Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

І читання, і дозвілля разом з бібліотекою

Июль 1st, 2013 Новини Вывести на печать

І читання, і дозвілля разом з бібліотекою
В останній час багато говорять і пишуть про те, якою має бути сучасна бібліотека. Практика доводить, що погляд на бібліотеку тільки як на інформаційний центр, вузький та однозначний. Насправді її можливості значно ширші. Все частіше бібліотеки стають осередками суспільного та культурного життя міста, вдало сприяють просуванню книги та розповсюдженню читання. У зв’язку з цим пріоритетним напрямком діяльності сучасної бібліотеки є організація змістовного дозвілля користувачів. Реалізація цієї функції відбувається через роботу літературних клубів та аматорських об’єднань, які вже давно увійшли в повсякденну практику бібліотек.
Визначним та різноплановим у цьому напрямку є досвід роботи клубів при бібліотеці-філії № 2 (вул. Дніпровська, 557) Павлоградської міської ЦБС. Тут працюють чотири неформальні об’єднання різної тематики та спрямованості, які нараховують понад 100 членів.
Клуб “Таланти та прихильники” був організаваний в 2002 році. Головне завдання клубу – знайомство з талановитими людьми, популяризація їх творчості, тадицій та культурного надбання Павлоградщини. На засідання клубу збираються активні, допитливі люди різних вікових категорій, небайдужі до художнього слова, музичного та театрального мистецтва. Зустрічі клубівців проходять у форматі змістовних дружніх бесід за чаюванням, вечорів відпочинку та розваг, музичних віталень тощо. Під час засідань панує доброзичлива приємна атмосфера невимушеного спілкування однодумців, якої так не вистачає в сьогоденні.
Традиційними є святкування світських та релігійних свят, відзначення пам’ятних дат. Так особливо зворушливими та проникливим став літературно-музичний вечір “Видатні сини України”, присвячений письменникам-ювілярам поточного та наступного року, нашому земляку Олесю Гончару та великому Кобзарю Т. Г. Шевченку. Клубівці обмінювались думками про творчість авторів, із задоволенням слухали художнє читання уривків з творів, виконували пісні на вірші Т. Шевченка: “Реве та стогне Дніпр широкий”, “Думи мої, думи” та інш.
Літературний клуб “Майстерність та надхнення” розпочав свою роботу у 2011 році та поєднав навколо себе чимало павлоградських поетів та письменників. Своєю головною метою письменницьке товариство бачить систематичне вивчення та глибше розуміння світу літературного слова, популярізацію творчості павлоградських авторів, привернення уваги шорокого загалу до світової літературної спадщини, розвиток естетичного смаку та літературного таланту серед підлітків, молодих поетів. Творчі зустрічі з шанувальниками, обмін власним досвідом, атмосфера дружнього співробітництва при підтримці бібліотечних фахівців значно збагачують творчий доробок багатьох клубівців-поетів. З часу створення цих літературних клубів до підніжжя павлоградського Парнасу покладено збірки: “Павлоградські перехрестя-2011”, “Сузір’я дивосвіту”, “Проба пера”, “Навек любимый”, до складу яких входять твори членів літературних клубів при бібліотеці-філії № 2.
Дуже відрадно, що клуби і клубівці не змагаються між собою. Вони допомагають одне-одному, разом проводять свята.
Весело та натхненно члени клубів провели народознавче свято “Прийди весно красне, зіграй сонце ясно”, присвячене зустрічі Масляної. На початку поетеса Щербакова А. П. розповіла всім присутнім про традиції зустрічі Масляної. Далі Троїцький О. А. та Демус Д. П. розіграли сценку “Два кума”. Свято продовжилося іграми, конкурсами, вікторинами, виконувались вірші, пісні. Всі присутні жваво спілкувались, пригощалися чаєм з варениками та млинцями.
До уваги учасників бібліотекар читальної зали Уточкіна О. А. підготувала тематичну поличку “Масляна, Масляна, яка ж мала! Якби ж тебе сім тижнів, а посту одна!”.
Яскраво і незабутньо пойшла спільна конкурсно-розважальна програма “Тепло бабусиних долонь”.
Члени педклубу “Вчитель”, одягнені у національні українські костюми, привітали присутніх з святом 8-го Березня та виконали уривки з популярних пісень, показали сценку “Гості з Італії”, стали учаниками конкурсу “Ерудит 2013”.
