- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

День відкритих дверей в КП «Затишне місто»

Директор КП «Затишне місто» Василь Коріневский разом з інженерно-технічними працівниками підприємства, майстрами та співробітниками дільниці благоустрою в лютому поточного року провели День відкритих дверей.
У листопаді 2019 року, завдяки ініціативі міського голови Анатолія Вершини і депутатського корпусу Павлоградської міськради, КП «Затишне місто» придбало за рахунок міського бюджету нову техніку для подрібнення гілок.
Економно і з користю для міста — так характеризують співробітники комунального підприємства роботу цього потужного агрегату. Він використовується для переробки відходів в ході санітарної і омолоджуючої обрізки зелених насаджень на території міста.

Місцем події стала вулиця Полтавська. Тут, біля одного з приватних будинків, озеленювачі спилювали під корінь старе аварійне дерево і тут же подрібнювали його на друзки на навісному агрегаті «Wallenstein BX102S».
«Це дерево ми видалили повністю, оскільки його коріння руйнувало фундамент житлового будинку» — пояснила майстер дільниці благоустрою КП Катерина Козюра.
Вона нагадала, що спилювати аварійні дерева в місті (на присадибні ділянки це правило не поширюється) можна тільки з дозволу місцевої влади. 
Деякі павлограці незадоволені такою довгою процедурою, але вона є необхідною, щоб ніхто не міг самовільно знищувати зелений фонд міста.

Щорічно працівники «Затишного міста» видаляють до 200 аварійних дерев. Ще в більшій кількості — обрізають сухі та аварійні гілки. Навісний подрібнювач гілок здатний переробляти навіть колоди до 25 см в діаметрі. І протягом однієї години видавати  близько 2 кубометрів трісок.
«Цей подрібнювач ми придбали за бюджетні кошти і використовуємо вже 3 місяці. Він набагато могутніший за той, що був раніше. Нова техніка здатна за пару годин наповнити весь кузов вантажівки деревними відходами. Якби ми не подрібнювали гілки, а вивозили їх на смітник цілком, нашій машині довелося б робити не одну, а 4 ходки. Ось вам і економія робочого часу та пального», — зауважив механік Іван Чурилов.
Частину подрібнених гілок комунальники відвозять на міський полігон твердих побутових відходів, частину використовують в якості палива для своїх побутових і виробничих приміщень. Зокрема складів, де зберігається протиожеледна суміш для зимового утримання доріг.
«Коли стане тепліше, ми вивеземо ці відходи в міський парк — там вони послужать мульчею для інших дерев. Цей природний матеріал незамінний, наприклад, для вирощування троянд. Мульча виконує три важливі функції: захищає і удобрює грунт, а також пригнічує бур’яни. — У минулому році ми в Дитячому парку таким чином мульчували грунт навколо молодих дерев», — повідомила начальник дільниці благоустрою Ольга Пасюгіна.
Наявність такої техніки дозволить КП «Затишне місто» в майбутньому укладати договори на продаж подрібнених відходів всім бажаючим. Адже такі відходи — відмінне паливо для пічних котлів і якісна мульча для саду.