- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Святкуємо Водохреща безпечно

Купання в ополонці під час святкування Водохрещення —  старовинний народний обряд. З кожним роком ця традиція підтримується усе більшою кількістю людей. Але не варто підходити до цієї традиції бездумно.

Перш ніж  погрузитися до крижаної води необхідно зважити свої фізичні можливості. За півтора — два тижні до Водохрещення бажано почати обливання холодною водою аби бути готовим до зимової купелі. Також перед пірнанням потрібно проконсультуватися із лікарем та пройти медичне обстеження. Адже є хвороби, при яких категорично заборонено занурюватися в ополонку.

З метою запобігання нещасним випадкам на воді та переохолодженню під час святкування, рекомендуємо дотримуватись кількох простих правил поведінки:

занурюватися у воду можна тільки в спеціально відведених для цього місцях.

перед купанням необхідно розігріти тіло;

до ополонки необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втраті чутливості ніг. Краще використати черевики або вовняні носки, можливе використання спеціальних гумових чобіт, що також захищають ноги від гострого каміння та не дозволять ковзати на льоду. Ідучи до ополонки, пам’ятайте, що доріжка може бути слизькою — ідіть повільно й уважно;

при вході у воду намагайтеся швидко досягти потрібної глибини, але не плавайте і не перебувайте в воді більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;

якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення;

після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і одягніть сухий одяг;

для зміцнення імунітету й уникнення переохолодження випийте гарячого чаю, найкраще з ягід або фруктів, з попередньо підготовленого термоса.

Звертаємо увагу павлоградців, що в нашому місті визначене місце для купання на Водохрещення – річка Вовча в районі міського пляжу, в парку         1 Травня, де о 10.00 годині 19 січня буде проведене освячення води.

Для безпечного проведення водохресного обряду 19 січня  на міському пляжі нестимуть варту рятувальники Павлоградського МРУ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, матроси та водолази, медичні працівники та поліцейські, для переодягання та обігріву будуть розгорнуті два намети.

Щоб не допустити виникнення нещасних випадків, просимо всіх дотримуватися правил поведінки під час перебування на льоду та купання у крижаній воді.

При виникненні надзвичайної ситуації дзвоніть за телефоном 101.

 

Відділ з питань надзвичайних ситуацій

та цивільного захисту населення

Павлоградської міської ради