Гості свята декламували вірші про весну, про кохання. Захід проходив у теплій, душевній атмосфері.
Допомогти підліткам у пошуку життєвого шляху, власних вподобань, переконань, свого “Я”, задовольнити інформаційні потреби, підняти свій інтелектуальний рівень призваний підлітковий клуб з символічною назвою “Шлях до себе”, створений у 2003 році. Його беззмінний керівник Дмитрук О. В. понад 10 років допомагає зробити всі засідання клубу корисними, інформаційно-насиченими для юних користувачів. Кожна зустріч у клубі – це динамічне, захопливе дійство, відкриття нового, дотик до прекрасного. Під час зібрань членів клубу обов’язково презентуються тематичні книжкові виставки, огляди нової літератури для юнацтва, розповсюджуються рекомендаційні переліки літератури відповідно до віку і вподобань користувачів. Дуже популярними та очікуваними серед підлітків стали зустрічи з циклу “Творимо себе”, присвячені вибору професії. Цього року напередодні літньої вступної компанії з майбутніми абітурієнтами в бібліотеці зустрілися спеціаліст з приймальної комісії МАУП Бензеря А. С. та завідуючий гірничого відділення ПТНГУ Герасим’юк В. І. Неоціннену допомогу у роботі клубу надає створений при бібліотеці Інтернет-центр. Завяки відеопрезентаціями, які створюють бібліотекарі про різноманітні професії і можливостям мережі випускники значно розширили свій світогляд щодо професійної підготовки. Багато клубівців скористалися можливістю зареєструватися у ЗНО.
Останньою найяскравішою подією в мистецькому житті клубів став літературно-музичний перфоменс “Весняне рандеву”, під час якого свій поетичний хист, творчу наснагу та виконавчу майстерність могли продемонструвати всі члени бібліотечних клубів. Ліричні вірші, народжені на павлоградській землі, які звучали на фоні усміхненого весняного міста у супроводі “живої” музики, справили незабутнє враження як на учасників так і на глядачів.
Невичерпне джерело народного таланту наших земляків гуртує навколо бібліотеки не тільки поетів, а й майстринь-рукодільниць. Саме тому за численними побажаннями користувачів наприкінці 2012 року у бібліотеці-філії №2 було створено клуб “Берегиня”. Склад клубу дуже неоднорідний: жінки пенсійного віку, наші “бабусі-чародійки”, працюючі лікарі, вчителі, викладачі музики, школярі. Всіх їх поєднує одне захоплення – любов до рукоділля. Вони зустрічаються, обмінюються досвідом, схемами, діляться секретами майстерності, залюбки освоюють нови різновиди народних промислів. Для початківців в бібліотеці розроблені відео-майстер-класи з різновидів рукоділля. Керівник клубу Уточкіна О.А. створює чудові відеопрезентації, проводить огляди книг та періодичних видань з рукоділля: “Лена. Рукоделие”, ”Вишитые картины”, “Сабрина” та ін.
Так завжди було і буде: коло однодумців створює сприятливе середовище для розкриття таланту людини. Популярність та життездатність наших клубів визначаються не якоюсь особливою ідейністю або надзавданням, а головним чином особливою атмосферою, яка панує в них. Недарма бібліотеку на вулиці Дніпровській, 557 називають куточком тепла, затишку, доброти. Вільне, невимушене спілкування дія наче ліки на людську душу. Кожен, хто приходить до бібліотечного клубу, опиняється серед однодумців, отримує підтримку, мудру пораду на всі випадки життя.
Т. В. Борисенко, методист КЗ «ПМЦБС»

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • ЛЕПТОСПІРОЗ – ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
  • Про скасування рішення Павлоградської міської ради виконавчого комітету №252 від 23.03.2022
  • Шановні керівники підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!
  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!
  • Гуманітарна допомога медичному закладу міста від Агентства США з міжнародного розвитку USAID
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Про затвердження Плану заходів щодо складання прогнозу бюджету Павлоградської міської територіальної громади на 2025-2027 роки
  • Виконком від 10.04.2024 р.
  • До уваги ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин!
  • Запрацювала «Єдина ветеранська лінія»
  • Інформація про використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб за 1 квартал 2024р.