- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Озеленення території міста

Зелені насадження дуже необхідні мешканцям міст, які потерпають від надмірного скупчення транспорту та промислових викидів. Але разом з цим, дерева і кущі в місті – один з головних факторів, через який відбувається накопичення сміття (сухі гілки, що постійно відламуються, опале листя, гнилі чи висохлі плоди плодових дерев).

Тому з цього питання  існують дві абсолютно протилежні точки зору. Вони періодично виникають у зверненнях мешканців до міської влади. Перша група мешканців активно бореться за життя кожного дерева і протестує проти видалення навіть кущика. Друга бореться із заростями і закидає всі інстанції вимогами видалити дерева, які затуляють світло, створюють аварійні ситуації чи просто не подобаються. Рацію мають ті й інші.

Норми озеленення на одного мешканця міста визначені в Державних будівельних нормах України (ДБН) № 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень». Вказані ДБН поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих міських і сільських поселень України. Ці норми обов’язкові для органів державного управління, місцевого і регіонального самоуправління підприємств і установ незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування, громадських об’єднань і громадян, які здійснюють проектування, будівництво і благоустрій на території міських і сільських поселень.

Загальна кількість зелених насаджень у Павлограді 168 — га. При нинішній кількості мешканців міста (107 тисяч чоловік) на кожного припадає 15,7 кв.м.

На даний час місто має сталу територію – її не можливо розтягнути і додати  земельну ділянку, на якій можна було б розбити новий парк.

Нині у Павлограді не проводиться висадка нових дерев великими площами, а здійснюється лише підсадка на місці зрізаних. Це обумовлено тим, що будь-яка реконструкція чи капітальний ремонт об’єкта благоустрою супроводжується проектними роботами капітального характеру, які потребують вкладення великих коштів.

У місті для підсадки використовуються  широколисті дерева, які є газостійкими і добре вбирають пил. На території міста переважно висаджуються дерева таких порід, як липа, клен, ясен, верба, горобина, дуб, катальпа.