Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

В Україні триває грибний сезон

Октябрь 25th, 2017 Новини Вывести на печать

Грибів цього року дуже багато, але не всі гриби їстівні. Це відомо всім, як і те, що збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик, адже на сьогодні не існує ефективного способу щоб відрізнити отруйні гриби від хороших їстівних. Однак, не зважаючи на це, люди протягом століть, через свої смакові пристрасті піддають себе такому смертельному ризику. Загрозу для здоров’я становить не тільки вживання в їжу отруйних грибів, але також і їстівних грибів, які були неправильно приготовлені.

Недотримання правил безпеки під час збирання, купівлі, зберігання, приготування та вживання дикорослих грибів є причиною виникнення випадків отруєнь.

Отруєння, спричинені грибами, цього року фіксуються майже в усіх областях. В Україні вже зареєстровано 34 випадки грибних отруєнь (із них — 5 летальних), при яких постраждало 44 особи.

Випадки отруєння грибами реєструються протягом усього року, проте їх пік припадає на кінець літа – початок осені.

Основні причини отруєнь:

вживання в їжу отруйних грибів;

неправильне приготування умовно-їстівних грибів;

вживання старих або зіпсованих грибів;

вживання грибів, що мають двійників або які змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

Отруєння грибами протікає украй важко, з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи.

Для профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:

надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам;

не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;

ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

остерігайтеся пластинчатих грибів;

не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;

не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій;

після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки;

під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини;

уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку;

не вживайте  грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям;

відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;

готові страви з грибів зберігайте  в емальованому посуді в холодильнику не більше доби;

будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером;

не давайте грибних страв малолітнім дітям. Це не дитяча їжа. Не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю;

не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте залишки грибів та страв з них. Це допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

не займайтеся самолікуванням. Адже що більше токсину потрапить у кров, то важчим буде перебіг отруєння.

Памятайте! Найкраща профілактика отруєнь грибами – відмовитися від вживання дикорослих грибів як продукту взагалі і споживати штучно вирощені, сертифіковані, печериці та гливи, що продаються в магазинах.

 

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій
  • Запрошуємо на безкоштовні навчальні програми для ведення бізнесу
  • ПАВЛОГРАД ЗНОВУ СТАВ ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!
  • Від отриманих у бою за Батьківщину поранень помер наш земляк Усякий Олег
  • Про надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем
  • Про надання матеріальної допомоги на поховання
  • Про надання матеріальної допомоги на лікування
  • Проекти 50 сесії
  • Про перейменування та приведення до мовних стандартів об’єктів топонімії м. Павлограда
  • Повідомлення про позачергову сесію