- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Скажіть «так» офіційній заробітній платі!

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

Щоб мати всі права (і обов’язки), гарантовані трудовим законодавством, громадянину необхідно укладати з працедавцем трудовий договір.

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Згідно з чинним законодавством розмір нарахованої працедавцем найманим працівникам заробітної плати не може бути нижчим законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати.

Оподаткування доходів фізичних осіб, в тому числі у вигляді заробітної плати, здійснюється відповідно до норм Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

Податок з доходів фізичних осіб – основне джерело наповнення місцевих бюджетів, які спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного окремо взятого населеного пункту.

Як передбачено Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» (ст. 8), податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід, зокрема, заробітну плату, на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 15%.

Податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки не мають права приймати платіжні документи на виплату доходу, які не передбачають сплати (перерахування) цього податку до бюджету. Якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку особою, що його нараховує, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду.

Більш детальну інформацію, консультативну, методичну допомогу щодо врегулювання трудових відносин всі бажаючі можуть отримати у відділі трудових відносин та умов праці Павлоградської міської ради в к.103/1, 103/3 приміщення міськвиконкому, або за тел. 6-11-03, 6-28-64.

Відділ трудових відносин та умов праці
Павлоградської міської ради