Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

У вересні Петриківський розпис буде представлений на виставці у Франції

Июль 28th, 2011 Новини Вывести на печать

У вересні майстриня Петриківського розпису Галина Назаренко проведе свою персональну виставку «Петриківка – перлина України» в Парижі.

Виставка організована за підтримки голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула та голови обласної ради Євгена Удода.

На виставці будуть представлені близько 50 робіт майстрині, зокрема, розписані тарілки, скриня, розписи на папері. Про це повідомив голова Петриківської райдержадміністрації Володимир Муха. Він зазначив, що Петриківський розпис активно розвивається та має велике визнання як в Україні, так і за кордоном.

Сьогодні в селищі Петриківка Дніпропетровської області функціонує Центр народної творчості «Петриківка», який очолює заслужений художник України Андрій Пікуш. Тут працює близько 40 художників-декораторів. Також у Петриківці працюють близько 200 художників-надомників, які самостійно ведуть свою діяльність.

Коментуючи ситуацію навколо колишньої фабрики «Дружба», Володимир Муха зазначив, що на фабриці до 2001 року працювали 2 цехи – пресовий та експериментальний. У пресовому цеху знаходилися застарілі преси, на яких із тирси виробляли заготівки для тарілок. В експериментальному цеху працювало декілька художників. Вони розробляли малюнок, який фабрика запускала в масове виробництво. Тарілок з однаковим малюнком на фабриці випускали тисячі. За словами Володимира Мухи, така продукція не має попиту на ринку.

Сьогодні майстри Петриківського розпису для своєї продукції використовують екологічно чисті матеріали: якісну деревину липи, вільхи, берези, яку замовляють у Петриківці, на Полтавщині та Сумщині. Крім того, художник для кожного нового виробу розробляє новий малюнок, який у подальшому не повторюється.

З 2001 року фабрика «Дружба» була приватизована, у 2002 році звідти звільнилися всі працівники. А в 2004 році фабрика «Дружба» була ліквідована. Наразі в селищі Петриківка на території колишньої фабрики розташовані приміщення промислового призначення, які знаходяться в приватній власності.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження