- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

НОВИНИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ 20.02.2012

Губернатора Олександра Вілкула та жителів Дніпропетровщини із 80-літнім ювілеєм області привітав Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української православної церкви Володимир

«Шановний Олександре Юрійовичу!

Щиро вітаємо Вас та всіх мешканці Дніпропетровщини з 80-ти річчям утворення Дніпропетровської області!
Історія краю сягає сивої давнини. Вона уславлена подвигами пращурів, оспівана в народних піснях та переказах. Велика Софія, древні кургани, козацька Січ – всі ці історичні факти складають яскраві сторінки історії Дніпропетровщини. І сьогодні Дніпропетровська область славиться своїми трудовими здобутками, промисловістю та науковими досягненнями.
Радує серце і те, що місто на Дніпрі, міста та селища області прикрашаються новими храмами, соціальними закладами, створюються нові парафії, відкриваються Недільні школи. Три єпархії, які існують сьогодні в Дніпропетровській області, — це гарний показник того, що православ’я в регіоні поширюється, і питанню духовного відродження та проповіді Слова Божого приділяється особливе значення.
Складаємо щиру подяку Вам, шановний Олександре Юрійовичу, можновладцям, священо- та церковнослужителям і всім добрим людям за труди по розбудові області та відродженню духовності.
Бажаємо всім Божої допомоги в трудах, високих здобутків, успіхів, натхнення та самовідданості для нових звершень.
Прикликаємо на всіх Боже благословення», — йдеться у привітанні.

З нагоди Дня соціальної справедливості за дорученням Олександра Вілкула Марія Пустова провела нараду представників сторін соціального діалогу області

З нагоди Всеукраїнського дня соціальної справедливості за дорученням губернатора Олександра Вілкула його заступник Марія Пустова провела спільну нараду представників сторін соціального діалогу області.
«Сьогодні вперше за час незалежності України, згідно з Указом нашого Президента Віктора Федоровича Януковича, ми відзначаємо День соціальної справедливості. Метою цього заходу є привернення уваги органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості до необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегії, спрямованих на її забезпечення», — сказала Марія Пустова.
У рамках Комплексної стратегії розвитку регіону, ініційованої губернатором Олександром Вілкулом, та Регіональної тристоронньої угоди про соціальне партнерство обласної влади з профспілками та роботодавцями, розроблено покрокову програму дій у всіх сферах життєдіяльності області, яка забезпечую динамічний соціально-економічний розвиток регіону та підвищення соціальних стандартів.
Результатом реалізації Стратегії, сказала Марія Пустова, стало значне покращення соціально-економічних показників. В області динамічно зростають темпи не тільки промислового виробництва, але і в таких галузях з високою доданою вартістю як: машинобудування – зростання на рівні 23%, легка промисловість – на 26%.
«Профспілки завжди відігравали провідну роль у розвитку соціального діалогу між владою та суспільством. Накопичена багаторічна практика ведення переговорів і консультацій з органами влади та роботодавцями. Наприклад, на територіальному рівні велику роль відіграє обласна тристороння соціально-економічна рада. Саме завдяки участі в ньому профспілкової стороні — через призму регіональної угоди — вдається вирішувати багато актуальних питань, в тому числі і про соціальну справедливість. Особливо активізувалась і стала більш конкретною і плідної ця робота з приходом до керівництва області губернатора Олександра Вілкула і його команди», — голова обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль.
Також Марія Пустова повідомила, що середньомісячна заробітна плата в області за 2011 рік становила 2791 грн, що в 2,8 рази перевищує рівень мінімальної заробітної плати (1004 грн). При цьому середня заробітна плата на підприємствах базових галузей регіональної економіки (ГМК та енергетики) перевищує 4 тис грн., а на багатьох і 5 тис грн. У рейтингу серед областей України Дніпропетровщина — серед лідерів за рівнем середньомісячної заробітної плати. Темп зростання номінальної заробітної плати у відношенні до відповідного періоду минулого року склав 17,8%.
8 лютого цього року Олександр Вілкул провів робочу нараду з головою Федерації професійних спілок України Юрієм Куликом.
Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик високо оцінив роботу обласної влади щодо соціально-економічного розвитку Дніпропетровщини та встановлення ефективних стосунків з профспілками та роботодавцями.
«На Дніпропетровщині налагоджений конструктивний діалог між профспілками, органами влади та роботодавцями. Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула область досягла високих результатів соціально-економічного розвитку. Упевнений, що продовження співпраці органів влади, профспілок та роботодавців є запорукою подальшого зростання регіону», — сказав Юрій Кулик.
У 2011 році скорочено загальну заборгованість з виплати заробітної плати на 36% або на 8,4 млн грн. На 1 січня 2012 року обсяг загальної заборгованості склав 14,8 млн грн. Кількість підприємств-боржників з виплати заробітної плати скорочено на 46 одиниць (з 77 підприємств на 1 січня 2011 року до 31 підприємства на 1 грудня 2011 року). Загалом, завдяки жорсткому контролю з боку губернатора Олександра Вілкула впродовж 2010-2011 рр. заборгованість заробітної плати скоротилася у 6 разів з 89 млн грн. до 14,8 млн грн. В області відсутня заборгованість з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів.
Окрема увага в області приділяється детінізації трудових відносин та легалізації доходів працюючого населення. За дорученням губернатора Олександра Вілкула для забезпечення дотримання законних прав громадян з 2011 року в області, у кожному місті та районі створені й працюють робочі групи з питань легалізації заробітної плати, куди входять відповідні контролюючі органи. Протягом 2011 року в області проведено 497 засідань робочих груп та здійснено 17,5 тисяч перевірок роботодавців щодо легалізації зайнятості населення.
Як зазначила Марія Пустова, за підсумками 2011 року на Дніпропетровщині легалізовано понад 8,5 тисяч робочих місць, в бюджет додатково надійшло понад 3,3 млн грн., до Пенсійного фонду України – 1,7 млн грн. 1165 роботодавців області підвищили заробітну плату працівникам.
В області збережена стабільність на ринку праці. Протягом 2011 року створено 69 тисяч робочих місць, майже на чверть скоротився рівень виробничого травматизму.
У галузі соціальної політики в області за ініціативи губернатора Олександра Вілкула реалізується ряд спеціальних програм. У рамках цих програм у 2011 році отримали соціальні картки на 50 тисяч гривень три Герої Радянського Союзу та ветеран, нагороджений 4-ма медалями «За відвагу». Також у 2011 році від обласної влади соціальні картки на 50 тис гривень, отримали 4 родини, в яких народилися трійні.
113 жителям області, яким виповнилося 100 і більше років виплачено обласну стипендію на загальну суму 1 млн 21,8 тис. грн.
511 жінкам регіону, яким у 2011 році Указом Президента України встановлено почесне звання «Мати-героїня», виплачено одноразову винагороду на загальну суму 4,8 млн грн.
За підсумками наради було підписано угоду про взаємодію між обласним об’єднанням профспілок і територіальної державної інспекції з питань праці, а такж між обласним об’єднанням профспілок і головним управлінням Пенсійного фонду в області. Метою підписання цих угод є підвищення соціального та правового захисту населення.
Довідка:
У 2011 році за ініціативи губернатора Олександра Вілкула укладена регіональна угода про соціальне партнерство облдержадміністрації, профспілок області та об’єднань роботодавців.
Угода була укладена з метою забезпечення ефективного розвитку економіки області та соціального захисту найманих працівників, а також з метою узгодження інтересів трудящих, власників й уповноважених ними органів при регулюванні виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, досягнення стабільності та злагоди в суспільстві. Також Угода спрямована на захист вітчизняного виробника і споживчого ринку області, відродження і розвиток професійно-технічної освіти.
Обласна влада послідовно виконує Регіональну тристоронню угоду про соціальне партнерство з профспілками та роботодавцями. Всі основні норми угоди є частиною Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини, мета якої забезпечити сталий економічний розвиток та підвищення якості життя жителів регіону.

