Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

Про індексацію грошових доходів

Февраль 9th, 2016 Новини Вывести на печать

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 20.11.2015 р. N 308/10/136-15
Про індексацію грошових доходів

Департамент стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України щодо індексації грошових доходів повідомляє.
Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі — Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.
Пунктом 5 Порядку визначено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватись у місяці підвищення. З наступного місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.
У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.
Також абзацом 8 цього пункту передбачено, що місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів, зокрема, за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим у разі, коли не відбувається підвищення окладу (тарифної ставки).
Враховуючи викладене та наведені у листі дані, у вересні 2015 року у працівників відбулося підвищення посадового окладу, отже, вересень 2015 року вважається базовим.
Порівняння суми підвищення заробітної плати із сумою індексації для визначення фіксованої суми індексації мало здійснюватись в умовах місяця, у якому відбулося таке підвищення. Тобто береться посадовий оклад у вересні до підвищення і всі складові заробітної плати від цього окладу, у тому числі розмір надбавок, доплат та премії та посадовий оклад після підвищення і всі складові заробітної плати від цього окладу.
У разі, коли працівник у місяці підвищення посадового окладу увесь цей місяць перебував у відпустці чи на лікарняному і фактично не отримував премію, то сума підвищення його заробітної плати визначається без її урахування.
Директор Департаменту
стратегічного планування та аналізу                                 О. Крентовська

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 26.11.2015 р. N 17959/0/14-15/10
Щодо індексації заробітної плати

Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі — Порядок) визначено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватись у місяці підвищення. З наступного місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.
У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.
Враховуючи зазначене, якщо у вересні 2015 року у працівника відбулося підвищення посадового окладу на 160 грн. (1378 — 1218), то сума індексації за цей місяць мала бути зменшена на суму підвищення заробітної плати.
При цьому звертаємо увагу, що у разі, коли розмір заробітної плати до підвищення у вересні п. р. був менше, ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений з вересня п. р. у розмірі 1378 грн., то сума індексації до підвищення заробітної плати у базовому місяці мала визначатись виходячи з фактичного розміру заробітної плати. Наприклад, якщо розмір заробітної плати до підвищення у вересні складав 1218 грн., 1243 грн., 1263 грн., то сума індексації мала нараховуватись на весь її розмір. Якщо розмір заробітної плати до підвищення перевищував встановлений з вересня п. р. розмір прожиткового, то сума індексації мала визначатися виходячи з його розміру, тобто 1378 гривень.

Перший заступник Міністра                                  В. Шевченко
У зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» (далі – постанова) та застосуванням окремих її норм, Міністерство соціальної політики повідомляє наступне.

З метою упорядкування структури заробітної плати, включення до посадових окладів працівників бюджетної сфери, органів державної влади сум індексації, що накопичувалась протягом останніх років та внесення змін до порядку проведення індексації грошових доходів, зазначеною постановою, установлено, зокрема, що з 1 грудня 2015 року посадові оклади працівників бюджетних установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери встановлюються у розмірах, передбачених пунктом 1 цієї постанови, розрахованих із тарифної ставки працівника I тарифного розряду ЄТС – 1113 гривень (підвищеної на 10 %).

Також постановою встановлено, що в межах видатків на оплату праці, затверджених у кошторисах органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та інших органів, за рахунок виплат, пов’язаних з індексацією, надбавок, доплат, премій, підвищуються на 25 % посадові оклади керівних працівників, спеціалістів і службовців зазначених органів, оскільки посадові оклади працівників цих органів не підвищувались з 2008 року.

При цьому, підвищенню на 25 % підлягають посадові оклади, встановлені в штатних розписах, у розмірах згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 482 «Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету», якою установлено, що уразі, коли розмір посадового окладу працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету, нижчий ніж визначений законом розмір мінімальної заробітної плати, посадовий оклад установлюється на рівні відповідного розміру мінімальної заробітної плати.

Постановою передбачено, що міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, головам обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації та інших державних органів у межах передбачених коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та власних коштів вжити заходів для підвищення з 1 грудня 2015 р. розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), перегляду розмірів надбавок, доплат, премій, спрямувавши на зазначені цілі всі виплати, пов’язані з індексацією, яка склалась у грудні 2015 року, з тим, щоб підвищення всіх складових заробітної плати у сумарному виразі для кожного працівника у грудні 2015 року перевищило величину індексації, що мала бути виплачена йому у грудні 2015 року.

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 4 постанови керівники установ, закладів, організацій окремих галузей бюджетної сфери та органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та інших органів мають забезпечити внесення змін до штатного розпису установ, закладів та організацій, відповідних органів з урахуванням нових розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати) з 1 грудня 2015 року.

З метою своєчасного забезпечення нарахування працівникам належних за грудень цього року виплат, зміни до штатних розписів мають бути внесені незалежно від внесення змін міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади до власних нормативно-правових актів з цього питання.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • До уваги осіб з інвалідністю!
  • Допомога нашим захисникам
  • Виконком від 27.03.2024 р.
  • Покос трави на території міста Павлограда
  • Акутальні грантові пропозиції
  • До уваги суб’єктів господарювання
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
  • Про затвердження обґрунтування підстави здійснення закупівлі
  • Шановні павлоградці!
  • Переваги офіційного працевлаштування для роботодавців
  • Громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топонімії міста Павлоград
  • Підтримка від ЮНІСЕФ для підприємств міста
  • Шановні нацгвардійці та ветерани!
  • Про затвердження Порядку проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Павлоград
  • Оголошується конкурс бізнес-проєктів для надання гранту з міського бюджету на підтримку молодіжного підприємництва