- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Захист прав та інтересів дітей

В місті проживає 20 491 дітей віком до 18 років. Кількість дитячого населення щороку збільшується.
З метою посилення роботи по захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку сімейних форм виховання в місті розроблені та затверджені розпорядженням міського голови :
— план заходів з виконання в місті Павлоград у 2011-2013 роках загальнодержавної програми ”Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2016 року;
— заходи щодо реформування інтернатних закладів;
— комплексні заходи по роботі з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування на 2011-2013 роки;
— механізм соціального супроводу випускників закладів освіти із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;
— заходи по створенню в місті належних умов для забезпечення реалізації прав та законних інтересів дітей;
— механізм взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах тощо.
З метою запобігання дитячої бездоглядності та правопорушенням серед дітей в місті створена і діє міська програма, прийнята на період до 2015 року, яка відображає многогранну діяльність всіх структурних підрозділів міської ради, причетних до роботи з даною категорією дітей. Завдяки виконанню вимог даної програми в місті відсутні безпритульні і бездоглядні діти та діти, які жебракують.


Вищевказаними документами чітко визначені відповідальні за роботу, встановлений порядок виявлення, постановки на облік, проведення звірок, звітності і в цілому вся система роботи з дітьми та сім’ями. Завдяки цьому в місті налагоджена співпраця та взаємоінформування з соціальними службами, лікувальними, навчальними закладами та правоохоронними органами з даних питань.
В 2011 році проведено три наради разом з правоохоронними органами, управлінням охорони здоров’я, відділом освіти, ЦСССДМ, ВССМ, закладами освіти з питань запобігання правопорушень та бездоглядності серед дітей.
За результатами цих нарад службою у справах дітей розроблені та затверджені комплексні заходи щодо запобігання дитячої бездоглядності та профілактики правопорушень серед них на 2011-2013 роки в м. Павлограді.


За даними відділу освіти на профілактичному обліку в закладах освіти стоять 79 учнів, які схильні до правопорушень, мають девіантну поведінку, пропуски занять без поважних причин. З даними підлітками проводиться спланована індивідуально-профілактична робота з боку навчальних закладів, КМСД, ССД. Діти відвідуються за місцем проживання. Їх поведінка та виконання батьками своїх обов’язків заслуховуються на педагогічних, адміністративних радах закладів освіти.
Службою у справах дітей надається закладам освіти постійна методична, практична, юридична та правова допомога в роботі з дітьми та батьками.
Спеціалісти служби у справах дітей приймали участь в проведенні у закладах освіти семінарів, місячників всеобучу, тижнів правових знань, ”круглих столів” тощо.
З метою покращення організації та координації роботи щодо запобігання правопорушень та поширення шкідливих звичок у молодіжному середовищі в місті працювала координаційна рада з запобігання протидії ВІЛ-СНІДу та туберкульозу. На цій раді заслуховувався аналіз роботи відділів та служб міської ради щодо попередження вживання шкідливих речовин неблагополучними батьками та підлітками.
В місті Павлограді створені та затверджені комплексні заходи щодо профілактики пияцтва, наркоманії та ВІЛ-інфекції серед неповнолітніх дітей на 2012 — 2015 роки. За даними Павлоградського відділення КЗ „ ДОНД” на профілактичному обліку з приводу вживання алкоголю та наркотичних речовин перебувають шість підлітків. З даними підлітками та їх батьками проводиться спланована робота з боку адміністрацій закладів освіти. З метою пропаганди здорового способу життя та профілактики безпечної поведінки молоді в закладах освіти проведений місячник «Молодь за здоров’я», в рамках якого проведені виховні години «Діти вчаться грати у життя», «Причини та наслідки дитячої наркоманії, проституції, алкоголізму та токсикоманії. Життя сучасної молоді нашого міста та проблеми СНІДу».
У 22 закладах освіти створені та працюють наркологічні пости. Організовані консультаційні пункти для учнів та батьків «Школа здоров»я». Оформлені стенди інформаційного характеру «Шлях в безодню».
З залученням працівників кримінальної міліції у справах дітей, служби у справах дітей, методистів відділу освіти та лікарів-наркологів в школах міста проведені в попередженні девіантної поведінки підлітків батьківські збори «Роль сім»ї».


