- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Всесвітній день боротьби з гепатитами B і C

17 липня 2019 року в актовому залі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Павлоград» було проведено прес-конференцію на тему: «Всесвітній день боротьби з гепатитами B і C». У заході взяла участь виконувач обов’язків завідувача відокремленого структурного підрозділу «Павлоградський міськрайонний відділ лабораторних досліджень державної установи «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України»» Руденок Людмила Іванівна.
Руденко Л.І. повідомила присутнім журналістам, що дуже важливою темою на сьогодні є захворюваність на вірусні гепатити, а саме – на хронічні вірусні гепатити. Протягом останніх років в місті Павлограді реєструється від 28 до 30 випадків захворювання на вірусні гепатити хронічної патології (хронічний гепатит С). В першій половині 2019 року було зареєстровано 28 випадків захворювання на хронічний гепатит С, що складає 51 на 100 тис. населення. Дуже шкода, що виявляються передусім хронічні форми вірусних гепатитів, через несвоєчасне звернення до лікаря. Якщо поставити діагноз в гострій формі, захворювання лікується легше і не веде до хронізації.
В порівнянні з аналогічним періодом минулого року в м. Павлограді реєструється зниження захворюваності на 18%, але обласний показник перевищено в 2,4 рази, тобто Павлоград є територією з високим рівнем захворюваності на хронічні вірусні гепатити.
Лікар наголосила, що в першу чергу при вірусних гепатитах вражаються печінка та селезінка, що відповідно може призвести до подальших патологій. Фахівець звернулась із проханням, при виявленні в себе симптомів вірусного гепатиту (пожовтіння шкіри і очей, потемніння сечі, надмірна втома, нудота, блювання і біль у животі) негайно звертатися до лікаря.
Всі консультації надає лікар-інфекціоніст кабінету інфекційних захворювань лікарні за місцем проживання.
Фахівець підкреслила, що частіше хворіють хронічним гепатитом С групи ризику передачі парентеральним шляхом, через наркоманію та люди, які мають безладні статеві стосунки. Також до розповсюджених способів передачі інфекції входять інвазивні медичні процедури з використанням обладнання, переливання зараженої крові, передача від матері до дитини під час пологів, грудного вигодовування, косметичні процедури, наколювання, побутові контакти через рани та мікротравми при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками.
Джерелом інфекції є хворі з гострими та хронічними формами вірусних гепатитів. В Павлограді до 13% зберігається носійство маркерів гепатитів В і С. Якщо в родині є носій цього збудника, то в нього повинні бути окремі речі та засоби гігієни, щоб через пошкодження слизової оболонки інші члени родини не занесли собі інфекцію. А звертаючись в перукарню, де проводиться стерилізація інструментарію, потрібно уважно ставитись до обробки інструментів.
Своєчасна діагностика та специфічне лікування є сучасними шляхами вдосконалення профілактики вірусних гепатитів. Тому слід відповідальніше відноситися до особистої та громадської гігієни, не відмовлятись від вакцинопрофілактики, а також вести здоровий спосіб життя.
Людмила Іванівна порадила населенню піклуватись про своє здоров’я і вчити дітей бути обачними, не нехтувати рекомендаціями фахівців та своєчасно звертатися за медичною допомогою до лікаря.

Відділ охорони здоров’я
Павлоградської міської ради