- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Утилізація твердого ракетного палива

Олександр Вілкул: «Завдяки підтримці нашого Президента Віктора Федоровича Януковича та Уряду на Дніпропетровщині активними темпами утилізується тверде ракетне паливо»

На Дніпропетровщині за 10 місяців поточного року вилучено твердого ракетного палива в 4 рази більше, ніж у 2009 році. Станом на 1 жовтня вилучено 212,5 тонн ТРП із 17 одиниць споряджених корпусів двигунів – це більше 70 % від плану на 2011 рік. Загалом у 2011 році заплановано утилізувати 24 споряджені корпуси двигунів.

«Утилізація твердого ракетного палива – завдання державного рівня. У його вирішенні зацікавлені всі, й у першу чергу – влада, як на державному, так і на обласному рівнях. Завдяки підтримці нашого Президента Віктора Федоровича Януковича та Уряду на Дніпропетровщині активними темпами утилізується тверде ракетне паливо. Лише за 10 місяців 2011 року на Дніпропетровщині утилізовано 212,5 тонн ракетного палива із 17 одиниць спряжених корпусів двигунів. Тоді як у 2010 році було утилізовано 11 СКД, а у 2006 – 2009 роках лише 7 СКД», — сказав Олександр Вілкул.

За Програмою утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 з державного бюджету у 2011 році було профінансовано 66,576 млн грн. Розписом бюджету на цей період поточного року передбачено виділити Павлоградському хімічному заводу та Павлоградському механічному заводу ще 28 млн грн. У 2012 році планується утилізувати 38 СКД.

Для утилізації твердого ракетного палива передбачається використання технології гідромеханічного вилучення, яка є найбільш екологічно безпечною, оскільки роботи виконуватимуться у замкнутому циклі, без викидів у повітря, воду чи ґрунт. Для опрацювання цього методу та проведення необхідних тестів щодо безпеки робіт з ракетним паливом на Павлоградському хімічному заводі було побудовано експериментальну установку. На даний момент підприємством завершено роботи з визначення безпечних параметрів технологічних процесів вилучення і переробки ТРП та отримано дозволи на постійне використання всієї номенклатури емульсійних вибухових речовин з вмістом ТРП. 5 квітня 2011 року за участю Президента України Віктора Федоровича Януковича, Посла США Джона Теффта та голови облдержадміністрації Олександра Вілкула відбулось урочисте відкриття повномасштабної установки гідромеханічного вилучення твердого ракетного палива, потужність якої становить 2 тис тонн ТРП на рік.

Також на Павлоградському хімічному заводі ведеться постійний моніторинг за станом зберігання та утилізацією твердого ракетного палива.

Довідково:

Кількість СКД вилучених для утилізації:

Загалом станом на 1.10 2011 року вилучено твердого ракетного палива 480,43 тонн із 35 одиниць СКД.