На Дніпропетровщині на чверть зменшилось захворювання на туберкульоз серед підлітків
14 лютого Дніпропетровська фтизіатрична служба святкувала 100 літній ювілей. Цього дня 1912 року у Катеринославі почав роботу відділ Всеросійської Ліги боротьби з туберкульозом, що об’єднав усі раніше створені організації допомоги хворим. Саме ця подія стала першим кроком до створення фтизіатричної служби в регіоні.
Зараз фтизіатрична служба займається діагностикою, лікуванням та профілактикою, а також організацією медичної допомоги хворим на туберкульоз.
Останніми роками проблеми туберкульозу одержали підтримку з боку влади. Про це повідомив головний лікар протитуберкульозного диспансеру Дніпропетровська Костянтин Бордюг.
За підтримки Олександра Вілкула в 2010-2011 роках збільшено фінансування фтизіатричної галузі регіону. Завдяки цьому проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях на загальну суму 10,3 млн. грн. У 2010 році після проведеного ремонту відкрито відділення для лікування хворих найтяжчої форми туберкульозу у Дніпропетровському обласному комунальному клінічному лікувально-профілактичному об’єднанні «Фтизіатрія» на 40 ліжок. Також було придбано флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат для «Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова» та ДОККЛПО «Фтизіатрія», і оснащено лабораторії протитуберкульозних закладів області центрифугами для лабораторних досліджень.
Крім того, в Дніпропетровському обласному протитуберкульозному диспансері введено в дію найсучасніший апарат по повному знешкодженню медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих хворих – піролізний інсенератор. В рамках губернаторської програми по боротьбі із туберкульозом з обласного бюджету для його придбання та встановлення було виділено 2 млн 200 тис грн.
«Ми впроваджуємо передові методи лікування, закуповуємо найсучасніше обладнання і використовуємо найбільш ефективні засоби для попередження розповсюдження соціально небезпечних хвороб. Адже забезпечення належної діагностики та лікування туберкульозу – одне із найактуальніших питань охорони здоров’я в Україні», — сказав голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.
Завдяки системній роботі в Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків.
Спеціалісти також акцентують увагу на тому, що, завдяки модернізації охорони здоров’я, покращилась якість лабораторної діагностики.
«Завдяки тому, що первинна ланка медицини стала працювати краще, та оперативніше направляти людей до вузьких спеціалістів, ми маємо можливість виявляти хворобу ще на ранніх стадіях. Окрім того, при обстеженні пацієнтів методом мікроскопії мазка мокротиння виріс відсоток виявлення кислотостійких бактерій, які сигналізують про можливу присутність в організмі туберкульозної палички», — заявила головний спеціаліст головного управління здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Гудова.
В Дніпропетровській області також посилені заходи з профілактики захворювання. Щороку проводиться місячник боротьби з туберкульозом. За період його проведення активно використовується пересувний флюоорограф для безкоштовного обстеження жителів віддалених районів, організуються гарячі обіди для незахищених верств населення.
Головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Хребто зазначила, що на сьогоднішній день Дніпропетровська область забезпечена в повній мірі протитуберкульозними лікарськими препаратами. «У регіоні покращуються показники ефективності лікування туберкульозу, знижується смертність, а це значить, що ми активно боремося з хворобою, і у нас є шанси її перемогти».
Зазначимо, що до проектів обласної влади активно залучаються громадські організації. Зокрема, у 2011 році був підписаний Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Дніпропетровською облдержадміністрацією в особі губернатора Олександра Вілкула, голови облради Євгена Удода та Благодійного Фонду «Розвиток України».
«Підвищення уваги з боку керівників такого рівня вселяє впевненість в медичних працівників — тепер результати їх копіткої роботи, при потужній підтримці влади, будуть більш відчутні», — зазначив Костянтин Бордюг.
«На національному рівні держава також бореться із туберкульозом: розроблено нову національну програму подолання хвороби та новий закон «про туберкульоз», готується реформа фтизіатричної служби. Світова спільнота також залучена до роботи: кошти для придбання обладнання, препаратів та запровадження системних змін надає Глобальний Фонд з боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. Але без допомоги з боку преси, громадських організацій, місцевих органів влади подолати хворобу буде важко», — сказав керівник проекту «Адвокація: мобілізація політичної волі» Фонду «Розвиток України» Роман Вибрановський.

Олександр Вілкул: «Напередодні 80-річчя області ще 30 родин Дніпропетровщини отримали нові квартири»
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, прокурор Дніпропетровської області Наталія Марчук та Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко вручили ключі новоселам нового будинку у Дніпропетровську. Сьогодні 30 квартир отримали працівники прокуратури області.
«Я з великим задоволенням присутній на сьогоднішньому святі. Для нас з вами велика радість, що такий чудовий будинок реконструйовано за дуже короткий час. А головне, що сьогодні сюди увійдуть із щасливими посмішками люди – працівники прокуратури.
Я поздоровляю всіх, хто сьогодні отримав ключі. Бажаю кожній сім’ї щастя, добра особистого, і щоб таке свято як сьогодні було для вас кожен день. Хай щастить у житті!
Я дуже вдячний всім, хто брав участь у будівництві цього дому. Дуже приємно, що в будівництві брали участь працівники прокуратури під керівництвом прокурора області Наталії Марчук. Дякую Вам, Олександре Юрійовичу, за Вашу участь і добре ставлення до правоохоронних відомств. Думаю, що тільки так, разом, можна творити і роботи добрі діла. І хай цей добрий початок стане початком доброти для всіх регіонів України. Зі святом!», — сказав Віктор Пшонка
«Дніпропетровщина зустрічає своє 80-річчя новими пусковими об’єктами. Будуються і відкриваються нові дороги, садки, заводи, котельні, розвивається інфраструктура, відновлено будівництво Дніпропетровського метрополітену. Одним із найбільш важливих питань, над якими працює влада в регіоні, — це забезпечення соціальним та доступним житлом жителів Дніпропетровщини. І тому сьогодні дуже важливий день – ще тридцять родин отримали ключі від нових квартир», — сказав Олександр Вілкул.
У новому будинку для забезпечення комфортних умов проживання утеплено фасад, установлено віконні металопластикові енергозберігаючі блоки та нові внутрішні мережі систем водопостачання, каналізації, опалення та електропостачання. Також було виконане внутрішнє оздоблення. Усі квартири оснащені приладами обліку електропостачання, газу та води.
У рамках Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини в містах і районах області під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується ціла низка програм із будівництва соціального та доступного житла. У 2010 році в рамках цих програм було виділено в містах і районах області 169 квартир для працівників бюджетної сфери. У 2011 році було виділено 186 квартир: 97 квартир для бюджетників у будинку по вулиці Чеботарьова в Дніпропетровську та 89 квартир для медиків у Кривому Розі.
Також в області під керівництвом Олександра Вілкула розпочато реалізацію регіональної програми «Доступне житло», яка є складовою Національного проекту «Нова якість життя» в рамках Програми реформ Президента України Віктора Януковича. У збудованих за цією програмою будинках вартість квадратного метра буде на 20-30% нижчою середньоринкової. У рамках Програми в грудні 2011 року розпочато будівництво нового мікрорайону на житловому масиві «Лівобережний – 3» у Дніпропетровську, де планується звести 16 п’ятиповерхових будинків, а це понад 1000 квартир. Перший будинок буде введений в експлуатацію в серпні 2012 року.

