Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

І знову про гриби

Сентябрь 24th, 2012 Новини Вывести на печать

Кожного літа та осені з настанням теплої, дощової погоди, починається сезон, так званого «тихого полювання» — збирання грибів. І кожного року , практично в усіх областях України в цей період, трапляються випадки отруєнь дикорослими грибами. Не є винятком наша область і наше місто.
В цьому році в Дніпропетровській області зареєстровано 23 випадки отруєнь дикорослими грибами, з них три випадки – смертельні. До КЗ «Павлоградська міська лікарня №4 ДОР» з підозрою на отруєння грибами потрапляють і мешканці нашого міста. На щастя ні один випадок не був офіціально підтверджений, тобто в нашому місті на сьогоднішній день випадків отруєнь грибами немає.
Щоб запобігти виникненню таких випадків відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Павлоградської міської ради звертається до населення міста та району з попередженням, застереженням, проханням: не вживати в їжу дикорослі гриби.
Отруєння грибами — це дуже важке отруєння, воно важко піддається лікуванню, дає ускладнення і має високий процент смертності.
Основною причиною отруєнь грибами є вживання в їжу отруйних грибів. Найнебезпечнішим серед отруйних грибів є бліда поганка. Її часто плутають з зеленою сироїжкою та печерицями. Про отруйність блідої поганки відомо багатьом, але мало хто знає, що отруйними є також її спори. Вітром вони заносяться на їстівні гриби, ягоди, траву, що росте поблизу. Отруїтися можна, з’ївши половинку цього гриба. Смертність при цьому достигає 100%.
Отруїтися можна і їстівними грибами, оскільки у грибів є властивість акумулювати, тобто втягувати в себе, як губка, хімічні речовини, ядохімікати, радіонукліди і т. і.
Особливо небезпечними є гриби для дітей. Кожного року до відділень токсикології привозять дітей з важкими отруєннями грибами, причому грибами їстівними і правильно, грамотно приготовленими. Причина в тому, що гриби самі по собі є дуже важким продуктом для органів травлення навіть дорослої людини, а дитячий організм їх зовсім не приймає. Тому, щоб вберегти своїх дітей, виключіть гриби з раціону дітей. А якщо вже так сталося, що дитина їла гриби, і після цього їй стало погано, не займайтеся самолікуванням, і не чекайте, що все пройде само собою, звертайтеся до лікарні!
Симптоми отруєння грибами — нудота, блювота, біль в животі, пронос, з’являються через 1-4 години залежно від виду грибів, від віку та стану здоров’я потерпілого, від кількості з’їдених грибів. Смерть може настати через 5-10 днів. При перших ознаках отруєння необхідно визвати швидку медичну допомогу. А до її приїзду – промити шлунок.

Профілактика отруєнь грибами
— збирайте тільки ті гриби, які ви добре знаєте;
— не беріть старих та пошкоджених грибів;
— ніколи не вживайте в їжу незнайомих грибів;
— не збирайте грибів поблизу транспортних магістралей, великих промислових зон, атомних і теплових електростанцій, на промислових пустирях, на колишніх смітниках , поблизу кладовищ;
— не збирайте грибів, якщо серед них, чи поблизу росте бліда поганка;
— пам’ятайте, що серед пластинчатих грибів найчастіше бувають отруйні;
— не робіть домашню заготівлю з грибів – це може призвести до захворювання ботулізмом;
— сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезовик, маслюк, моховик, зморшок, трюфель білий;
— не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;
— не слід куштувати сирі гриби на смак;
— не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність.
— враховуючи важку техногенно-екологічну обстановку на всій Україні бажано зовсім відмовитися від вживання дикорослих грибів.

Збирання грибів – це заняття дуже захоплююче і не можна заборонити ходити в ліс та одержувати задоволення від збирання грибів , але
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!
Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям і здоров’ям та життям своїх рідних!
Відділ з питань надзвичайних ситуацій
та цивільного захисту населення
Павлоградської міської ради

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує
  • Відбулося засідання виконкому
  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду