- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Після порятунку з крижаної річки собака отримала кличку Лакі

По-англійськи це означає «щаслива»

Житель Приточилівки Олег Глушкевич вранці 15 січня вийшов зі свого домоволодіння, розташованого на набережній річки Вовча. Він прямував у центр міста. Але повернувши голову вправо, побачив, як в ополонці на середині водойми, навпроти міського пляжу в парку ім. 1 Травня борсається собака.

Відзначимо, що цей безстрашний павлоградець раніше вже врятував двох потопаючих людей. Причому, одного з них він сам відкачав, встигнувши це зробити до приїзду бригади швидкої допомоги. Про даний випадок написали міські газети. Але це відбувалися в розпал літнього сезону. В  морозяний день Олег, як він сам розповів, на мить задумався і реально оцінив свої можливості:

«Оскільки моя вага трохи більше ста кілограмів, а лід був таким тонким, що не витримав навіть собаку, я розумів, що тепер треба було діяти якось інакше. Тому я набрав по мобільному телефону номер 101 і повідомив, що трапилося.

Я бачив, що собака поступово втрачає сили і вже ледве-ледве тримається на поверхні крижаної води. Зволікати не можна було, я озирнувся і побачив,  що мені назустріч йшов худорлявий  хлопець середнього зросту. Його, напевно, послав сам Господь. Я показав рукою на нещасну тварину, і мій новий знайомий, який назвався Костею, відразу ж сказав, що треба рятувати бідолаху, поки не пізно. Не зволікаючи ні хвилини, ми почали згадувати, який досвід отримали в армії щодо дій в таких НС. І через мить я вже біг додому за мотузкою та  іншими підручними засобами. Миттю повертаючись назад, побачив, що Костя знімає з себе одяг. Якби він провалився під лід, то в куртці і светрі йому вибиратися було б значно важче. Я міцно обв’язав його за пояс мотузкою, а її другий кінець міцно стиснув у своїх руках. Костя, з палицею, пройшов вперед по льоду всього кілька метрів. Лід затріщав, і хлопцеві довелося лягти на нього, щоб пересуватися вже поповзом. Моє серце ще голосніше закалатало, коли Костянтин, перебуваючи майже на самій кромці льоду біля ополонки, опустив руку в воду і зробив кілька спроб витягнути бідну тварину на лід. На щастя, незабаром йому це вдалося, і замерзла собачка, не рухаючись, вже лежала на поверхні.

Так само поповзом Костянтин на голому животі почав рухатись  у зворотний бік.

До мене приєдналися жителі набережної, і ми разом допомагали йому, обережно тягнули за мотузку.

В цей час до нас також підійшли майстер комунального підприємства «Затишне місто» Юрій Гусак і лікар-ветеринар Юлія Яременко.

Як тільки людина і тварина були на березі, я зняв свою куртку і загорнув у неї тремтячу собачку. Мені здалося, що вона було на межі життя і смерті ».

Так закінчив свою розповідь Олег Глушкевич — приватний підприємець Павлограда і дуже добра та чуйна людина.

Врятовану собаку співробітники «Затишного міста» швидко повезли в притулок на вулицю Харківську, 8-А, де продовжили вживати всіх необхідних заходів для її порятунку.

Як це відбувалося, розповіла лікар ветеринарної медицини Ю. А. Яременко:

«Відігрівати ми її в душовій, поступово підвищуючи температуру води, тим самим даючи можливість організму відновити свою терморегуляторну функцію. Потім насухо витерли рушником і помістили в тепле приміщення, залишивши на особливому контролі. Ми всі дуже хвилювалися за життя цієї собаки. В даний час пес відчуває себе добре, їсть з апетитом. Є всі підстави вважати, що тварина жила з господарями.  Спостерігаючи за нею,  я бачу, що вона весь час ніби когось чекає. Сидить біля дверцят і тихо жалібно скиглить. Сподіваємося, що господарі впізнають свого вихованця по фотографіях і заберуть додому. Якщо цього не станеться — ми будемо шукати для Лакі нових опікунів. »

Про те, як співробітники «Затишного міста» приїхали на місце пригоди, розповів майстер Юрій Гусак:

— 15 січня близько 9-ї години ранку на мій особистий телефон надійшов дзвінок від диспетчера Павлоградського міськрайонного управління ГСЧС України в Дніпропетровській області. Мене попросили врятувати собаку. Повідомили, що до них звернувся один з очевидців, але в МНС вирішили перенаправити дзвінок мені.

Ми з ветлікарем приїхали в той момент, коли невідомий хлопець уже врятував песика від вірної загибелі. Його перебування в ополонці ускладнювався тим, собака має довгу пухнасту шерсть, яка, намокнувши, з кожною секундою все більше тягнула його на дно.

Я, як і всі мої співробітники, захоплююся вчинком Костянтина. На жаль, ми не знаємо прізвища та адреси цієї  скромної людини. Адже витягнувши собаку з крижаної води, він одягнувся і швидко пішов, не залишивши нікому своїх координат. Передаю побажання багатьох людей: «Костя, озовися! Місто повинно знати в обличчя своїх героїв ».

Також всі співробітники «Затишного міста»  захоплені вчинком Олега Глушкевича. Як потім виявилося, в кишені його куртки, яку він зняв з себе для тварини, була чимала сума грошей. Але він не думав про них, намагаючись врятувати життя, хай навіть собаче.

С. ВІКТОРОВА