Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

37 найкращих молодих вчених Дніпропетровщини поїдуть навчатися у провідні вищі навчальні заклади світу за державні кошти

Сентябрь 22nd, 2011 Новини Вывести на печать

Серед 140 обраних кандидатів від України на навчання та стажування за кордоном – 37 дніпропетровських студентів, аспірантів, науково-педагогічних працівників, які за державні кошти поїдуть навчатись та проходити стажування у вищих навчальних закладах світу. Вони пройшли відбір першого відповідного всеукраїнського конкурсу, проведеного Міністерством освіти, науки, молоді і спорту України.

У порівнянні з іншими регіонами Дніпропетровщина посідає перше місце за кількістю переможців конкурсу. Серед кандидатів, відібраних з Дніпропетровщини, – 13 студентів, 11 аспірантів та 13 науково-педагогічних працівників.
Загалом для участі у конкурсі вищими навчальними закладами України було подано більше 500 кандидатур. Наразі 142 з них вибороли право навчатися та проходити стажування за кордоном. Серед 37-ми представників вищих навчальних закладів Дніпропетровщини, які вибороли право на отримання освіти за кордоном за рахунок бюджетних коштів, зокрема, представники Національного гірничого університету, Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара, Українського державного хіміко-технологічного університету, Національної металургійної академії України і Придніпровської державної академії будівництва та архітектури.
«Президент Віктор Федорович Янукович 2011 рік оголосив «Роком освіти та інформаційних технологій». Уперше за двадцять років існування незалежної України кошти на програму стажування українських студентів та аспірантів за кордоном закладені в державному бюджеті», – зазначив губернатор Олександр Вілкул.
«За молодими вченими – майбутнє української науки. Дніпропетровщина має величезний науковий потенціал. Облдержадміністрація заохочує наукові відкриття і підтримує молодих науковців області. За підтримки губернатора Олександра Вілкула в області проводяться три конкурси для молодих вчених. Переможці отримують гранти на реалізацію своїх проектів, сучасну комп’ютерну техніку і можливість стажування за кордоном. У регіоні щорічно проходить більше 10 наукових конференцій за участю студентської молоді. Завдяки підтримці Президента Віктора Януковича наші молоді вчені отримали можливість пройти стажування й отримати освіту за кордоном за державні кошти», – сказала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова. Також вона зазначила, що у рамках регіонального проекту «Молодіжна наука» у минулому році 10 молодих вчених області отримали гранти від 50 тис до 70 тис грн. 12 молодих вчених отримали потужні ноутбуки. В цьому році фінансування конкурсів збільшено з 760 до 830 тис грн. У 2012 році буде виділено на цей проект понад 1 млн грн.
«Дніпропетровщина – це науковий та освітній центр України. Освітня система Дніпропетровщини вже сьогодні динамічно вбирає в себе найсучасніші знання та технології. Успіхи наших молодих науковців демонструють високий рівень системи регіональної освіти. В області створюються всі умови для того, щоб ефективно працював ланцюжок «ВНЗ – перше робоче місце». Якісна фахова підготовка молодих висококваліфікованих кадрів – це запорука успішного соціально-економічного розвитку регіону й держави», – наголосив губернатор Олександр Вілкул.
«Конкурс, проведений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, надасть можливість талановитим молодим науковцям Дніпропетровщини отримати сучасні знання, життєвий і науковий досвід у провідних вищих навчальних закладах світу. Я впевнена, що навчання дніпропетровських студентів, аспірантів, наукових працівників за кордоном сприятиме налагодженню нових контактів Дніпропетровщини із представниками наукових шкіл світу», – зазначила заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова.
За кількістю студентів друге місце, після Дніпропетровщини посіли ВНЗ Одеської та Харківської областей, третє місце – ВНЗ Чернігівської області. За кількістю аспірантів, після Дніпропетровської області, друге місце посіли ВНЗ Києва, третє місце – ВНЗ Сумської області. За кількістю науково-педагогічних співробітників, після Дніпропетровської області, друге місце посіли ВНЗ Києва, третє місце – ВНЗ Харківської області та Автономної Республіки Крим.

Під головуванням Олександра Вілкула відбулося засідання регіональної Ради інвесторів

Губернатор Олександр Вілкул провів засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при облдержадміністрації. До Ради входять провідні компанії-інвестори Дніпропетровщини: ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», завод «Дніпросталь» компанії «Інтерпайп», компанія «Метінвест», ЗАТ «Сентравіс Продакшн Юкрейн», Компанія «Едем», Інвестиційно-промислова компанія «АМ Груп», МНПК «ВЕСТА», Торгово-виробнича корпорація «Алеф», ПАТ «Хайдельберг Цемент Україна». У засіданні також взяли участь голова обласної ради Євген Удод, заступники голови облдержадміністрації та облради, керівники профільних підрозділів облдержадміністрації, представники Фонду «Ефективне управління».

