Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Не згасити пам’яті вогонь…

Февраль 17th, 2021 Новини Вывести на печать

«…По нашій тихій, оброслій шпоришем і

фіолетовими будяками вулиці,

 йшла війна, гула важкими колесами й чобітьми.

Танковими гусеницями й пожарищами.

Ішла по землі й по кістках.

По тілах і по людських долях.

Непоправно й навально, невблаганно,

страшно – йшла по мільйонам доль…»

 /Г.П. Світлична/

 

Все далі в глиб історії відходять події Другої світової війни. Але ніколи не будуть викреслені з пам’яті ті грізні роки … Наступні покоління повинні знати, якою ціною здобутий мир!

17 лютого 1943 року, відбулися  події, що стали ознакою нескореності, мужності, самовідданості павлоградців. Події, які наглядно продемонстрували рішучу готовність мешканців міста у наданні допомоги частинам регулярної армії при звільненні Павлограду від нацистських загарбників.  І  сьогодні, в стінах Павлоградського історико-краєзнавчого музею відбувся вечір пам’яті «Не згасити памꞌяті вогонь…», присвячений    78-ій річниці Павлоградського повстання в роки Другої світової війни, щоб віддати шану тим, хто не повернувся з поля бою, з полону, та схилити голови перед мужністю і стійкістю наших дідів-прадідів.

Історію пишуть люди. І кожна людина — це книга життя. Тому сьогодні ми перегорнули кілька сторінок спогадів і листів павлоградців, які у далекому 1943 році зробили свій вагомий внесок у боротьбу за звільнення рідного міста. Якими лишилися вони у спогадах близьких і рідних, побратимів і нащадків? Пролунав уривок з листа рідним Степана Силовича Прибера, секретаря міського підпілля; спогади підпільниці Галини Олексієвої про поета Миколу Шутя; листи вдячності людей, життя яких було врятоване Манфредом Генріховичем Ессі-Езінгом, керівником медичного підпілля у таборі для військовополонених.

На вечері-пам’яті були присутні члени ГО «Діти війни», серед яких діти підпільників, учасників збройного повстання; члени Павлоградської асоціації прикордонників. Виступили з промовою: заступник голови міської організації «Діти війни» Ніна Опанасівна Агафонова і голова міської Ради Ветеранів Юрій Григорович Бєлякін. Взяли слово представники влади: депутат міської ради  Тетяна Федорівна Дацько, радник міського голови  Микола Савелійович Пономарчук, начальник відділу культури Вікторія Миколаївна Селіна. На заході були присутні священнослужителі, слово взяв настоятель Свято-Успенського храму протоієрей Євгеній. Сергій Іванович Урсуляк наповнив нашу сьогоднішню зустріч теплотою і душевністю своєї творчості. В його виконанні лунали авторські та воєнні пісні.

 

Семенченко В.В., провідний науковий співробітник

IMG_8433

IMG_8436

IMG_8439

IMG_8467

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження