- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Заходи безпеки при експлуатації систем опалення

Під час опалювального сезону збільшується кількість пожеж та нещасних випадків внаслідок неправильної експлуатації систем опалення. Для запобігання надзвичайних ситуацій необхідно дотримуватися правил облаштування та експлуатації опалювальних систем.

Особливу увагу необхідно приділяти стану димових та вентиляційних каналів.

Причиною порушення тяги можуть стати завали і обмерзання димарів, попадання в них сторонніх предметів. Як наслідок – чадний газ, не знайшовши виходу, розповсюджується по приміщенню і може стати причиною отруєння.

Тому будьте пильні – не шкодуючи часу, систематично самостійно очищайте кишені димарів, перевіряйте тягу перед кожним розпалюванням і періодично під час роботи газового приладу. Огляньте і переконайтеся в цілісності оголовків димарів, адже з часом цегляні димарі можуть руйнуватися. Обмерзання димарів відбувається через відсутність на них відповідної ізоляції. При цьому погіршується тяга для нормального горіння газу в опалювальному або водонагрівальному приладі.

Щоб перевірити та відремонтувати димоходи та вентиляційні канали, необхідно звернутись до спеціалізованої організації, яка має ліцензію та відповідний дозвіл.

Для запобігання утворення чадного газу необхідно:

Досвід показує, що населення часто порушує ці правила, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це призводить до того, що в житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях.

У випадоку виникнення пожежі необхідно негайно повідомити про це службу порятунку за номером телефону „101”, при цьому вказати точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище та номер телефону, з якого надійшло повідомлення. Вживати (по можливості) заходів щодо гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння та збереження й евакуації матеріальних цінностей. Здійснити аварійне вимкнення електрообладнання.

Дотримуйтесь правил безпечної експлуатації систем опалення, бережіть своє життя та майно!

 

 

Відділ з питань надзвичайних ситуацій

та цивільного захисту населення

Павлоградської міської ради