- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Шановні земляки!

Шановні земляки!

Кожної весни, в поминальні дні ( цього року з 5 по 12 травня), українці традиційно відвідують кладовища, де поховані їх рідні та близькі. Люди нестимуть на могили вінки чи кошики з квітами, які, переважно, зроблені з пластику та інших штучних матеріалів. Минулорічні квіти знімають та викидають у сміття. З часом, ці гори штучних квітів починають розкладатися. Під впливом опадів, вітру, сонця пластик, просочений парафіном папір та хімічні барвники  окислюються та виділяють канцерогени та токсини, які потрапляють у ґрунт, воду й повітря. Спалювати їх також не можна, адже забруднення атмосфери в цьому випадку буде ще більшим. Потрапляння зазначених шкідливих речовин до організму людини дуже небезпечне й може спровокувати розвиток  онкологічних захворювань.

Традиційна утилізація, шляхом закопування не бажана, оскільки термін розкладання зазначених матеріалів понад сто років. Утилізація за останніми технологіями  на сміттєпереробних заводах майже неможлива за браком останніх.

У зв’язку з цим, ще раз звертаємося до українців і закликаємо всіх берегти довкілля та відмовитися від придбання штучних квітів і вінків, які приносять на могили у поминальні дні. Альтернатива штучним квітам – сухоцвіти. Найкращі ж квіти на кладовищі — живі

Закликаємо приєднатися до нашої ініціативи мешканців територіальних громад Західнодонбаського регіону та всієї України.