Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Самовільне зайняття земельних ділянок

Август 8th, 2011 Новини Вывести на печать

З метою попередження порушень норм діючого земельного законодавства та недопущення фактів самовільного зайняття земельних ділянок державної та комунальної власності відділ земельно-ринкових відносин Павлоградської міської ради надає роз’яснення норм чинного законодавства:

1. У відповідності до ст.116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Моментом виникнення права власності на земельну ділянку, а також права постійного користування та права оренди земельної ділянки згідно ст.125 Земельного кодексу України є момент державної реєстрації цих прав.

2. Законом України “Про державний контроль за використанням та охороною земель” визначено поняття самовільного зайняття земельної ділянки та зазначено, що це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

3. Статтями 212 та 211 Земельного кодексу України передбачені умови повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та відповідальність за порушення земельного законодавства. Так відповідно до ст.212 ЗК України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок здійснюється за рішенням суду. Згідно ст.211 ЗК України за самовільне зайняття земельних ділянок громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства.

4. Статтею 157 Земельного кодексу України передбачений порядок відшкодування збитків власникам землі. Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 р. № 963 затверджена Методика визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок.

5. За самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику наступає кримінальна відповідальність, яка передбачена ч.1 ст.197-1 КК України. За вчинення даного злочину передбачено покарання у вигляді штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців. За ті самі дії, які вчинені особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

Ставимо до уваги, що згідно розпорядження міського голови від 14.03.2011 р. № 139-р (зі змінами відповідно до розпорядження від 14.07.2011 р. № 387-р) була створена комісія з перевірки використання земельних ділянок з метою обстеження земельних ділянок щодо перевірки землекористувачами дотримання вимог земельного та містобудівного законодавства. До складу комісії ввійшли спеціалісти відділу містобудування та архітектури, відділу земельно-ринкових відносин, відділу Держкомзему в м.Павлоград, юридичного відділу міської ради. Очолює комісію перший заступник міського голови А.О.Вершина. За час роботи комісії було виявлено 19 фактів самовільного зайняття земельних ділянок на вул. Кравченко, промислова, Дніпровська, Сташкова, К.Маркса та Інтернаціональна. По виявленим фактам матеріали підготовлені для направлення до правоохоронних органів та суду.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • Про перейменування та приведення до мовних стандартів об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду
  • Житлово-комунальні послуги: право користуватися пільгами для ветеранів війни
  • Протокол № 2 засідання Ради з питань ВПО
  • Вітаємо нашого земляка з перемогою
  • ПІДСУМКИ ПРОВЕДЕННЯ ДНІВ СТАЛОЇ ЕНЕРГІЇ В ПАВЛОГРАДІ
  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • Про передачу майна