- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Увага! Мінсоцполітики змінює позицію щодо індексації та доплати до мінімальної зарплати?

5 грудня 2017 року на сайті http://www.interbuh.com.ua та інших сайтах з’явилась дуже цікава інформація. Нещодавно Федерація профспілок України звернулася до Мінсоцполітики (лист від 14.06.2017 р. № 05/01-16/661) із проханням надати додаткові роз’яснення з подальшим їх оприлюдненням щодо неврахування суми індексації грошових доходів під час обчислення заробітної плати для забезпечення її мінімального розміру. У відповідь отримано лист Міністерства (від 07.07.2017 р. № 13899/0/2-17/16), у якому йдеться, що сума індексації має враховуватися до мінімальної заробітної плати.
У зв’язку із цим Федерація профспілок також звернулася до Мінсоцполітики з вимогою про відкликання листа № 317/0/101-17/282.
Наразі з’явився лист Мінсоцполітики від 07.09.2017 р. № 2341/0/101-17, яким по суті прохання Федерації профспілок задоволено, і лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282 відкликано.
Нагадаємо: у листі № 317/0/101-17/282 ішлося про те, що сума індексації зарплати включається до виплат, які мають ураховуватися до зарплати під час забезпечення її мінімального розміру. Пояснювався такий висновок тим, що визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Решта складових заробітної плати, які не перелічені у цьому списку, мають ураховуватися до мінімальної заробітної плати.
Федерація профспілок України в листі від 27.07.2017 р. № 05/01-27/825 зазначає, що позиція в указаному листі Мінсоцполітики не відповідає законодавству.
При цьому слід мати на увазі, що відкликання цього листа не змінює позицію Мінсоцполітики – індексація включається в МЗП (3200). По-перше, чинними залишаються ще декілька листів відомства, які стверджують, що індексацію потрібно включати в МЗП. По-друге, наразі Мінсоцполітики не надало офіційного роз’яснення щодо зворотного тому, що індексація — «зверху» МЗП (3200).
До того ж на сайті «Вісник. Офіційно про податки» (http://www.visnuk.com.ua) ДФС коментує позицію Мінсоцполітики щодо врахування індексації при виплаті «мінімалки» наступним чином: «Зазначимо, що роз’яснення та листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер, а відкликання листа не вносить змін до чинного законодавства.
Тому при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати роботодавцям слід керуватися таким.
Частиною другою ст. 31 Закону України «Про оплату праці» визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Такими виплатами є: доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
Це означає, що всі інші складові заробітної плати, які не перелічені вище, у тому числі індексація, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.»