- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Аналіз травматизму та поради фахівця щодо його профілактики

12 лютого 2020 року у актовій залі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Павлограда» ПМР» відбулась прес-конференція тему: «Аналіз травматизму та його профілактика». У роботі заходу взяв участь завідувач цілодобового травматологічного пункту КНП «Павлоградська лікарня інтенсивного лікування» ПМР» Чуєнко Олег Георгійович.

Чуєнко О.Г. ознайомив присутніх журналістів з аналізом травматизму серед населення Павлограда та регіону по травматологічному пункту КНП «Павлоградська лікарня інтенсивного лікування» ПМР». За 2019 рік лікарями-травматологами було надано допомогу 16 148 пацієнтам, з яких 2 828 – діти до 14 років та 659 – діти віком 15-17 років, шкільного травматизму було зареєстровано 218 випадків.
З загальними захворюваннями у травмпункт звернулась 931 людина, з ранами – 2901 (рани, які не потребують стаціонарного лікування). Забої є доволі частим видом травм – за минулий рік було зареєстровано 5756 випадків. З пошкодженням зв’язок – 2653, з переломами верхніх кінцівок – 1686, з переломами нижніх кінцівок – 811, з переломами кісток тулуба – 474. З вивихами звернулась 271 людина, з опіками – 238 звернень, відморожень не було. При зверненні пацієнтів до травмпункту, проводиться не тільки огляд, а при необхідності надаються консультативно-діагностична та лікувальна допомоги. У Павлоградській лікарні інтенсивного лікування є можливість пройти комп’ютерну томографію, що є сучасною діагностикою.
Лікар акцентував увагу на тому, що через несвоєчасне звернення, застарілі травми потребують додаткового лікування та мають значно серйозніші наслідки. Фахівцями травмпункту було виконано 1368 операцій на шкірі, 17 операцій на кістках, накладено гіпсових пов’язок – 1961, виконано репозицій – 260. Загальна кількість маніпуляцій – 2121, операцій дітям – 212. Госпіталізовано 527 чоловік.
Фахівець зазначив, що травматологічний пункт КНП «Павлоградська лікарня інтенсивного лікування» ПМР» обслуговує не тільки жителів Павлограда, а й всіх, хто потребує допомоги. За минулий рік звернулось 823 сільських мешканця та 885 іногородніх. Також звернулись за допомогою 67 військовослужбовців.
Чуєнко О.Г. зауважив, що збільшилась кількість звернень з приводу травм у стані алкогольного сп’яніння – 333 пацієнта. Кримінальні травми – 782 випадки. Після ДТП було доставлено 124 пацієнта. Загальна кількість доставлених «швидкою» за 2019 рік складає 1463 людини, але багато людей звертається самостійно.
Завідувач травмпункту повідомив, що люди стали пильніше ставитись до укусів кліща. За минулий рік було зареєстровано 178 випадків. Він також підкреслив важливість видалення кліща лікарем для проведення подальшого дослідження, бо кліщі є переносниками енцефаліту та хвороби Лайма.
За перший місяць 2020 року всього 1251 людина звернулась до травмпункту, з яких вже 26 випадків укусів тваринами. Статистика говорить про те, що майже кожен день до травмпункту звертаються люди з укусами тварин. Останнім часом це стало великою проблемою, бо люди почали частіше контактувати з безпритульними тваринами.
Лікар застеріг мешканців міста бути обачними при поводженні з безпритульними тваринами та не доводити ситуацію до укусів. На сьогоднішній день у Павлоградській лікарні інтенсивного лікування відсутня наявність антирабічного імуноглобуліну, тому людей, що потребують специфічної допомоги відправляють у лікувальні заклади Дніпра.
Олег Георгійович інформував, що за останні дні через несприятливі погодні умови було відзначено зростання рівня травматизму на 30%. Незважаючи на те, що зараз навантаження на цілодобовий травмпункт значне, фахівці успішно справляються з поставленими завданнями та проявляють високий професіоналізм. У разі виникнення травм, він попрохав людей не займатись самолікуванням, щоб не допустити ускладнень, а звертатись до лікарів-травматологів в цілодобовий травматологічний пункт КНП «Павлоградська лікарня інтенсивного лікування» ПМР» (вул. Дніпровська, 541).

Відділ охорони здоров’я
Павлоградської міської ради