Шкільними психологами, соціальними педагогами, класними керівниками з залученням спеціалістів-фахівців проводяться профілактичні бесіди, тренінги, корекційні заняття «Вмій завчасно сказати – НІ», “Як запобігти шкідливим звичкам?», «Життя це мить, зумій його прожити з гідністю» та інші.
Велику роль в роботі з підлітками, які схильні до вживання шкідливих речовин відіграє громадська організація клуб “Імпульс”, яка разом з Павлоградським відділенням КЗ„ ДОНД”, медучилищем проводять роботу з питань первинної профілактики наркоманії, токсикоманії та СНІДу групою волонтерів по програмі “Рівний-рівному”.
На базі медичного училища діє група студентів — волонтерів з питань первинної профілактики наркоманії, ВІЛ — СНІДу. Волонтери медичного училища в рамках цієї програми проводять постійні зустрічі, тренінги зі студентами та учнями шкіл.
З метою виявлення осіб, які скоюють правопорушення, вживають шкідливі речовини, усунення причин цих явищ служба у справах дітей разом з кримінальною міліцією у справах дітей, ЦСССДМ, відділом освіти, закладами освіти проводять рейдові заходи, згідно розробленого графіку, який затверджений і погоджений заступником міського голови і начальником Павлоградського МВ ГУМВС.
Під час рейдів відпрацьовуються місця концентрації дітей, культурні та торгівельні заклади. Перевіряються режим їх роботи, відповідно до вимог розпорядження міського голови. Виявляються порушення Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами дітям.
За даними відділу кримінальної міліції у справах дітей Павлоградського МВ в 2011 році складено 61 адміністративий протокол (ст. 156, 175 ч.1, 178 КУпАП).
В місті створена і працює комісія з питань захисту прав дитини та дорадчий орган по роботі з сім»ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, членами якого є всі керівники служб та відділів міської ради, які працюють з такими сім»ями. Протягом 2011 року розглянуто 175 справ з даного питання.
Для посилення даної роботи розпорядженням міського голови затверджений механізм взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім»ями та дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах .
З метою створення в місті обстановки нетерпимості до неблагополучних батьків прийнято ряд спільних наказів, заходів, які об’єднали і зобов’язали всіх зацікавлених, активізувати роботу в даному напрямку.
В роботі з неблагополучними сім’ями налагоджена тісна співпраця МВ ГУМВС, ССД, ЦСССДМ, ВССМ, управлінням охорони здоров’я, відділом освіти, лікувальними установами, в т.ч. тубдиспансером, наркодиспансером та іншими.
Вживаються невідкладні заходи до ліквідації наслідків і загроз неправомірних дій щодо дитини в кожній сім”ї. Діти своєчасно вилучаються з середовища, де умови проживання загрожують їх здоров’ю та життю, зазнають жорстоке поводження.
З неблагополучними батьками проводиться попереджувально-профілактична, роз’яснювальна робота.
За результатами проведеної роботи з батьками в місті :
— порушено службою у справах дітей і закладами освіти 97 клопотань перед
органами внутрішніх справ щодо притягнення батьків до адміністративної
відповідальності;
— 125 батьків притягнуто до адмінвідповідальності за ст. 184 КУпАП;
— на 69 батьків направлені позови до суду на позбавлення їх батьківських
прав;
— 54 батьків позбавлені судом батьківських прав відносно 62 дітей.
В 2011 році на соціальному супроводі в ЦСССДМ під соціальним супроводом знаходилися 25 сімей. Проінспектовано за місцем проживання 91 неблагополучна та кризова сім»я. Надана допомога 2 батькам в поновленні їх батьківських прав. Всім сім”ям наданий комплекс соціальних послуг.
Сьогодні служба у справах дітей ставить перед собою ціль не позбавляти батьківських прав батьків, а виправити поведінку батьків, подолати неблагополуччя в сім»ї, вивести сім»ю із кризового стану і не допустити виходу дітей із родини.
Кожна дитина, яка проживає в неблагополучній сім»ї не залишається поза увагою. На всі дитячі свята такі діти отримують безкоштовні солодкі подарунки. Відділом освіти вони безкоштовно оздоровлюються в пришкільних таборах, отримують гарячі обіди в пунктах безкоштовного харчування, залучаються на громадські роботи в літній період.
Стан роботи з неблагополучними сім’ями щороку розглядається на педагогічних, адміністративних радах шкіл, радах відділу освіти, управління охорони здоров’я.
В 2011 році службою у справах дітей проводилась клопітка робота щодо захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
