Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Безпечна повіденка: збереження репродуктивного здоров’я

Май 14th, 2015 Новини Вывести на печать

Безпечна повіденка: збереження репродуктивного здоров’я

13 травня  2015 року у павлоградському пологовому будинку відбувся круглий стіл в рамках проведення декадника з питань планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, який проводиться в нашому місті з 12 по 21 травня. В роботі заходу брали участь лікарі акушери-гінекологи пологового будинку та центру первинної медико-санітарної допомоги Савченко Тетяна Станіславівна та Крайнік Олена Вікторівна.
Крайнік О.В. повідомила про те, що в умовах несприятливої демографічної ситуації в країні, погіршенні стану репродуктивного здоров’я населення, велика увага повинна приділятися проблемі планування сім’ї. До цього відноситься як питання заохочення народжуваності, так і питання запобігання небажаній вагітності, регулювання інтервалів між вагітностями, вибір оптимального часу для народження дітей в залежності від віку батьків та стану їх здоров’я.

P6120010
Репродуктивне здоров’я — одна з визнаних медициною складових стану здоров’я людини. Основні стратегічні напрямки вирішення проблем планування сім’ї і репродуктивного здоров’я визначені у Державній програмі «Репродуктивне здоров’я нації». Позитивним зрушенням у вирішенні проблем сексуального та репродуктивного здоров’я сприяло створення мережі центрів планування сім’ї і гінекологічних кабінетів дитячого та підліткового віку. В місті Павлограді в усіх ЛПЗ працюють такі кабінети, де можна отримати консультативну допомогу.
Крайнік О.В. розповіла, що за останні роки значно знизились показники абортів. За 2013 рік було зареєстровано 206 випадків переривання вагітності, а в 2014 – 141. Спеціаліст пов’язує це з тим, що жінки почали уважніше ставитися до свого здоров’я та здоров’я своїх майбутніх дітей. Переривання вагітності є дуже небезпечним, адже у багатьох випадках після нього жінки позбавляються можливості мати дітей. Задля збереження репродуктивного здоров’я жінки повинні не вести безладні статеві зв’язки, а також намагатися не переривати вагітність, а особливо першу. Це може стати причиною гормонального зриву, порушення балансу в організмі та призвести до безпліддя та інших ускладнень
Фахівець зазначила, що на сьогоднішній день центр первинної медико-санітарної допомоги на високому рівні забезпечений контрацептивами із обласного бюджету. Тож у випадку необхідності жінки можуть звертатися до ЦПМСД з метою отримати засоби контрацепції.

P6120006
Савченко Т.С. наголосила, що в навчальних закладах міста проводиться широка роз’яснювальна робота зі старшокласниками. За словами спеціаліста, допоки молодь не зрозуміє, що здоров’я слід берегти у будь-якому, а особливо – у молодому віці, постійні бесіди не матимуть великого значення.
Тетяна Станіславівна сказала, що в питаннях збереження репродуктивного здоров’я важливу роль відіграє своєчасна діагностика плоду на наявність вроджених вад. Майже у всіх випадках патологію плоду можна виявити на ранньому терміні вагітності – головне, щоб майбутня мати вчасно стала на облік. Фахівець привела кілька прикладів відмови майбутніх мам від медико-генетичного консультування, які привели до народження дітей із вродженими вадами.
Савченко Т. С. повідомила, що с кожним роком зростає відсоток безпліддя, при чому це стосується не лише жінок, а й чоловіків. Зі ста пар безпліддя виявлено у 40 жінок та 40 чоловіків. У 20 випадках безплідними виявилися обидва партнери. Однією з основних причин безпліддя є інфекційні захворювання, які передаються статевим шляхом, особливо при безладних статевих стосунках.

Павлоградський міський центр здоров’я

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження