- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

НОВИНИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ

За дорученням губернатора Олександра Вілкула Марія Пустова відкрила дитячий садок у селі Настасівка Томаківського району

 

За дорученням губернатора Олександра Вілкула заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова відкрила дошкільний навчальний заклад (ясла – садок) «Малятко» у селі Настасівка Томаківського району. У закладі працюватимуть 3 навчальні групи. Тепер 65 дітлахів отримали можливість ходити до дитсадка у своєму селі та здобувати якісну дошкільну освіту в сучасних комфортних умовах. З відкриттям дитсадка питання з охопленням дітей дошкільною освітою у селі Настасівка повністю вирішено.

У дитсадку «Малятко» проведено капітальний ремонт, в тому числі у харчоблоці, медичному блоці, спальних та ігрових кімнатах. Замінені системи електропостачання, теплозабезпечення, каналізації та водопостачання. Встановлені сучасні металопластикові вікна. Створено музичну залу для дітей. Придбано технологічне обладнання для харчоблоку, сучасні меблі, іграшки, килими.

Загальна вартість реконструкції дитячого садка «Малятко» складає 675 тисяч 200 гривень. В тому числі за сприяння губернатора з державного бюджету було виділено понад 400 тисяч гривень.

Завідуюча дитсадка Валентина Залужна вважає це знаковою подією для села.

«15 років у Настасівці не було дитсадка. Більшість жителів села працюють в сусідніх селах. Чимала частина з них не мають на кого залишити своїх дітей. Ми дякуємо за підтримку губернатору Олександру Вілкулу. Відкриття закладу є справжнім святом та новорічним подарунком для малечі та їх батьків від влади. Тут виховуватимуться 65 діток», – зазначила керівник дошкільного закладу.

З нагоди відкриття та новорічних свят Марія Пустова вручила від обласної влади телевізор для дитсадка, а керівництво Томаківської райдержадміністрації та райради подарували дітям іграшки і солодощі.

Цього року у Томаківському районі в селах Зелений Гай та Добра Надія у рамках губернаторського проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти» відкрито 2 навчально-виховних комплекси, дитсадки яких відвідує 40 дошкільнят. Наступного року в селищі Томаківка відкриється дитячий садок.

«На Дніпропетровщині за ініціативи Олександра Вілкула реалізується масштабний проект «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти». У рамках цього проекту діє програма з відродження дитсадків у містах та районах області. Особливо це стосується сільської місцевості. Відкриття дошкільних закладів в селах – один з реальних прикладів комплексної роботи обласної влади з розвитку інфраструктури у сільських районах. Наступного року за завданням губернатора забезпечення дітей місцями у дитсадках буде вирішено», – зазначила Марія Пустова.

Наразі дошкільною освітою на Дніпропетровщині охоплено 75,5% дітей, це майже на 20% вище, ніж в середньому по Україні. Охоплення п’ятирічних дітей дошкільною освітою складає 100% (по Україні – 96,9%). Минулого року створено 2 тисяч 200 місць у дошкільних установах, цього року – ще 3,5 тисячі місць. Загалом за 2010 – 2011 роки в області створено 22 нові дитячі садки та 36 навчально-виховних комплексів «садок-школа». Це дозволило на 60% скоротити чергу на відвідування дитячих дошкільних установ в області.

 

Підбито підсумки роботи Міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення при облдержадміністрації

 

На Дніпропетровщині за дорученням губернатора Олександра Вілкула пройшло підсумкове засідання Міжвідомчої координаційно-методичної ради (МКМР) з правової освіти населення при облдержадміністрації. Під час наради було підбито підсумки за 2011 рік та затверджено план роботи МКМР на 2012 рік.

«Правова освіта населення – це база для розвитку громадянського суспільства. А це є основою правової держави. На Дніпропетровщини за ініціативи губернатора Олександра Вілкула реалізується регіональна комплексна Програма правової освіти населення. Правове навчання розраховане на окремі групи населення, для кожної групи вироблений спеціальний підхід подання інформації для більш якісного та усвідомленого її сприйняття»,- сказав голова Міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення при облдержадміністрації, заступник голови облдержадміністрації Іван Ступак.

Робота у напрямку підвищення рівня правової обізнаності населення Дніпропетровського регіону є комплексною – проводяться обласні олімпіади з правознавства, правові брейн-ринги, «тижні права», конкурси на правову тематику, лекційні заняття в навчальних закладах. Окрім цього МКМР забезпечила видання методичних матеріалів для вирішення актуальних правових питань. Також в області постійно надається безкоштовна правова допомога малозабезпеченим верствам населення.

Правоосвітня робота в регіоні здійснюється на високому рівні за допомогою

консолідованій праці усіх членів МКМР. За 2011 рік проведено 4 засідання ради та розглянуто 10 грунтовних питань щодо: запобігання злочинності серед неповнолітніх, профілактики органами внутрішніх справ насильства в сім`ї; правового забезпечення діяльності політичних партій та їх участь у формуванні структур публічного управління, створення правових рубрик у ЗМІ, організації правовиховної та правоосвітницької роботи в області.

Формування у громадян високого рівня правової культури є надзвичайно актуальним питанням, в тому числі одним з пріоритетних напрямків державної політики.

Міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення при облдержадміністрації забезпечує системність правоосвітньої діяльності та плідно співпрацює і координує діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, молоді.

Пріорітетами роботи на 2012 рік МКМР визнала: реформування законодавства України про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування, залучення молоді до державної служби, профілактику насильства в сім’ї, дотримання норм суспільної моралі у мережі Інтернет, практичне вппровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації» та євроінтеграційна політика України. Для цього розробляється детальний план заходів із залученням фахівців МВС, Головного управління юстиції в області, органів державної влади та науковців.

 

 

Створена на Дніпропетровщині комплексна система реабілітації людей з серцево-судинними захворюваннями допомагає їм повернутися до активного життя

 

На Дніпропетровщині реалізується комплексна програма лікування серцево-судинних захворювань, яка включає декілька етапів лікування та реабілітації таких хворих, с особливо з гострим інфарктом міокарду (від кардіологічного відділення до санаторію).

Комплексну реабілітаційну та санітарно-курортну допомогу жителям Дніпропетровщини надає санаторій «Славутич» ім. Б. В. Пашковського, який розташований у Верхньодніпровську. Тут проходять відновлення після гострого інфаркту, ревматичних уражень серцево-судинної системи, гіпертонічної хвороби  та порушень мозкового кровообігу.

Завдяки сучасній клініко-діагностичній лабораторії у санаторії можуть виявити і супроводжуючи хвороби, та надати комплексну санаторно-лікувальну допомогу. У санаторії «Славутич» приділяють багато уваги профілактиці та лікуванню захворювань нервової, ендокринної системи, опорно-рухового апарату та органів зору.

«У санаторії створені всі умови для відновлення сил та здоров’я. Тут надзвичайно уважні, професійні лікарі та сучасне обладнання. Всього за тиждень я відчуваю покращення здоров’я, хоча маю перебувати тут ще 12 днів», – сказала чорнобилець Валентина Гарбар.

В санаторії  працює бальнеологічне відділення, відділення фізіотерапії, інгаляторій, масажні кабінети, палата інтенсивної терапії, басейн та кабінет спелеотерапії.

«Завдяки якісному лікуванню та комплексній реабілітації і профілактиці серцево-судинних захворювань, на Дніпропетровщині майже всі люди, які перенесли інфаркт, повертаються до звичного способу життя та трудової діяльності», – сказав головний лікар санаторію «Славутич» Ігор Пашковський.