Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

Дніпропетровщина обирає стратегічне партнерство в сфері поводження з твердими побутовими відходами

Август 9th, 2011 Новини Вывести на печать

За дорученням губернатора Олександра Вілкула заступник голови Геннадій Темник провів нараду з відбору стратегічного партнера Дніпропетровської області в сфері поводження з твердими побутовими відходами. У нараді взяли участь керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, експерти та компанії, які претендують на стратегічне партнерство з областю в сфері поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ).

Геннадій Темник повідомив, що одним з пріоритетних напрямків стратегії розвитку Дніпропетровщини, яка розроблена за ініціативи та підтримки губернатора Олександра Вілкула, є запровадження в області системних заходів із забезпечення екологічної безпеки жителів регіону. Зокрема, створення комплексної системи вивозу та утилізації побутових відходів.

Щорічно в області утворюється, згідно зі статистичними даними, близько 4 млн кубометрів побутових відходів, які в основному розміщують на звалищах. Тож у 2011 році в області розроблена й упроваджується система управління відходами, яка дозволить на основі отриманих наукових даних розробити конкретні заходи із залучення інвестицій та налагодження співробітництва з іноземними фінансовими установами. Зразком та орієнтиром для Дніпропетровщини в цьому плані є система управління відходами, яка прийнята й діє в Європейському Союзі. Вона включає в себе п’ять головних засад. По-перше, використання відходів як вторинної сировини, а також використання енергії, одержаної при переробці відходів. По-друге, це єдність і жорсткий контроль всіх етапів у ланцюзі видалення відходів (збирання, вивезення й утилізація). По-третє, створення умов для екологічно коректного захоронення відходів, що не використовуються в якості вторинної сировини. По-четверте, зведення до мінімуму загрози здоров’ю населення та довкіллю при видаленні відходів. По-п’яте, запровадження принципу «забруднювач платить».

«Таким чином, можна стверджувати, що найближчою метою системи управління відходами в області є з’єднання й поліпшення взаємодії між ланками в ланцюзі видалення відходів для запобігання безконтрольного захоронення ТПВ, встановлення реалістичних тарифів на видалення ТПВ, а також зведення до мінімуму можливості негативного впливу відходів на навколишнє середовище та здоров’я людини», – зазначив заступник голови облдержадміністрації. Тож, за його словами, цього року за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено виділення коштів на будівництво й розробку проектно-кошторисної документації полігонів ТПВ в смт Магдалинівка, смт Іларіонове, м. П’ятихатки, смт Кринички, смт Васильківка, смт Широке та м. Жовті Води.

Геннадій Темник наголосив, що обласна влада планує найближчим часом вирішити питання будівництва в області трьох заводів із сортування та утилізації твердих побутових відходів. Зокрема, у Дніпропетровську планується створити два регіональних сміттєпереробних комплекси. Комплекс «Правобережний», потужністю 500 тис тонн на рік. Він буде обслуговувати правобережну частину Дніпропетровська. Орієнтовна площа земельної ділянки комплексу – 18-22 га. Комплекс «Лівобережний» потужністю 200 тис тонн на рік. Він буде обслуговувати лівобережну частину обласного центру, а також північну частину міста Новомосковськ. Орієнтовна площа земельної ділянки, на якій розташується комплекс, – 10-15 га. Третій, сміттєспалювальний завод, планується побудувати в Кривому Розі. Передбачається, що він при спалюванні твердих побутових відходів буде виділяти теплову енергію, яка частково забезпечуватиме систему теплопостачання міста.

«Сьогодні проводимо публічний вибір стратегічного партнера Дніпропетровської області для реалізації масштабних проектів у сфері поводження з відходами на основі експертних оцінок», – сказав Геннадій Темник. Він зазначив, що на підставі презентацій учасників проекту експерти вивчать подані матеріали. Зокрема, можливості фінансових інвестицій на будівництво сміттєпереробних заводів та сміттєперевантажувальних і сортувальних комплексів, а також контейнерних майданчиків для збору твердих побутових відходів, придбання техніки і т.д. Після цього, за словами заступника голови облдержадміністрації, за оцінками експертів буде обрано стратегічного партнера Дніпропетровської області в сфері поводження з ТПВ.

У ході наради свої пропозиції щодо утилізації ТПВ представили:

  • Компанія BIOGASPROM AB, EcoEnergy Scandinavia;
  • ТОВ «Корпорация Восток Запад Спецстрой»;
  • Компанія Lennox;
  • ТОВ «Весь мир»;
  • Компанії «ArrowBio-Ukrainе»;
  • Інноваційно-інвестиційна компанія «Альтенерго».

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження