Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Ризики, які несуть працівники та роботодавці при неналежному оформленні трудових відносин та мінімізації заробітної плати

Июнь 20th, 2011 Новини Вывести на печать

Інформація Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України в Дніпропетровській області

Якщо працівник не оформлений на роботу він позбавляється права на отримання за кошти Фонду:

  • путівки на санаторно-курортне лікування;
  • виплати допомоги в разі тимчасової непрацездатності;
  • допомоги при наданні відпустки по вагітності та пологах.

Так при наданні відпустки по вагітності та пологах тривалістю 126 календарних днів допомога складає:

  • при мінімальній заробітній платі (960 грн) — 3974 грн;
  • на рівні середньої по області (2500 грн) — 10348 грн.

Аналогічна ситуація при виплаті ‘ допомоги по тимчасовій непрацездатності, розмір якої залежить від рівня заробітної плати та страхового стажу ( до 5 років — 60%, від 5 до 8 років — 80%, більше 8 років — 100%).

Інформація головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

Формула розрахунку пенсій установлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу й заробітку, з якого платилися внески до Пенсійного фонду. У випадку, коли працівник одержує зарплату в „конверті» і роботодавець не платить за такого працівника страхові внески в Пенсійний фонд, цей період не буде врахований у страховий стаж найманого робітника й, відповідно, не буде враховуватися при визначенні розміру пенсії, тому пенсія буде меншою, ніж повинна бути.

Якщо порівняти розрахунок пенсій у людини, що відпрацювала 30 років і мала мінімальну зарплату, і ту, яка мала середню зарплату, то розмір пенсії в них буде розбіжним майже в двічі. У першої на рівні прожиткового рівня, у другої — у двічі більший.

Інформація Дніпропетровського обласного центру зайнятості

Відповідно до статті 23 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застрахованим особам, які визнані в установленому законодавством порядку безробітними, розмір допомоги по безробіттю визначається відповідно до їх середньої заробітної плати та залежно від страхового стажу.

Тобто, до довідки включаються лише суми заробітної плати, з якої сплачені страхові внески.

Враховуючи викладене, особа, яка працює без оформлення трудових відносин не набуває страхового стажу і не має права на страхові виплати, а ті особи, які отримують залишок заробітної плати в «конвертах» отримують страхові виплати у мінімальному розмірі.

Наприклад:

1.Особа працювала з оформленням трудових відносин, фактична сума заробітної плати 3540 грн, страхові внески сплачувалися з суми 960 грн., залишок заробітної плати отримувала в конверті. На час реєстрації в службі зайнятості особа мала більше 10 років страхового стажу.

Допомога по безробіттю такій особі буде призначена в сумі 662 грн., так як законодавством визначено, що допомога По безробіттю не може бути меншою розміру встановленого постановою Правління Фонду — з 01.04.2011 р. особа буде отримувати 729 грн.

2,Особа працювала з оформленням трудових відносин із заробітною платою 3540 грн., яка підлягала обкладенню податками. На час реєстрації в службі зайнятості особа мала більше 10 років страхового стажу.

Обчислений за наданою довідкою про середню заробітну плату розмір допомоги по безробіттю складе 2474,97 грн.

3.Особа працювала 1 рік без оформлення трудових відносин, при цьому мала набутий раніше страховий стаж 10 років, не дивлячись на це, допомога по безробіттю буде призначена без урахування страхового стажу в мінімальному розмірі — з 01.04.2011 року — 520 грн.

Максимальна тривалість виплати допомоги по безробіттю для застрахованих осіб не може перевищувати 360 календарних днів (для осіб передпенсійного віку — 720 к. д.), початок виплати допомоги по безробіттю залежить від статті звільнення з останнього місця роботи.

4.Особа працювала без оформлення трудових відносин та не мала набутого раніше страхового стажу, такій особі, визнаній в установленому законодавством порядку безробітною, допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі для незастрахованих осіб (520 грн.) тривалістю 180 календарних днів.

Інформація Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, у разі настання страхового випадку, виплачує грошові суми, так звані — страхові виплати, застрахованому чи особам, які мають на це право.

