20 вересня 2018 року в актовій залі КЗ «Павлоградська міська лікарня №4» ДОР» було проведено прес-конференцію на тему: «Небезпечні наслідки вживання дикорослих грибів та рослин».
В роботі прес-конференції взяли участь міський анестезіолог Арутюнян Юрій Володимирович та лікар із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ВСП «Павлоградський міськрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»» Городнича Світлана Анатоліївна.
Городнича С.А. повідомила журналістам, що в останні роки реєструється велика кількість нещасних випадків від вживання в їжу дикорослих грибів. Щорічна кількість хворих, які звертаються до лікарів з діагнозом отруєння грибами, широко варіюється в залежності від погодних умов і врожайності грибів. При сприятливих погодних умовах (досить тепло і дощі) в лікувально-профілактичні заклади України звертається до 200 чоловік на рік. Смертність при отруєннях грибами становить від 2% до 5%.
Згідно зі статистичними даними 87% від загальної кількості отруєнь — це отруєння свіжими дикорослими грибами; 13% — отруєння консервованими, сушеними, солоними грибами. Отруєння грибами носять сезонний характер: в кінці літа — початок осені. На території України росте майже 2000 видів шапинкових грибів, з них їстівними вважаються не більше 500. У Дніпропетровській області за 2017 рік було зареєстровано 9 випадків отруєння грибами під час яких постраждало 12 людей, у 2018 році – 2 випадки та 7 постраждалих (2 з яких – діти). Зокрема, у місті Павлограді за 2017 рік було зареєстровано один випадок отруєння грибами при якому діагноз був знятий, а в цьому році зареєстрованих отруєнь не було.
Арутюнян Ю.В наголосив, що там, де ростуть їстівні гриби, завжди існують їх отруйні «двійники», які представляють смертельну небезпеку для людини. Отруєння можуть викликати, власне, отруйні гриби (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, несправжні дощовики і ін.), умовно їстівні гриби в результаті невмілої або неправильної кулінарної обробки та навіть неправильно приготовані їстівні гриби.
Вживання грибів протипоказано дітям до 8 років, особам з захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрити, холецистити, панкреатити, гепатити та ін.), так як прийом грибів може спровокувати загострення хронічного захворювання. Не рекомендується їсти гриби вагітним і годуючим жінкам.
Лікар-анестезіолог розповів про симптоми отруєння грибами, що виникають вже через 1,5-3 години після їх вживання в їжу. Основні ознаки отруєння грибами — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, головний біль, слабкість, підвищення температури тіла, руки і ноги холонуть. При вживанні деяких видів отруйних грибів, які вражають нервову систему, можуть з’являтися такі симптоми, як галюцинації та втрата свідомості.
Лікар звернув увагу на те, що гриби беруть поживні речовини з ґрунту, в якому можуть бути ядохімікати, якими обробляють поля, солі важких металів, нітрати та інші небезпечні для людини речовини. Доведено, що вміст отрути в грибах непостійний – її кількість може змінюватися від погоди, клімату, умов зростання. Антидотів при отруєнні грибами не існує.
Навіть після довготривалого лікування при тяжкому випадку отруєння грибами, печінка людини ніколи не відновиться, її запалення набуде хронічного стану з можливим розвитком цирозу. Також саме лікування є доволі дорогим (від 5 000 грн. до 50 000 грн.), тому краще виключити гриби із свого щоденного раціону зовсім.
При перших ознаках отруєння грибами необхідно в терміновому порядку звернутися до лікаря, викликати «швидку допомогу» і ні в якому разі не займатися самолікуванням, бо навіть покращення самопочуття, не гарантує відсутність наслідків отруєння. До приїзду швидкої медичної допомоги фахівці рекомендували: пити якомога більше рідини (холодна вода, холодний міцний чай), випити активоване вугілля.
Відділ охорони здоров’я
Павлоградської міської ради
Кабінет пропаганди медичних знань
КЗ «ЦПМСД м. Павлограда» ПМР