- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Шановні працівники музейної справи!

Прийміть сердечні вітання з нагоди вашого професійного свята – Міжнародного дня музеїв!

Ваша творча  і водночас відповідальна робота спрямована на дбайливе збереження та популяризацію унікальних духовних надбань нашого народу, його історико -культурних цінностей.

Павлоградський історико-краєзнавчий музей за 57 років існування став скарбницею історичних документів, рідких матеріалів, чудових творів, які свідчать про історію нашого міста та його трудівників. Не одне покоління жителів міста пройшло через зали музею, де відображені історія Павлоградщини, героїчне минуле, трудові досягнення, побут і традиції рідного краю.

Щороку музей обслуговує всіма формами роботи понад 50 тис. відвідувачів, проводить понад 600 екскурсій, представляє 10 — 12 стаціонарних та 6-8 пересувних виставок, має розгалужену мережу додаткових музейних послуг для відвідувачів серед яких: фотографування та копіювання музейних предметів, наукові консультування з питань краєзнавства, складання історичних довідок, різноманітні бібліотечні послуги.

Кожного року у виставковій залі музею змінюються численні виставки із фондів музею, із музеїв інших міст та виставки майстрів декоративно-прикладного мистецтва міської  громадської організації «Творче об’єднання «Кольори» (засноване в музеї у 1994 році),

Досвідчені  музейники проводять науково-практичні конференції з питань історії та культури Павлоградщини за участю відомих істориків, краєзнавців, викладачів закладів освіти (2008, 2010-2018 рр.)  та приймають участь у обласних та регіональних наукових конференціях.

Науковими співробітниками музею створено цикл телепередач та фільмів з питань історії та архітектури м. Павлограда, про славнозвісних та Почесних громадян міста. Опубліковано понад 150 науково-популярних статей у місцевих, обласних та всеукраїнських газетах та журналах.

Щорічно музейне зібрання поповнюється на 450 одиниць, яке насьогодні становить 50.7 тисяч основного фонду та 3,6 тис. науково-допоміжного. У 2018 році близько 800 експонатів були передані в наш музей  із народного музею заводу ПрАТ «Павлоградхіммаш».

 Останнім часом музей проводить велику видавничу діяльність: надруковано 2 набори листівок «Павлоград.Старе місто», книга «Війна і мир Кутузова», »Невідомі сторінки історії. Документи і матеріали», »Вулиці Павлограда розповідають», автори Т.Ведмідь і Л.Губарєва, буклети по експозиційним залам та інформаційні листівки для відвідувачів.

Сьогодні, у День професійного свята, мені було особливо приємно вручити директору  Павлоградського історико-краєзнавчого музею Т.І. Ведмідь ювілейну медаль до 235-річчя

м. Павлоград за вагомий внесок у збереження історичної скрабниці Павлоградщини.

Для людей різних вікових категорій музей проводить цикл заходів: новорічні казки для  учнів молодших класів; вікторини для старшокласників; для студентів та дорослих – нічні екскурсії та інше.

Висловлюю вам, шановні працівники музею, сердечну вдячність за натхненну працю й вірність професії, за те, що поєднуєте минуле, сьогодення й майбутнє, виховуєте почуття патріотизму,  повагу до народних традицій і любов до національного мистецтва.

Щиро бажаю невичерпної енергії, вдалих пошуків, подальших успіхів у благородній справі, завдяки якій ніколи не перерветься зв’язок, що з’єднує покоління павлоградців!

 

З повагою міський голова

А.Вершина