«Рада інвесторів при облдержадміністрації – це ще один майданчик для вироблення ефективної політики обласної влади щодо залучення інвестицій у регіональну економіку. Це майданчик для відкритого і професійного діалогу обласної влади й бізнесу», – сказав Олександр Вілкул, відкриваючи засідання.
Він зазначив, що за півтора року в області кардинально скорочені бюрократичні бар’єри на шляху розвитку бізнесу. У кожному місті та районі діють дозвільні центри, які надають дозвільні послуги бізнесу за принципом «єдиного вікна». Область одна з перших в Україні скасувала регуляторні акти, що перешкоджають розвитку підприємництва.
«В області створено Регіональне інвестиційне агентство. Його завдання – створення портфелів інвестиційних пропозицій для залучення інвестора. Вже підготовлено 4 великих інвестиційних пропозиції, які перебувають у стадії супроводу, на загальну суму 450 млн доларів США. Ще 7 інвестиційних пропозицій на суму більше 500 млн доларів підготовлені з метою залучення потенційних інвесторів», – наголосив губернатор. Зокрема, це такі проекти, як будівництво в області заводу провідного європейського виробника скла «Euroglas», заводу з виробництва ізоляційних енергозберігаючих матеріалів «Rockwool», будівництво доступного житла в Дніпропетровську на житловому масиві Лівобережний-3 та в селищі Партизанське Дніпропетровського району, заводу з переробки твердих побутових відходів, оптового ринку сільгосппродукції та інші.
За обсягами залучених прямих іноземних інвестицій область впевнено посідає 1-е місце серед областей України. Станом на 1 липня 2011 р. обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку області, склав 7,673 млрд доларів США або 16,3% від загальнодержавних обсягів. За перше півріччя 2011 року обсяг прямих іноземних інвестицій збільшився на 178,3 доларів США – це найкращий показник серед промислових областей України. На одного мешканця області обсяг іноземних інвестицій становить 2295,6 доларів США, що в 2,2 рази більше загальнодержавного показника (по Україні – 1033,2 доларів США).
Сьогодні на Дніпропетровщині успішно реалізуються проекти за участю німецьких, англійських, американських, австрійських, швейцарських та інших інвесторів.
«Перед нами стоїть амбітне завдання – зробити Дніпропетровщину інвестиційними воротами України. Особливо це актуально в рамках переговорів щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі та асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Наше завдання – продовжити відкривати нові можливості для бізнесу та інвестицій (як вітчизняних, так і іноземних) у нашому регіоні. Адже в сучасному світі економічна конкуренція між країнами – це в першу чергу боротьба за інвестора. І в цій боротьбі Дніпропетровщина займає лідируючі позиції в Україні», – сказав Олександр Вілкул.
На засіданні Ради інвесторів були обговорені ключові аспекти Комплексної стратегії розвитку регіону та Стратегії підвищення конкурентоспроможності області в кластерах сільського господарства й будівництва. У рамках обговорення свої інвестиційні досягнення, напрацювання та пропозиції представили члени Ради інвесторів..

Довідка

Рада вітчизняних та іноземних інвесторів при Дніпропетровській обласній державній адміністрації створена розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула 29 березня цього року. Рада є консультативно-дорадчим органом при Дніпропетровській обласній державній адміністрації.
Основними завданнями ради є:
створення сприятливих умов для залучення й ефективного використання вітчизняних та іноземних інвестицій з метою розвитку області;
сприяння інвестиційній діяльності у відповідних галузях економіки області та виходу вітчизняних суб’єктів господарювання на міжнародний ринок товарів, капіталів і послуг;
поглиблення взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарської діяльності у сфері інвестиційної діяльності;
участь у формуванні привабливого інвестиційного іміджу області, відповідних галузей економіки.
У Раді вітчизняних та іноземних інвесторів при облдержадміністрації представлені:
• ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» — найбільший інвестпроект в Україні.
• Завод «Дніпросталь» компанії «Інтерпайп» – найсучасніший металургійний завод, що будується в Україні, обсяг інвестицій в який понад 700 млн доларів США.
• Компанія «Метінвест» — міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна компанія, до якої входять 24 підприємства в Україні, Європі та США і контролює кожен етап виробничого ланцюжка — від видобутку руди та вугілля, виробництва коксу, виплавки сталі до виробництва плоского, сортового і фасонного прокату, виробництва труб великого діаметру.
• ЗАТ «Сентравіс Продакшн Юкрейн» — провідне підприємство трубної промисловості України та містоутворююче підприємство м. Нікополя.
• Компанія «Едем» — провідний виробник шпалер з вініловим покриттям і визнаний лідер в даному сегменті українського ринку.
• Інвестиційно-промислова компанія «АМ Груп» — управляюча компанія в холдингу, який об’єднує підприємства різних галузей.
• МНПК «ВЕСТА» — лідер у створенні в Україні нової галузі — виробництва свинцево-кислотних акумуляторів.
• Торгово-виробнича корпорація «Алеф» — потужна бізнес-структура. Її інтереси представлені у виробництві споживчих товарів, будматеріалів, будівництві, виноробстві, аграрному бізнесі, фінансових послугах та страхуванні, міжнародних транспортних перевезеннях.
• ПАТ «Хайдельберг Цемент Україна» — світовий виробник високоякісного цементу, бетону і піщано-гравійних сумішей, що відповідають європейським стандартам.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження