- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Створена оперативна група з виявлення фактів забруднення повітря

З травня 2010 року в місті розпочав роботу металургійний комплекс “ТСА-СТИЛЛ ГРУПП” (район ПЗТО). Це дало можливість додаткових надходжень до бюджету міста, створити 530 робочих місць. Але… До виконавчого комітету Павлоградської міської ради все частіше надходять звернення жителів міста з приводу незадовільного екологічного стану: задимленість, неприємний запах тощо. З жовтня 2010 року міський голова І.С.Метелиця поставив перед керівництвом заводу вимогу — терміново побудувати сучасну систему очистки. Власники підприємства дали обіцянку і про це заявив керівник підприємства під час зустрічі з депутатами міської ради. За його словами нове обладнання буде встановлене у вересні 2011 року. А поки завод працює…

29 червня 2011 року біля приміщення виконкому зібрались мешканці мікрорайонів ПЗТО, ПМЗ, “Новий” й звернулися до міського голови, депутатів міської ради, голови екологічного товариства ім. “М. Варняка” Трембач В.А. з вимогою припинити постійні викиди у повітря шкідливих хімічних елементів, які є результатом виробничої діяльності “ТСА-СТИЛЛ ГРУПП”.

З присутніми зустрівся міський голова Метелиця І.С. Він проінформував людей, що вже зроблено силами міської влади для усунення недоліків у роботі даного підприємства. Спеціалістами виконкому, депутатським корпусом із залученням фахівців міської СЕС СМСЧ №17, екологічною інспекцією неодноразово проводились комісійні обстеження підприємства ТОВ “ТСА Стіл Групп”. За висновками комісій були надані зауваження щодо безумовного виконання заходів природоохоронного та санітарно-епідеміологічного законодавства. Зі звітом про усунення недоліків на депутатському семінарі заслуховувалось керівництво підприємства. Нажаль, головне питання  залишалось невирішеним.

Враховуючи постійно зростаюче незадоволення громадян міста, виконком неодноразово звертався до контролюючих органів, служб міста з проханням провести позапланові перевірки ТОВ “ТСА Стіл Груп” щодо дотримання ним норм чинного екологічного законодавства. Останні листи з цього приводу були направлені 26 червня 2011 року у відповідні органи й служби (присутні мали змогу ознайомитися з копіями цих документів).

Наприкінці зустрічі міський голова Метелиця І.С. запевнив мешканців ПЗТО, що буде створена оперативна група  з виявлення фактів забруднення повітря, яка буде контролювати надходження металобрухту на зміст хімікатів та проводити  радіаційний контроль.

Цього ж дня це питання було обговорено на позачерговій сесії Павлоградської міської ради. В розмові з директором підприємства мер міста домовився про призупинення з 1 липня 2011 року роботи однієї печи; також підприємство замість використання вапна перейде на менш вигідний та енерговитратний вапняк.

Депутат від фракції Партії регіонів Братішкін О.Ф. запропонував:

— звернутися до контролюючих органів, які дали згоду на діяльність даного підприємства;

— здійснювати контрольні санкції ТОВ “ТСА Стіл Груп” обов’язково під час технологічного процесу;

— зобов’язати директора підприємства щомісячно звітувати перед депутатами міської ради та громадськістю міста;

— у випадку недотримання вимог — ініціювати призупинення роботи ТОВ “ТСА Стіл Груп”.

Міський голова 29 червня 2011 року підписав розпорядження  № 366-р “Про створення оперативної групи для встановлення чинників забруднення повітря мікрорайонів міста”.