Харчові продукти повинні бути якісними
2 квітня 2015 року в приміщенні КЗ «Павлоградскьий міський центр здоров’я» до «Всесвітнього дня здоров’я» було проведено прес-конференцію на тему «Безпека харчових продуктів» з участю начальника санітарно-гігієнічного відділу Павлоградського міськрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Дніпропетровській області Баглик Н.І.
Спеціаліст розповіла журналістам, що більшість хвороб є наслідком недостатності і незбалансованості харчування. Їжа в організмі людини може відігравати як позитивну, так і негативну роль. Неправильне харчування може призводити до таких захворювань, як атеросклероз, гіпертонічна хвороба, ожиріння, цукровий діабет, остеопороз, подагра і новоутворення.
Харчування є одним з основних чинників, що впливають на стан здоров’я кожної людини. Продукти, котрі споживає людина у своєму щоденному раціоні, повинні поповнювати запаси енергії в організмі. Окрім цього, правильне розподілення та достатнє вживання потрібних мікроелементів разом із їжею можуть сприяти профілактиці будь-яких захворювань, у тому числі і хронічних.
Наталя Іванівна наголосила, що з усіх речовин до організму людини повинно надходити найбільше білків. При цьому, всі харчові продукти, які вживає людина, поділяють на три групи: продукти, які рекомендовані; продукти, які повинні вживатися у обмеженій кількості; продукти, яких треба уникати. Незамінний харчовий продукт – це м’ясо, рекомендовано вживати м’ясо яловичини, індички, кролятини. А вживання продуктів переробки м’яса – тобто варених ковбас, повинно бути дуже обмеженим. Уникати потрібно смаженого та маринованого м’яса, сирокопчених ковбас. Що стосується риби, то рекомендовано вживати всі види риби у відвареному вигляді; обмежувати вживання морепродуктів, та намагатись уникати смаженої, копченої та солоної риби.
За словами спеціаліста, на сьогоднішній день харчові продукти, на жаль, досить забруднені токсичними елементами. Мікроорганізми, які накопичуються в харчовому продукті, можуть викликати інфекційні захворювання – наприклад, кишкові інфекції. Токсини, які є продуктами розпаду мікроорганізмів та продуктами їх життєдіяльності можуть викликати як харчові отруєння, так і сприяти виникненню хронічних захворювань.
В Україні смертність від хвороб органів травлення займає четверте місце в структурі смертності населення, поступаючись лише хворобам системи кровообігу, новоутворенням і нещасним випадкам. У 2014 році в Україні зареєстровано біля 7 млн. випадків захворювань органів травлення.
Також фахівець повідомила, що відповідальність за якість харчових продуктів покладена державою на власників підприємств та організацій, що виробляють продукти харчування. Наталя Іванівна закликала павлоградців бути особливо пильними та уважними при виборі продуктів до свого столу та порадила купувати ті продукти, які вироблені згідно Державних стандартів України (ДСТУ). Найпростіший спосіб попередити отруєння неякісною продукцією – уважно читати терміни реалізації товарів та слідкувати, щоб етикетка на продукті не переклеювалась по кілька разів, а упаковка була неушкодженою. У випадку, якщо ви віддаєте перевагу продуктам з ринків, при покупці ви маєте право запитати у продавця про наявність довідки про проведення ветеринарно-санітарної експертизи, вона повинна бути на кожен вид продукції та свідчить про те, що продукція може бути використана для харчування людини.
Спеціаліст зауважила, що особливу пильність необхідно приділяти при харчуванню дітей, в раціон необхідно включати тільки ті продукти, які призначені для харчування дітей у відповідності із віком.
Павлоградський міський центр здоров’я