- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Новини Дніпропетровщини 26.03.2012

Сімейна медицина стає ближчою до людей
Завдяки модернізації охорони здоров’я, більше не доведеться витрачати час на пошуки потрібного лікаря та медичного закладу, у минулому залишаться довгі черги та відвідування багатьох спеціалістів для встановлення остаточного діагнозу.
Тепер кожен пацієнт з будь-яким питанням, що стосується здоров’я, в першу чергу, зможе звертатися до свого лікаря загальної практики (сімейного лікаря, терапевта, педіатра). Завдання лікаря загальної практики – оглянути пацієнта, визначити його стан здоров’я, назначити необхідне лікування, а за необхідності – направити на консультацію до вузькопрофільного спеціаліста. За принципом «пацієнт – лікар первинної допомоги – вузькопрофільний спеціаліст» побудована система охорони здоров’я багатьох розвинених країн – Канади, Швеції, Німеччини, Нідерландів, Угорщини та інших. Висока якість медичних послуг у цих країнах підтверджує ефективність первинної ланки медицини, яка зосереджена на профілактиці та ранньому виявленні захворювань усієї родини.
Куди та до якого лікаря загальної практики звертатись? По-перше, про графік роботи лікаря первинної допомоги можна дізнатися в амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де здійснюють прийом сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушери-гінекологи. По-друге, лікарі загальної практики, які зараз як ніколи раніше зацікавлені у якісному лікуванні, особисто налагоджуватимуть контакт зі своїми пацієнтами.
«З метою профілактики та раннього діагностування хвороб, сімейні лікарі, терапевти та педіатри вже почали телефонувати своїм пацієнтам, які за ними закріплені, та особисто запрошувати їх прийти на прийом. Для кожного пацієнта назначається окремий час, тому людям не доведеться чекати у черзі. Під час планового прийому лікар комплексно оцінить стан здоров’я пацієнта, надасть необхідні поради, якщо потрібно – направить на обстеження. Таким чином, будуть здійснені реальні кроки на шляху до доступного та своєчасного лікування, яке багато у чому залежить від профілактичних оглядів та виявлення хвороб на ранніх стадіях», — повідомила заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова.

Олександр Вілкул: «Для Обласного санаторно-оздоровчого центру для дітей-сиріт та дітей, які потребують особливої соціальної підтримки, що створюється у Новомосковському районі, придбано сучасне медичне обладнання на суму більше 1 млн грн»

Для Обласного санаторно-оздоровчого центру для дітей-сиріт та дітей, які потребують особливої соціальної підтримки, що створюється у Новомосковському районі, вже придбано сучасне медичне обладнання на суму більше 1 млн грн. Таке оснащення дозволить проводити повноцінний лікувальний процес широкого спектру захворювань та створить можливості для ефективного оздоровлення дітей. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул під час виїзної наради, яка відбулась в порядку контролю виконання доручення Президента України Віктора Януковича щодо створення Центру.
Зокрема, за рахунок обласного бюджету вже закуплені прилад ультразвукової діагностики, 12-тиканальний електрокардіограф, відеоендоскопічна система для діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів, цифровий рентгенографічний апарат. Загальна вартість медичного обладнання становить понад 1 млн грн. Воно буде встановлено після завершення оздоблювальних робіт у приміщенні медкорпусу.
«Один з найсучасніших дитячих санаторно-оздоровчих центрів Дніпропетровщини та України розпочне свою роботу 1 червня цього року в День захисту дітей. Для створення Центру обрано екологічно чисте місце в рекреаційній зоні Дніпропетровської області – Орлівщанському лісі. Наразі роботи з реконструкції вже виконані на 70 %. У Центрі будуть оздоровлюватися, проходити реабілітацію та соціальну адаптацію діти, які потребують особливої уваги: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних та малозабезпечених родин. Наразі ведеться ретельний відбір персоналу: викладачів, психологів та лікарів. Придбано сучасне діагностичне та лікувальне медичне обладнання», — сказав Олександр Вілкул.
Дитячий центр в с. Орлівщина Новомосковського району буде функціонувати цілий рік і прийматиме близько 3 тис дітей щорічно. У центрі буде працювати школа.
Заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник доповів губернатору, що роботи зі створення сучасного Центру йдуть згідно з графіком.
На об’єкті будівництва вже виконані роботи з улаштування зовнішніх інженерних мереж та покрівлі їдальні, насосної станції, котельні, господарчого корпусу, тягової підстанції та душового павільйону. Наразі ведуться роботи з вкладання підлоги в двох спальних та навчальному корпусах.
На 100 % виконані будівельні та фасадні роботи двох спальних корпусів, навчального та господарчого корпусів, котельні. Завершуються оздоблювальні фасадні роботи клубу-їдальні. Вже введено в дію котельню. Завершується будівництво літньої сцени. Розпочато роботи зі створення футбольного, волейбольного та баскетбольного полів та встановлення дитячого майданчика.
Губернатор поставив завдання до 1 червня капітально відремонтувати під’їзну дорогу до Центру (2,6 км) та провести роботи з розчищення русла р. Самара для створення пляжу для купання дітей. Окрім чотирьох спортивних площадок, розташованих на території Центру, біля пляжу буде також встановлено тренажерний комплекс просто неба.

ДОВІДКА
Обласний санаторно-оздоровчий центр для дітей-сиріт та дітей, які потребують особливої соціальної підтримки створюється на базі колишнього дитячого табору оздоровлення та відпочинку імені Олександра Матросова, що в селі Орлівщина Новомосковського району.

Олександр Вілкул відкрив Всеукраїнський семінар організаторів дитячого оздоровлення та відпочинку влітку 2012 року

Губернатор Олександр Вілкул відкрив Всеукраїнський семінар організаторів дитячого оздоровлення та відпочинку влітку 2012 року «В епіцентрі подій – літо». Семінар проходить на Дніпропетровщині з 26 по 29 березня цього року. У ньому беруть участь понад 200 представників від областей України. Це керівники дитячих оздоровчих закладів, вихователі та методисти. В урочистому відкритті семінару також взяли участь заступник голови Федерації профспілок України Тетяна Гулечко, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль.
Для учасників семінару провідні тренери й психологи проводитимуть тренінги та лекції щодо менеджменту та організації ефективної діяльності оздоровчих закладів. Зокрема, застосування технологій організації виховної роботи, підготовки програм й планів, командоутворення та мотивації працівників дитячих закладів оздоровлення й відпочинку тощо.
«Якісне оздоровлення дітей – це обов’язкова умова роботи влади. Ми аналізуємо кращий досвід. Для цього організовуються такі семінари. Цьогоріч семінар проходить на Дніпропетровщині. Адже ми маємо якісні результати. Ми готові поділитися з колегами своїм досвідом та перейняти кращі практики, що існують в інших регіонах», – сказав Олександр Вілкул.
В області ведеться активна підготовка до оздоровчої кампанії-2012.
Для надання практичної допомоги по забезпеченню роботи літніх таборів на обласному рівні, а також у кожному місті та районі створені робочі комісії. До складу комісій входять медики, представники СЕС і структурних підрозділів органів регіональної та місцевої влади, відповідальних за оздоровлення дітей. Це управління і відділи освіти, у справах молоді і сім’ї. Завдання цих комісій — надати дієву допомогу в усуненні порушень.
Як зазначив Олександр Вілкул, перші підсумки роботи цих комісій будуть підведені вже у квітні на нараді за участю заступників голів усіх міст і районів області, представників профспілок і керівників усіх дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.
У рамках оздоровчої кампанії-2012 керівник області поставив завдання оздоровити близько 80% від загальної кількості школярів області. Це понад 217 тис дітей. У тому числі всі 85 тис 946 дітей, які потребують особливої соціальної підтримки, будуть оздоровлені. Для цього виділено фінансування в розмірі понад 35 мільйонів гривень.
За підсумками оздоровчої кампанії 2011 року на державному рівні Дніпропетровська область увійшла до трійки лідерів за основними показниками: кількість дітей, кількість установ і якість послуг.
Влітку 2011 року було охоплено оздоровленням та відпочинком 208 тис 179 дітей шкільного віку (у 2010 – 17 тис 7430 дітей), що становить 73,5% від загальної чисельності дітей шкільного віку, у тому числі 85 тис 946 дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.
За ініціативи губернатора цього року в рамках підготовки до оздоровчої кампанії 2012 року впроваджується нова практика: Олександр Вілкул поставив завдання головному управлінню освіти і науки, а також управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації за два тижні до початку оздоровчої кампанії представити публічний звіт готовності дитячих таборів області. За два тижні до початку оздоровчої кампанії повинні бути підписані всі паспорти готовності літніх таборів.
«Завдання влади – забезпечити належні умови відпочинку та оздоровлення дітей влітку. Батьки повинні бути впевнені, що їхні діти будуть відпочивати і проводити активне дозвілля у дитячих таборах з комфортними умовами, якісним харчуванням, професійним доглядом вихователів і лікарів», – сказав Олександр Вілкул.
З 1 червня 2012 року для дітей, які потребують соціальної підтримки держави, у селі Орлівщина Новомосковського району почне працювати Обласний санаторно-оздоровчий центр на базі колишнього табору імені Олександра Матросова. Центр будується відповідно до завдання, поставленого Президентом України Віктором Януковичем щодо створення належних умов оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги суспільства.
Цього року в області будуть працювати 956 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, з них 25 заміських, 931 з денним перебуванням. Крім того, планується оздоровлення дітей на базі 11 санаторіїв, які працюють протягом року.

