- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Профілактичні заходи допоможуть зберегти здоров’я

Профілактичні заходи допоможуть зберегти здоров’я

18 лютого 2015 року в КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»ДОР» була проведена прес-конференція на тему «Аналіз захворюваності на ГРВІ/грип та засоби профілактики».
У заході брали участь головний лікар КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»ДОР» Дуднікова О.І., міський епідеміолог Руденок Л.І. а також представники павлоградських ЗМІ.


За словами медиків, найбільше випадків захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції трапляється серед дитячого населення міста. На початку лютого захворюваність школярів на ГРВІ зросла на 50-60 %. Через це на додаткові канікули були відправлені спочатку учні окремих класів в окремих школах, а згодом карантин поширився на всі загальноосвітні навчальні заклади.
Людмила Руденок підкреслила, що закриття шкіл на карантин дало позитивний результат, оскільки на цьому тижні захворюваність серед учнів знизилась у 3,2 рази, тож вже з 19 лютого заняття у школах відновились.
Фахівці акцентували увагу, що не дивлячись на те, що імунітет дорослого сильніше, ніж дитячий, повнолітні павлоградці також часто піддаються згубній дії вірусів. Тож в будь-якому віці необхідною запобіжною мірою є профілактичні заходи, які можна виконувати самостійно:
— обмежити відвідування місць громадського користування і місць масового скупчення людей;
— частіше бувати на свіжому повітрі;
— уникати контактів з хворими, а при необхідності такого контакту носити марлеву пов’язку;
— частіше провітрювати житлові приміщення і проводити в них щоденне вологе прибирання;
— дотримуватись здорового способу життя, режиму праці та відпочинку;
— вживати багату на поживні речовини їжу, особливо на вітамін «С»;
— залишатись фізично активними.
Лікарі наголосили, що своєчасне звернення до сімейних лікарів, лікарів-терапевтів та педіатрів може запобігти ускладненням захворювання, а в окремих випадках – навіть врятувати життя.
Дуднікова О.І. та Руденок Л.І. запевнили представників преси у тому, що медпрацівники, які відвідують пацієнтів удома, прищеплені від ГРВІ/грипу. Тож люди, у родинах яких є хворі, можуть не турбуватись через небезпеку передачі вірусної інфекції від фахівців швидкої допомоги та сімейних лікарів.

Павлоградський міський центр здоров’я