За підтримки Олександра Вілкула 19 лютого 2012 року у Дніпропетровську відбудеться спортивний фестиваль «Mix Battle Fest»
У рамках святкування 80-річчя Дніпропетровської області за підтримки губернатора Олександра Вілкула 19 лютого 2012 року у Дніпропетровську відбудеться спортивний фестиваль «Mix Battle Fest». Програма фестивалю передбачає проведення показових виступів з різних видів спорту.
Зокрема, спортсмени продемонструють свої майстерність у новому фітнес-напрямку Street Workout – фізичні вправи на гімнастичних бруссях та перекладині. У другій частині фестивалю гості фестивалю матимуть можливість побачити яскраві виступи з акробатики, трикингу, капоейра, брейк-денсу та паркуру.
«2012 рік оголошений нашим Президентом Віктором Януковичем – Роком спорту та здорового способу життя. В області під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується низка програм з розвитку професійного спорту та спортивної інфраструктури. Особлива увага приділяється популяризації здорового способу життя серед молоді та громадян Дніпропетровщини. Спортивний фестиваль «Mix Battle Fest» є одним із прикладів роботи обласної влади у цьому напрямку», – сказала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова.
Усі бажаючі запрошуються на фестиваль «Mix Battle Fest», який відбудеться 19 лютого 2012 року з 12:00 до 17:00 у гімнастичній залі СК «Славутич» Дніпропетровського державного інституту фізичної культури та спорту (вул. 6-й Стрєлкової Дивізії, 11).

Контактна особа для представників ЗМІ:
Постольник Назарій Ігорович (067-133-00-78)

 

Олександр Любович: «Губернатор Олександр Вілкул поставив завдання засіяти зерновими культурами не менше 60% від загальної площі посівів»

За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула його заступник Олександр Любович провів науково-практичну конференцію на тему «Виробництво зерна у Дніпропетровській області в умовах 2012 року, резерви та перспективи».
У роботі конференції взяли участь голови райдержадміністрацій, начальники районних управлінь агропромислового розвитку, керівники сільгосппідприємств та фермерських господарств, науковці.
Звертаючись до присутніх, Олександр Любович зазначив: «У 2011 році завдяки спільним діям обласної влади та аграріїв регіону в області зібрано 3,5 млн тонн зерна. Такий урожай вдалося отримати як за рахунок підвищення урожайності, так і за рахунок оптимізації структури посівних площ. Тому на цей рік губернатор Олександр Вілкул поставив завдання засіяти зерновими культурами не менше 60% від загальної площі посівів».
Зокрема, для цього необхідно посіяти не менше 1,247 млн га зернових, а це на 127 тис га більше, ніж у минулому році. Площу посіву ярого ячменю необхідно розширити до 350 тис га. Овочеві культури необхідно посіяти на площі 33 тис га.
«Для того, щоб зберегти родючість наших земель минулого року за завданням губернатора введено науковий підхід щодо планування площ посівів технічних культур, зокрема – соняшника», — зазначив Олександр Любович. Площі посівів цієї культури в 2011 році було оптимізовано до 23% від загальної кількості посівних площ – було засіяно більше 490 тис га, зібрано урожаю більше 1млн тонн. Цього року, площа посівів соняшника має бути не більше 20% від загальної кількості посівних площ, а це близько 430 тис га.