- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

 

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в ЗМІ надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу.

10 листопада 2006 року Президентом України був підписаний Указ N 945/2006 про відзначення 14 грудня пам’ятної дати – Дня вшанування  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650000 людей. В нашому місті мешкають 285 ліквідаторів. В перші дні після аварії, в квітні 1986 року, приймали участь у ліквідації її наслідків Шевченко Григорій Іванович, Мартинюк Леонід Сергійович, Коваль Валерій Миколайович.

14 грудня 2017 року в місті відбудеться вшанування  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та церемонія покладання квітів біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи. На передодні свята в закладах освіти пройдуть зустрічі з ліквідаторами, в місцевих бібліотеках проводитимуться тематичні виставки, присвячені пам’ятній даті.

За рахунок коштів місцевого бюджету 279 ліквідаторів отримають в грудні матеріальну допомогу.

Управління соціального захисту населення проводить постійну роботу по виявленню соціально-побутових та інших проблем чорнобильців та сприяє їх вирішенню. Протягом року виплачуються компенсації та надаються пільги, передбачені законодавством України. Управління також сприяє в отриманні інвалідами-чорнобильцями безоплатного санаторно-курортного лікування, так у цьому році 15 осіб пройшли санаторно-курортне лікування у санаторіях України за рахунок коштів державного бюджету.

Велика подяка усім ліквідаторам, які зберегли життя наступним поколінням. Ми завжди будемо пам’ятати героїв, які здійснили подвиг заради майбутнього.