- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Санаторно-курортне лікування(відпочинок) пільгових категорій громадян

 

Санаторно-курортне лікування — це медична допомога, що здійснюється                              з профілактичною, лікувальною або реабілітаційною метою із застосуванням природних лікувальних факторів в умовах перебування на курорті або лікувально-оздоровчій місцевості та в санаторно-курортних закладах.

З 01.01.2017 року запрацював новий механізм оплати послуг за санаторно-курортне лікування  осіб з інвалідністю та учасників АТО, інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Змінено існуючу систему закупівлі санаторно-курортних послуг на відшкодування з державного бюджету вартості санаторно-курортного лікування (путівки) зазначеній категорії громадян через безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди між пільговиком, що перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, управлінням соціального захисту населення та санаторно-курортним закладом. При цьому особа, з числа зазначених категорій, самостійно обирає санаторно-курортний заклад для оздоровлення відповідно до медичних показань, а управління соціального захисту перевіряє обраний заклад на відповідність встановленим вимогам щодо лікування.

Ще одним важливим моментом є те, що вартість санаторно-курортного лікування за рахунок державного бюджету не може перевищувати граничний розмір вартості путівки, визначений Міністерством соціальної політики України. У разі, коли вартість санаторно-курортного лікування в обраному закладі перевищує граничний розмір вартості путівки, громадянин зазначеної категорії здійснює доплату різниці за власний рахунок.

Гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування у 2017 році становить:

Для інвалідів війни з числа учасників АТО, інвалідів загального захворювання                 та з дитинства, інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 5250 грн.;

Для учасників бойових дій з числа постраждалих учасників АТО – 6300 грн.;

Для інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 18217 грн.;

Для громадян, які супроводжують інвалідів 1 групи (за винятком інвалідів                           з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку та інвалідів, інвалідність яких пов’язана  з Чорнобильською катастрофою) – 4691 грн.;

Для інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 17390 грн.;

Для дітей-інвалідів з інвалідністю, пов’язаною  з Чорнобильською катастрофою – 10840 грн.

Слід зазначити, що забезпечення санаторно-курортним лікуванням зазначених категорій громадян здійснюється в межах кошторисних призначень з врахуванням черговості згідно дати взяття на облік.

Отримати інформацію стосовно забезпечення санаторно-курортним лікуванням можливо за адресою: м. Павлоград вул. Центральна, 47, кабінет №20 — телефон 61972, або 066-2805677, та кабінет №21- телефон 60315(для інвалідів ЧАЕС).

 

Управління соціального захисту населення