До страхових виплат належать:

— допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (виплачується в розмірі 100 % середнього заробітку, починаючи з шостого дня);

  • тимчасове переведення потерпілого на легшу роботу — при переведенні потерпілого на легшу нижче оплачувану роботу Фонд доплачує різницю до його середнього заробітку, або, якщо роботодавець не забезпечує потерпілого відповідною роботою, Фонд сплачує страхову виплату в розмірі середнього заробітку;
  • одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності — розмір допомоги визначається із розрахунку середньомісячного заробітку за кожний відсоток втрати працездатності, але не вище 57600грн.(з 01.04.2011р.);
  • щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати працездатності -нараховується відповідно до відсотка втрати працездатності, встановленого МСЕК, та середнього заробітку, який потерпілий мав до ушкодження здоров’я;
  • одноразова допомога в разі смерті потерпілого — виплачується сім’ї потерпілого в розмірі 5-ти річного заробітку потерпілого, а також однорічного заробітку кожному утриманцю;

— щомісячна страхова виплата утриманцям у разі смерті потерпілого — визначається шляхом ділення середнього заробітку потерпілого на кількість утриманців, враховуючи самого потерпілого.

Таким чином суми страхових виплат залежать від розміру офіційної заробітної плати, яку потерпілий одержував до ушкодження здоров’я, приклади: у разі встановлення 20 % втрати професійної працездатності:

 

Офіційна заробітна плата 1000 грн. та доплата „у конверті» 1000 грн.

Офіційна заробітна плата 2000 грн.

Щомісячна страхова виплата

200 грн.

400 грн.

Одноразова допомога

20 000 грн.

40 000 грн.

Якщо всього 1 утриманець (у разі смерті потерпілого)

і

Щомісячна страхова виплата

500 грн.

1000 грн.

Одноразова допомога на сім’ю

60 000 грн.

120 000 грн.

Одноразова допомога утриманцю

12 000 грн.

24 000 грн.

 

Якщо потерпілий не оформлений на роботу та офіційно не отримує заробітну плату, страхові виплати Фондом не призначаються.

Інформація Державної податкової адміністрації в Дніпропетровській

області

. Податок на доходи фізичних осіб складає основу місцевих бюджетів.

В надходженнях податку з доходів фізичних осіб — 93% це податок з заробітної плати.

Наявність в області підприємств, які формально виплачують заробітну плату на рівні, або нижче мінімальної, тягне за собою недонадходження податків.

Податковим кодексом України податковим органам надано право проводити планові, позапланові і фактичні перевірки суб’єктів господарювання, у тому числі з питань дотримання законодавства про працю та виплати заробітної плати.

Звертаємо увагу роботодавців, насамперед посадових осіб підприємств, а також приватних підприємців, які використовують працю найманих працівників на відповідальність, як фінансову, так і кримінальну, передбачену чинним законодавством.

Податковим кодексом за порушення правил нарахування, утримання та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб передбачений штраф у розмірі 25% від суми податку, якщо протягом трьох років таке порушення повториться — штраф становитиме 50%, а на третій раз — 75%.

Якщо суми, які не надійшли до бюджету і цільових фондів в результаті приховування від оподаткування виплат найманим працівникам складають 470 тис. грн. і більше, роботодавець може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 2І2 КК України „Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)», або по ст. 2121 „Ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Покарання від штрафу в 5100 грн. до позбавлення волі на термін до 10 років.

У Кримінальному кодексі є ряд статей, які передбачають кримінальну відповідальність роботодавця саме за порушення законів, пов’язаних з виплатою зарплати:

  • ст.  172 „Грубе порушення законодавства про працю»;
  • ст. 173 „Грубе порушення трудового договору»;

□ ст. 175 „Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат»;

  • ст. 364 „Зловживання владою або службовим становищем».

 

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • ЛЕПТОСПІРОЗ – ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
  • Про скасування рішення Павлоградської міської ради виконавчого комітету №252 від 23.03.2022
  • Шановні керівники підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!
  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!
  • Гуманітарна допомога медичному закладу міста від Агентства США з міжнародного розвитку USAID
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Про затвердження Плану заходів щодо складання прогнозу бюджету Павлоградської міської територіальної громади на 2025-2027 роки
  • Виконком від 10.04.2024 р.
  • До уваги ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин!
  • Запрацювала «Єдина ветеранська лінія»
  • Інформація про використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб за 1 квартал 2024р.