- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Управління праці та соціального захисту населення інформує

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ МІСТА

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива

ВАЖЛИВО ЗНАТИ НАСТУПНЕ:

* Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу:
— 10% середньомісячного сукупного доходу – якщо у складі зареєстрованих є лише непрацездатні громадяни (пенсіонери, інваліди, діти до 18 років), а також якщо у складі зареєстрованих, крім непрацездатних громадян, є діти або інваліди I чи II групи, і доход на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму, (з 01.01.2012р. — якщо дохід на одну особу не перевищує 100% прожиткового мінімуму);
15 % – для сімей, до складу яких входять працездатні особи.

* Розмір субсидії розраховується як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке побутове паливо (не більше вартості встановлених норм споживання) з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обов’язковою платою одержувача субсидії (10% або 15% сукупного доходу).

* Субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

* З 23.07.2011р. при визначенні права на призначення субсидії скасовано вимоги реструктуризації заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 01.12.2006р.

* Для призначення субсидії громадянин надає до Управління праці та соціального захисту населення заяву, декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні. Не надаються довідки про розмір пенсії, що виплачується через відділення Пенсійного фонду України, та про розмір державної соціальної допомоги

* Субсидія не призначається в разі, коли:
— серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які протягом 3 місяців, що передують місяцю звернення, не працюють, не вчаться, не перебувають на обліку в службі зайнятості як такі, що шукають роботу;
— у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення та два або більше транспортних засобів (механізмів), які перебувають в експлуатації протягом менш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації менш як 15 років з дати випуску;
— житлове приміщення (будинок) здано за договором у найм або в оренду;
— житлове приміщення (будинок) придбане не більше року тому.

* Порядком надання субсидій передбачена можливість призначення допомоги за таких умов, як виняток, на підставі рішення комісії, яка розглядає на своїх засіданнях конкретні обставини, що склалися, з урахуванням обстеження матеріально–побутових умов проживання сім’ї, яка звернулася за призначенням субсидії.

* Питання щодо призначення субсидій сім’ям, в яких члени родини відсутні тривалий час (працюють або навчаються в іншому регіоні, перебувають на лікуванні чи в місцях позбавлення волі) відтепер вирішується на підставі наявних засобів обліку комунальних послуг та документів, що підтверджують тимчасову відсутність зареєстрованих осіб.

* Якщо сім’я економно споживала газ, воду, електроенергію у період отримання субсидії, на наступний термін розмір її обов’язкової плати зменшується на 2% за кожні 10% економії. Тобто, заощаджуючи енергоресурси та воду, одержувачі субсидій мають можливість зменшити витрати на оплату житла до 9% свого середньомісячного сукупного доходу, а сім’ї, які складаються лише з непрацездатних громадян – до 4%.

* У разі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги перерахунок вже призначених субсидій здійснюється автоматично, без звернень громадян. При цьому обов’язкова частка плати громадян не змінюється, збільшення розміру платежів компенсується за рахунок збільшення розміру субсидії.
ВАЖЛИВО! Якщо Ви ще не зверталися за призначенням субсидії, Ви можете подати заяву на її призначення протягом 3 місяців з часу підвищення тарифів. При цьому субсидія буде призначена з місяця, в якому відбулося підвищення тарифів.