- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Вибух та пожежа у житловому будинку

18 вересня 2016 року о 01.30год. на пункт зв’язку 27-ї державної пожежно-рятувальної частини 6-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області надійшло повідомлення про вибух у п’ятиповерховому житловому будинку по вулиці Дніпровська міста Павлоград.
До місця виклику було оперативно направлено відділення 37-ї державної пожежно-рятувальної частини 6-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області та автодрабина. По прибуттю на місце встановлено, що орієнтовно, внаслідок вибуху, в п’ятиповерховому будинку на п’ятому поверсі горять три квартири, на площі близько 200м².
Начальником караулу була віддана команда по встановленій авто драбині з тильної сторони будинку в другому під’їзді провести евакуацію з балкону квартири на п’ятому поверсі. Командир відділення і старший пожежний четвертого караулу 27-ї державної пожежно-рятувальної частини за допомогою автодрабини врятували жінку 1990 року народження та її сина 2011 року народження. Водночас, одне відділення 37-ї державної пожежно-рятувальної частини, пробравшись через завали залізобетонних конструкцій, гасило пожежу в сусідній квартирі, а друге відділення 27-ї державної пожежно-рятувальної частини гасило пожежу в квартирі на п’ятому поверсі першого під’їзду. Ліквідація пожежі здійснювалась трьома ланками ГДЗС.
Вибухом пошкоджено стіни в трьох житлових квартирах та згоріло домашнє майно на площі 200м². Всього постраждало сім квартир. Орієнтовна причина виникнення надзвичайної події – вибух газоповітряної суміші в одній із квартир.
Пожежу локалізовано о 02.18 год., ліквідовано – о 03.24 год.

До ліквідації надзвичайної події залучено 14 чоловік особового складу підрозділу та 4 одиниці техніки.
В цей же день під керівництвом міського голови Анатолія Вершини було проведене засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому були прийняті рішення:
створити спеціальну комісію з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з вибухом та пожежею у п’ятиповерховому житловому будинку по вулиці Дніпровська;
провести візуальне обстеження пошкоджених квартир та будинку;
провести інструментальне визначення ступеню пошкоджень будинку та зробити висновки щодо безпеки проживання в цьому будинку;
організувати роботи по тимчасовому відселенню мешканців першого та другого під’їздів;
провести заходи щодо відкриття резервного фонду міського бюджету для проведення ремонту будинку та пошкоджених квартир;
забезпечити охорону майна постраждалих та відселених мешканців квартир та безпеку громадського порядку.

Постраждалим мешканцям будинку запропоновано визначитись з можливістю тимчасового перебування у рідних або знайомих. На сьогоднішній день одна родина розмістилася у мобільному містечку, один чоловік –у терцентрі, ще одна родина розмістилася у гуртожитку Західно-Донбаського професійного ліцею. Завтра, 20 вересня на засіданні сесії депутатів міської ради буде вирішуватися питання виділення коштів з резервного фонду міського бюджету для надання допомоги постраждалим та ліквідації наслідків від вибуху газу. Зараз працює експертна комісія, яка зробить висновок щодо ступеню пошкодження будинку.