Майже вся територія України залишається ензоотичною щодо лептоспірозу. За останні роки простежується тенденція до збільшення рівня захворюваності. Відповідно до статистичних даних МОЗ України впродовж 2021 року 122 людини в країні мали це інфекційне захворювання, впродовж 2022 року — вже 141 людина, а у 2023 році на лептоспіроз захворіли більше ніж 400 осіб. Протягом минулого року також були зафіксовані і летальні випадки інфікування у Дніпропетровській, Львівській, Чернігівській, Харківській областях, тощо.
Лептоспіроз — особливо небезпечна інфекція з важким перебігом, що уражає судини, печінку, інші внутрішні органи. Збудник лептоспірозу сприйнятливий як до людей, так і до тварин. Серед тварин на лептоспіроз хворіють велика та дрібна рогата худоба, собаки, кішки, хутрові звірі, а також дикі ссавці, зокрема гризуни. Висока інфікованість лептоспірозом спостерігається серед хатніх гризунів — щурів, мишей.
Збудник лептоспірозу виділяється з організму хворої тварини з сечею, кров’ю та іншими рідинами. У довкіллі він добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, колодязів, вологих продуктах харчування тощо.
Зараження людини відбувається через ушкоджену шкіру та шлунково-кишковий тракт. Головні шляхи зараження:
— контакт із сечею (або іншими біологічними рідинами, крім слини) інфікованих тварин;
— через воду і ґрунт, забруднені сечею інфікованих тварин;
— через продукти, забруднені сечею інфікованих тварин;
— під час купання в заражених водоймах, риболовлі;
— під час догляду за хворими й інфікованими тваринами тощо.
За даними епідеміологічних розслідувань, у 2023 році зараження лептоспірозом відбувалося:
— при контакті пошкоджених ділянок шкіри з інфікованими об’єктами, поверхнями — 57% випадків;
— у воді (купання в водоймах, рибальство) — 38% випадків;
— при споживанні інфікованих продуктів харчування — 5% випадків.
Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору. Інкубаційний період становить в середньому 6-14 днів.
Хвороба дається взнаки різким підвищенням температури тіла до 39-39,5 °C, яка у наступні 6-10 днів зберігається на високому рівні, тому її часто плутають із ГРВІ, грипом та COVID-19. Можливі значні коливання температури, іноді «двогорбий» характер температурної кривої. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), попереку. Зовнішній вигляд хворого: почервоніння обличчя та склер, лихоманковий блиск очей, кон’юнктивіт, на слизових губ та носа можливі герпетичні висипання. Можлива поява жовтяниці.
Яких профілактичних заходів необхідно дотримуватися:
— купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;
— бажано відмовитися від прогулянок босоніж у заболочених місцях або після повені;
— під час виконання польових робіт, робіт на присадибних ділянках, риболовлі, полювання, догляду за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни — вдягати гумові чоботи, рукавички;
— забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водоймищ;
— продукти харчування зберігати у недоступній для дрібних ссавців тарі, не вживати в їжу продукти, пошкоджені гризунами;
— фрукти та овочі потрібно ретельно мити, обдавати окропом і не вживати, якщо вони мають ознаки пошкодження тваринами;
— при зберіганні фруктів та овочів у коморах чи підвалах всі продукти, морква, капуста, повинні термічно оброблятися, так як сеча гризунів потрапляє на овочі, які термічно потім не обробляються при виготовлені наприклад салатів;
— в житлових та підсобних приміщеннях при наявності мишей та щурів проводити дератизацію.
Обов’язкова вакцинація потрібна:
— особам, які працюють на тваринницьких підприємствах, що розташовані на небезпечних по лептоспірозові територіях;
— особам, які займаються забоєм хворої худоби та переробкою туш хворих тварин;
— особам, які працюють з живими культурами лептоспірозу;
— особам, які займаються відловлюванням та утриманням безпритульних тварин.
Спеціалісти Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області закликають, якщо у вас є симптоми захворювання, при найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря, оскільки у хворого кожен втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень!
Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!