрований як ФОП. Приймати за сумісництвом чи основним місцем роботи?

Октябрь 12th, 2018 Новини Вывести на печать

Право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, має кожен громадянин України (ст. 42 Конституції України).
Підприємницька діяльність — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність суб’єкта господарювання — підприємця. Мета підприємницької діяльності — досягти економічних і соціальних результатів та одержати прибуток (ст. 42 Господарського кодексу України).
СТАТТЯ ДО ТЕМИ
Руйнуємо міфи про роботу сумісників
Щоб займатися підприємницькою діяльністю, особа повинна мати повну цивільну дієздатність і зареєструватися як підприємець (ст. 50 Цивільного кодексу України; далі — ЦКУ).
До підприємницької діяльності фізичних осіб застосовують нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин (ст. 51 ЦКУ).
Трудові відносини регулює законодавство про працю (ч. 1 ст. 3 КЗпП). Його складові — це КЗпПта інші акти законодавства України, прийняті відповідно до КЗпП (ст. 4 КЗпП).
Трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену угодою, з підляганням ПВТР, а роботодавець — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ч. 1 ст. 21 КЗпП).
Під час провадження господарської діяльності фізична особа, зареєстрована як підприємець, ні з ким не перебуває у трудових відносинах і надає послуги (виконує роботи) своїм замовникам винятково на підставі цивільно-правових договорів. Статус фізичної особи — підприємця жодним чином не обмежує правомочності особи та її цивільної дієздатності, не позбавляє інших прав, задекларованих Конституцією.
Стаття 43 Конституції гарантує кожному громадянину право на працю. Тому фізичні особи — підприємці, як і будь-які інші громадяни, мають право укладати трудові договори з підприємствами.
У разі сумісництва працівник виконує, окрім своєї основної, іншу регулярну оплачувану роботу на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, або у громадянина за наймом (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.1993 № 43).
Отже, якщо ФОП працює за трудовим договором у одного роботодавця, така робота не вважається сумісництвом стосовно підприємницької діяльності.
Особа, зареєстрована як ФОП, може працювати у кількох роботодавців (ст. 21 КЗпП). Те місце роботи, де зберігатимуть трудову книжку, буде основним, решта — сумісництвом, але сумісництвом стосовно основного роботодавця, а не підприємництва.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • До уваги осіб з інвалідністю!
  • Допомога нашим захисникам
  • Виконком від 27.03.2024 р.
  • Покос трави на території міста Павлограда
  • Акутальні грантові пропозиції
  • До уваги суб’єктів господарювання
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
  • Про затвердження обґрунтування підстави здійснення закупівлі
  • Шановні павлоградці!
  • Переваги офіційного працевлаштування для роботодавців
  • Громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топонімії міста Павлоград
  • Підтримка від ЮНІСЕФ для підприємств міста
  • Шановні нацгвардійці та ветерани!
  • Про затвердження Порядку проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Павлоград
  • Оголошується конкурс бізнес-проєктів для надання гранту з міського бюджету на підтримку молодіжного підприємництва