- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Ритуал пам’яті

З нагоди Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту та напередодні Дня пам’яті Героїв Крут на Алеї Слави пройшов ритуал пам’яті. У заході взяли участь міський голова Анатолій Вершина, його заступники, військові, молодь та журналісти регіональних ЗМІ.

На ознаку шани про загиблих під час цих сумних історичних подій, присутні запалили свічки та вшанували хвилиною мовчання пам’ять наших мужніх пращурів.

Історична довідка

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв   Голокосту.

У цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до національного табору Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. В Україні під час Другої світової війни загинуло 610 000 євреїв, близько 25 000ромів. У нашому місті загинуло понад 2000 євреїв.

29 січня 1918 року в Україні відбулося збройне зіткнення на залізничній станції біля села Крути, 300 бійців студентського куреня захищали Українську Народну Республіку. У цей день студенти, молоді юнаки віддали найцінніше – свої життя у нерівному бою, але відстояли честь України, зберегли навічно традиції – боронити свою землю, захищати її суверенітет  та кордони.