На Дніпропетровщині за підтримки губернатора Олександра Вілкула проходить Національний кубок шкільного футболу «ЄВРО-2012»

На Дніпропетровщині за підтримки губернатора Олександра Вілкула проходить Національний кубок шкільного футболу «ЄВРО-2012». Змагання складаються з двох етапів. У регіоні вже стартував перший етап змагань – районні турніри, у яких беруть участь 554 школи з 35 міст та районів. Триватиме він до першого квітня цього року.
«Участь школярів нашого регіону в Національному кубку шкільного футболу «Євро-2012» – це квиток у професійне майбутнє. Це унікальна можливість для дітей потрапити у великий футбол. Переможці Національного кубку отримають квитки на чвертьфінали, півфінали і фінал «Євро-2012». А кращий гравець від Дніпропетровської області отримає від губернатора Олександра Вілкула в подарунок квиток на Євро-2012. Своєчасно помітити талант, створити повноцінні умови для його реалізації – запорука успіху не тільки самого таланта, а й всієї країни», — сказала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова.
За дорученням губернатора Олександра Вілкула затверджено обласний організаційний комітет по проведенню І та ІІ етапів Національного кубку шкільного футболу «ЄВРО-2012» на Дніпропетровщині, який очолює заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова. Також оргкомітети створені в містах та районах області.
Національний кубок шкільного футболу «ЄВРО-2012» проводитиметься за олімпійською системою. Футбольні матчі першого етапу проводяться на відкритих футбольних полях, що мають такі розміри: довжина – від 90 м до 120 м, ширина – від 45 м до 60 м. Тривалість гри – два тайми по 30 хвилин з перервою 15 хв. Арбітраж матчів здійснюватимуть вчителі фізичної культури, громадські активісти, у тому числі старшокласники, які пройшли навчання на семінарах футбольних арбітрів.
Команди-учасниці Кубку району або міста нагороджуватимуться грамотами та дипломами. Міська та районна команди-переможці здобудуть право представляти своє місто та район на ІІ етапі Кубку.
З 10 квітня 2012 року заплановано проведення змагань у 8 відбіркових групах. Фінал відбудеться 20 квітня 2012 року в місті Синельникове.
В Україні створено Всеукраїнський оргкомітет Національного кубку шкільного футболу України «ЄВРО-2012», який очолив Віце-прем’єр-міністр – Міністр інфраструктури Борис Колесников. Організатор Національного кубку – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту за підтримки Федерації футболу України.
Наймасовіший в історії України футбольний турнір серед учнів середніх навчальних закладів проводитиметься вперше і приурочений фінальному турніру чемпіонату Європи-2012. Передбачається, що участь у заході візьме понад 300 тисяч школярів країни, які зможуть відчути себе безпосередніми учасниками чемпіонату Європи. Вирішальний матч турніру пройде на НСК «Олімпійський» − арені майбутнього фіналу «ЄВРО-2012».

У рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича з 1 березня 2012 року збільшено суму щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві, в тому числі членам їх сімей, на 17,6%

У рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з 1 березня 2012 року збільшили суму щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві, в тому числі членам їх сімей. Це питання знаходиться на постійному контролі губернатора Олександра Вілкула.
Минулого року до перерахунку середній розмір щомісячних страхових виплат на одного потерпілого на виробництві по Дніпропетровській області складав 1 тис 165 гривень. Після перерахунку він збільшився на 17,6% і становив 1 тис 370 гривень.

