- Офіційний сайт Павлограда - https://pavlogradmrada.dp.gov.ua -

Держава не стоїть осторонь проблем багатодітних сімей.

Держава не стоїть осторонь проблем багатодітних сімей.

Останнім часом в Україні велика увага приділяється підтримці та захисту сімей з дітьми, а особливо багатодітним сім’ям. Держава не стоїть осторонь проблем багатодітних сімей, а постійно вдосконалює законодавство України з цих питань. Але велика відповідальність за майбутнє покоління стримує подружжя в народженні багатьох дітей. Далеко не кожна сучасна родина зважиться мати трьох і більше дітей. Одразу, хочу нагадати хто є багатодітною родиною. Згідно Закону України «Про внесення змін до статті 1 «Про охорону дитинства» «Багатодітна сім’я — сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років».
З метою посилення соціального захисту, поліпшення підтримки, створення більш сприятливих умов для виховання дітей багатодітні сім’ї міста Павлограда користуються пільгами за власним бажання в межах передбачених законодавством.
Жінки, які працюють та мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, одинокій матері, батьки, які виховують дітей без матері, а також особи, які взяли дитину під опіку, чи прийомні батьки мають право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
Матерям, які народили п’ять і більше дітей встановлюються пенсії за особливі заслуги перед Україною. Пенсія за особливі заслуги встановлюється жінкам, як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (949грн). Станом на грудень 2013 року в місті Павлоград такою надбавкою користується 211 жінок.
Право позачергового отримання квартир або садибних (одноквартирних) жилих будинків мають сім’ї, які мають п’ять і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей, якщо вони мають право на поліпшення житлових умов. Цим правом скористались у 2013 році 3 багатодітні родини.
Право першочергового отримання квартир або садибних (одноквартирних) жилих будинків, за наявності у них права на отримання такого житла, мають: сім’ї та одинокі матері й батьки, які мають трьох або чотирьох дітей, а також у разі народження у однієї жінки одночасно двох дітей. В 2013 році отримала квартиру 1 багатодітна родина , яка має 3 дітей.
Зараз в Павлограді проживає понад 520 багатодітних сімей. До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, внесено інформацію і сформовано базу даних про 472 багатодітні сім’ї.