- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Чому не можна випалювати траву та спалювати сміття

Чому не можна випалювати траву та спалювати сміття

Навесні, коли сходить сніг і оголюється ґрунт, ми часто спостерігаємо, як на вулицях, особливо в приватному секторі, а також на присадибних ділянках люди палять багаття – знищують таким чином суху торішню траву, осіннє листя та інший непотріб, біля сміттєвих бачків тліють старі меблі, пластмасові пляшки та інше. Внаслідок чого на вулицях міста, особливо в тиху, безвітряну погоду, стоїть дим.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: в природі все влаштовано розумно і раціонально. Весняні підпали шкодять усьому живому мікросвіту! При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження її родючості, знищуються багато комах, їх личинки, лялечки, горять кладки і місця гніздових птахів.
Крім того: їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Особливо чутливі до нього алергіки та астматики.
А спалюючи траву в місті, ви спалюєте й ті солі важких металів, що осіли на листі, траві і викачані рослинами з ґрунту — такий дим просто отруйний. До того ж в покладах сухої трави і вітролому часто таїться сміття, у тому числі й не придатне, небезпечне для спалювання — пластикові пляшки і тому подібне. На забруднених радіонуклідами територіях в повітря з вогнем і димом потрапляють радіоактивні речовини, які вітром переносяться на значні відстані. У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи леткі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави уздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами.
Слід відмітити, що при спалюванні сухої трави та сміття існує загроза виникнення лісових та торф’яних пожеж. Лісові пожежі — це страшне лихо, яке несе величезні економічні і екологічні втрати. Торф’яні пожежі дуже важко піддаються гасінню, становлять величезну небезпеку і є причиною виникнення задимленості та задушливого запаху, який поширюється на досить великі відстані.
Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Павлоградської міської ради звертається до мешканців міста з проханням:
щоб не допустити виникнення побутових, лісових, торф’яних пожеж та забруднення повітря — утримуйтеся від випалювання рослинних залишків бур’янів, чагарників, сміття.
Застерігаємо усіх від необачливих вчинків, що можуть завдати шкоди, як мешканцям, так і екосистемі міста, в цілому.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій
та цивільного захисту населення
Павлоградської міської ради