- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Як не захворіти на дизентерію?

З початком повномасштабної війни ризики виникнення гострих кишкових інфекцій значно зросли.

Зростанню загрози виникнення гострих кишкових інфекцій сприяють знищення інфраструктури, недотримання норм поховання загиблих, ускладнення проведення протиепідемічних заходів, неможливість надати кваліфіковану медичну допомогу на окупованих або прифронтових територіях, обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, висока температура довкілля тощо. Усі ці фактори впливають на здатність деяких інфекцій розповсюджуватися з більш високою швидкістю. Зокрема, до них належить дизентерія (шигельоз).

З метою профілактики Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує про небезпеку дизентерії (шигельозу) та основні способи її попередження.

Дизентерія (шигельоз) — це гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту. Може протікати як у вигляді поодиноких випадків, так і цілих спалахів, при цьому вражаючи велику кількість людей. Збудники дизентерії — шигели чотирьох видів. Вони відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Шигели чудово почувається впродовж кількох місяців у воді, грунті та навіть на вологій білизні і посуді. Знищити паличку непросто. Лише уявіть: нагрівання до 60 °С та хімічні дезінфікуючі засоби вона витримує впродовж 10 хвилин. Найнадійніший спосіб позбутися носія хвороби — кип’ятіння.

Шигели досить добре почуваються в людському організмі, навіть кислота, що виробляється у шлунку, їх не дуже лякає. Людина, яка занесла бактерію до рота брудними руками, з їжею (збудник дуже полюбляє молоко, сметану, кефір, сир, компот, овочі, фрукти, зелень, і навіть хліб) або водою, стає резервуаром для розвитку інфекції. А її фекалії — джерелом зараження для всіх навколо.

Також шигельоз переносять мухи, яких в теплий період року багато, особливо в тих місцях, де не завжди є можливість дотримуватися правил гігієни.

В організм людини збудник потрапляє через брудні руки, при споживанні немитих овочів та фруктів, через воду і предмети, якими користувався хворий. Основні симптоми захворювання — болі в животі, висока температура, частий пронос з домішками крові.

Хворі — працівники сфери харчування і водопостачання становлять особливу небезпеку. Від них мікроби можуть проникати у воду або їжу і викликати спалахи хвороби. Інкубаційний період становить 3-4 дні. Побутове зараження на дизентерію відбувається через посуд, дверні ручки, вимикачі. Істотну роль у поширенні дизентерії відіграють брудні руки. Тому правило номер один для профілактики дизентерії — мити руки з милом щоразу після відвідування туалету. Дорослим також слід не просто навчити дітей мити руки, а робити це правильно. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.

Також для профілактики дизентерії Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області радить дотримуватись наступних правил:

— ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;

— не купуйте продукти харчування в сумнівних місцях, на стихійних ринках, де якість та безпечність продуктів не перевіряється;

— здійснюйте термічну обробку молока та молочних продуктів, які було куплено на фермерських ринках;

— не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном придатності, не допускайте зіткнення сирої та готової їжі;

— для пиття і приготування їжі використовуйте лише бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання (за наявності децентралізованого водопостачання (колодязя) воду перед вживанням слід кип’ятити);

— ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою, перед споживанням дітьми — овочі й фрукти обдайте окропом;

— купайтеся тільки в дозволених водоймах.

У разі появи симптомів хвороби не займайтесь самолікуванням — негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів. Захворюванням легше запобігти, ніж потім довго і складно їх лікувати.

    Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!