Геннадій Темник: «На Дніпропетровщині підвищується надійність роботи водопровідно-каналізаційних мереж за рахунок упровадження автоматизованих систем управління»
Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник під час введення в експлуатацію каналізаційної насосної станції (КНС) №62 КП «Дніпроводоканал». Вона обслуговує житлові масиви Фрунзенський та частково Лівобережний. На території, яку обслуговує станція, проживає понад 20 тис мешканців обласного центру.
У результаті реконструкції на КНС установлено автоматизовану систему управління (АСУ). Завдяки цьому на третину буде зменшено споживання електроенергії на забезпечення роботи насосного обладнання станції, підвищено надійність його роботи та зменшено ймовірність виникнення позаштатних ситуацій. Заощаджені на споживанні електроенергії кошти підуть на подальшу модернізацію водопровідно-каналізаційного господарства міста задля підвищення якості комунальних послуг з водопостачання та водовідведення для жителів Дніпропетровська.
Реконструкцію КНС здійснено в рамках Регіональної програми модернізації житлово-комунального господарства області, яка розроблена і реалізується за ініціативи губернатора Олександра Вілкула. Це вже шоста автоматизована КНС, яка введена в експлуатацію в Дніпропетровську за останні два роки. Вартість проекту реконструкції станції – 1,1 млн грн. Кошти виділені за ініціативи Олександра Вілкула. Ще дві нові КНС у Дніпропетровську було збудовано з «нуля» і введено в експлуатацію в 2010 і 2011 роках.
«Два роки тому губернатор Олександр Вілкул поставив завдання детально проаналізувати якість комунальних послуг у містах і районах області. У результаті цього аудиту по місту Дніпропетровськ було виявлено найбільше претензій споживачів — громадян і підприємств — до послуг з водопостачання і водовідведення», — сказав Геннадій Темник.
З’ясувалося, що головною причиною недостатньої якості цих послуг є застарілість і зношеність водопровідно-каналізаційних мереж та їх обладнання, а також надмірні енерговитрати при їх функціонуванні, що свідчить про застарілість технологій їх роботи. Найбільш проблемною ланкою виявилися каналізаційні насосні станції, через які скеровуються стоки на очисні споруди для їх подальшої належної очистки перед скидом у басейн річки Дніпро, а також аварійні очисні споруди ВАТ «Дніпропетровський м’ясокомбінат» та у Придніпровському масиві Самарського району.
«Вже третій рік за ініціативи губернатора Олександра Вілкула на Дніпропетровщині підвищується надійність роботи водопровідно-каналізаційних мереж за рахунок упровадження автоматизованих систем управління. Зокрема, ми визначили і реалізуємо вектор докорінного оновлення і реконструкції водопровідно-каналізаційних систем Дніпропетровська. Це системоутворююча ланка у підвищенні якості комунальних послуг. Реалізацію проектів з автоматизації КНС міською владою і комунальними службами Дніпропетровська я тримаю на постійному особистому контролі. Це нешвидкий процес, він займе кілька років. Але без його вирішення підвищення якості комунальних послуг у місті неможливе в принципі», — сказав Геннадій Темник.
Уже два роки у Дніпропетровську за завданням губернатора триває будівництво нових каналізаційно-насосних станцій та установка автоматизованих систем управління на діючих. Так, у 2010 році було побудовано і введено в експлуатацію сучасну автоматизовану КНС у Придніпровську, а в 2011 році в рамках будівництва нового колектора – КНС по вулиці Маршала Малиновського. У минулому році введено в експлуатацію Південну станцію аерації (комплекс очисних споруд), яка довела очистку стоків до діючих санітарних норм та завдяки якій повністю припинено скид забруднюючих речовин в річку Мокра Сура. Запуск нових КНС у Придніпровську та по вулиці Маршала Малиновського, а також введення в експлуатацію модернізованої Південної станції аерації дозволило на 70% зменшити обсяг скидів неочищених стоків до басейну річки Дніпро в межах Дніпропетровська.
Крім того, в 2011 році в Дніпропетровську було введено 4 автоматизованих КНС, що обслуговують найбільші житлові масиви: «Перемога»№1,2,3,4, «Тополя»№1,2,3, «Лівобережний»№1,2,3 та на проспекті імені газети «Правда», в яких мешкає понад 300 тисяч жителів обласного центру.
У 2012 році крім щойно введеної в експлуатацію автоматизованої КНС-62, 1 березня введено в експлуатацію автоматизовану КНС-7а, яка обслуговує житлові масиви Парус-1, 2, 3, Комунар та Червоний Камінь, в яких мешкають майже 20 тисяч жителів обласного центру. Також цього року в Дніпропетровську передбачено автоматизувати КНС-52, яка обслуговує житлові будинки по проспекту Воронцова і прилеглих вулицях приватного сектору, де мешкають близько 17 тис чоловік.
«Автоматизація каналізаційно-насосних систем дозволила за минулий рік на 40% скоротити кількість позаштатних ситуацій на водопровідно-каналізаційних системах. А заходи з енергозбереження на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства області, в тому числі і автоматизація КНС у Дніпропетровську, за результатами 2011 року дала економію питомого споживання електроенергії на 8%. І цього року заощаджені кошти ми скеровуємо на подальшу модернізацію галузі. Це ті вагомі результати, які на перший погляд не помітні для широкої громадськості й залишаються за кадром, але без яких неможливе підвищення якості комунальних послуг з водопостачання й водовідведення, покращення екології Дніпра та стабільна робота житлово-комунального господарства Дніпропетровська й області», — сказав Олександр Вілкул.
Цього року губернатор поставив завдання перед управлінням ЖКГ облдержадміністрації та керівниками міст і районів області досягти зменшення питомого споживання електроенергії на підприємствах водопровідно-каналізаційного комплексу області на рівні 10%. Це дасть можливість заощаджені кошти направити на подальшу модернізацію галузі.
У рамках Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини до 2015 року передбачено провести реконструкцію всіх очисних споруд області, які здійснюють скид у водойми регіону.