На всіх цих дітей створений і постійно поновлюється житловий реєстр. Створений облік нерухомого майна дітей.
За їх даними 51 дитина має власне житло; за 330 дітьми закріплено право на користування житлом; 29 дітей — не мають житла. Всі діти, які не мають житла проживають в гуртожитках закладів освіти та інтернатах області.
Відповідно до вимог ст.46 Житлового кодексу України, ст.25 Закону України «Про охорону дитинства» 65 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі 19 дітей, які потребують поліпшення житлових умов, взяті на квартирний облік для надання їм в позачерговому порядку житла. Всі вони забезпечені тимчасовим житлом у гуртожитках навчальних закладів.
Після закінчення навчання всім випускникам зазначеної категорії, які не мають житла, надається соціальне житло за місцем проживання або навчання. В 2011 році таким дітям надано 9 кімнат в соціальних гуртожитках міста.
В місті вживаються заходи щодо збереження власного житла, яке належить дітям. Над власним житлом кожної дитини рішенням виконкому призначена опіка.
За дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, які мають реєстрацію за місцем проживання рішенням виконкому закріпляється право на користуванням цим житлом. В рішеннях виконкому визначаються відповідальні за збереження житла дітей. Копії рішень направляються для відома та контролю до КП «Павлограджитлосервіс», ОСББ, відділу по обліку комунального майна та житла, навчальних закладів, де навчаються ці діти, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам.
При приватизації квартир забезпечується контроль за дотриманням обов’язкової участі неповнолітніх дітей у приватизації та обов’язкової реєстрації дітей, які не досягли п’ятнадцятирічного віку разом з батьками.
Відчуження житла дітей, в тому числі дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, проводиться відповідно до ч. 3 ст.18 Закону України «Про охорону дитинства» і тільки на підставі дозволу органу опіки та піклування. Діти, які бродяжать через відсутність житла в місті відсутні.
Служба у справах дітей щорічно здійснює нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей. Під час обстеження вивчається морально-психологічне становище сім’ї, ставлення батьків до дітей, їх стан здоров’я, отримання дітьми освіти, їх розвиток та все їх життя.
Служба суворо контролює отримання всіх пільг дітьми пільгової категорії. А саме: отримання пенсій, державної матеріальної допомоги, аліментів, безкоштовне обстеження, лікування, оздоровлення, харчування, проїзд, їх матеріальне забезпечення, відвідування спортивних гуртків та розважальних заходів тощо.
Підтримується тісний зв»язок з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками. Проводяться міські інструктивно-методичні семінари-практикуми для опікунів та піклувальників. Підготовлена і видана пам»ятка для опікунів та піклувальників.
Життя та здоров’я всіх дітей зазначеної категорії, отримання ними передбачених законодавством пільг знаходиться на особливому контролі у службі у справах дітей.
Заходи по виконанню вимог чинного законодавства по захисту прав та інтересів дітей в місті виконувались в тісній співпраці між структурними підрозділами міської ради, правоохоронними органами та громадськими організаціями. Порушень прав та інтересів відносно цих дітей не допущено.

Довідка:
Станом на 01.03.2012 року на обліку в службі у справах дітей перебуває 410 дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них:
— 80 дітей-сиріт,
— 330 дітей, позбавлених батьківського піклування.
Діти влаштовані на виховання та утримання :
— під опіку та піклування — 332
— в прийомні сім»ї і дитячі будинки сімейного типу — 40.
Як результат роботи по розвитку сімейних форм виховання в місті Павлограді 372 дітей влаштовано на виховання в сім’ю, або 90 % від загальної кількості таких дітей.
В місті Павлограді створено 13 прийомних сімей, в які влаштовано на спільне проживання та виховання 22 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Щорічно усиновлюється до 10 дітей.
Але 38 дітей, ще утримується в дитячих будинках для дітей-інвалідів та в інтернатних закладах міста і області. Із них:
— 13 дітей-інвалідів;
— 16 дітей віком 17 до 18 років;
— 9 дітей віком від 11 років
В службі у справах дітей перебуває на обліку 47 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах , 101 дитина перебуває на внутрішкільному обліку в закладах освіти і опинилася в складних життєвих обставинах та проживає неблагополучних сім»ях.

Начальник служби В.Г. Стрига