Грибів цього року дуже багато, але не всі гриби їстівні. Це відомо всім, як і те, що збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик, адже на сьогодні не існує ефективного способу щоб відрізнити отруйні гриби від хороших їстівних. Однак, не зважаючи на це, люди протягом століть, через свої смакові пристрасті піддають себе такому смертельному ризику. Загрозу для здоров’я становить не тільки вживання в їжу отруйних грибів, але також і їстівних грибів, які були неправильно приготовлені.
Недотримання правил безпеки під час збирання, купівлі, зберігання, приготування та вживання дикорослих грибів є причиною виникнення випадків отруєнь.
Отруєння, спричинені грибами, цього року фіксуються майже в усіх областях. В Україні вже зареєстровано 34 випадки грибних отруєнь (із них — 5 летальних), при яких постраждало 44 особи.
Випадки отруєння грибами реєструються протягом усього року, проте їх пік припадає на кінець літа – початок осені.
Основні причини отруєнь:
вживання в їжу отруйних грибів;
неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
вживання старих або зіпсованих грибів;
вживання грибів, що мають двійників або які змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезовики мають своїх небезпечних двійників).
Отруєння грибами протікає украй важко, з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи.
Для профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:
надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам;
не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
остерігайтеся пластинчатих грибів;
не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій;
після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки;
під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини;
уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку;
не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям;
відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше доби;
будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером;
не давайте грибних страв малолітнім дітям. Це не дитяча їжа. Не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю;
не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте залишки грибів та страв з них. Це допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
не займайтеся самолікуванням. Адже що більше токсину потрапить у кров, то важчим буде перебіг отруєння.
Памятайте! Найкраща профілактика отруєнь грибами – відмовитися від вживання дикорослих грибів як продукту взагалі і споживати штучно вирощені, сертифіковані, печериці та гливи, що продаються в магазинах.