Щодо участі у робочій групі з питань перевірки організації харчування дітей у закладах освіти Павлоградського району
Шкільний обід є важливим елементом турботи про добробут дітей в умовах російської агресії, він закладає основу для їхнього здорового майбутнього, а також є елементом захисту кожного учня/учениці незалежно від того, чи він/вона живе у великому місті, чи в малій громаді. Для цього в Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік. Як зазначається на сайті Міністерства освіти і науки України, від жовтня уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів.
З метою виконання розпорядження в. о. голови Павлоградської районної державної адміністрації — начальника районної військової адміністрації №312/0/528-24 від 14.11.2024 «Про створення робочої групи з питань перевірки організації харчування дітей у закладах освіти Павлоградського району», наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області №806-ОД від 25.11.2024 «Про залучення спеціалістів», заступником начальника управління — начальником відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Оленою БОВІНОЮ та начальником відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Мариною КРОЛЕВЕЦЬКОЮ взято участь у робочій групі з питань перевірки організації харчування дітей у закладах освіти Павлоградського району.
Загалом комісією обстежено 26 харчоблоків — 5 харчоблоків закладів освіти Тернівської міської ради Дніпропетровської області, 11 харчоблоків закладів освіти Павлоградської міської ради Дніпропетровської області, 5 харчоблоків закладів освіти Юр’ївської селищної ради Павлоградського району Дніпропетровської області, 3 харчоблоки закладів освіти Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області та 2 харчоблоки закладів освіти Троїцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.
В усіх закладах загальної середньої освіти, що підлягали моніторингу, впроваджена змішана форма навчання школярів. Харчування дітей в усіх громадах організовано самостійно в умовах закладів базовими кухнями, окрім м. Павлоград. Тут 8 закладів освіти застосовують кейтеринговий спосіб організації харчування учнів, а 3 заклади освіти – аутсорсинг; харчоблоки 3-х закладів визначені, як «опорні кухні», тут здійснюється приготування та видача готових страв, що реалізуються закладом освіти, а також приготування та доставка готових страв до закладів, що використовують кейтеринг. Доставка проводиться в ланч-боксах одноразового користування, які поміщаються у спеціальні термоізоляційні бокси.
Формою організації харчування в усіх закладах освіти Павлоградського району є монопрофільне харчування, що визначає один набір страв для сніданку.
Під час роботи комісії основним питанням було забезпечення повноцінного, якісного та раціонального харчування дітей у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», розроблення примірних сезонних чотиритижневих меню, погодження їх територіальним органом Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та дотримання.
З’ясовувались наступні питання — забезпечення харчоблоків гарячою та холодною проточною водою, стан функціонування каналізаційної системи, системи припливно-витяжної вентиляції, достатність холодильного і технологічного обладнання, наявність у закладах освіти примірного чотиритижневого сезонного меню, організація умов дотримання технології приготування страв та правил миття столового та кухонного посуду, наявність умов для дотримання персоналом харчоблоків правил особистої гігієни, тощо.
Серед основних проблем можна виділити наступні:
Також харчоблоки закладів не забезпечені міксерами та блендерами; протирочними машинами для приготування пюре; овочерізками (оптимізують процес готування і знижують ризик отримання травм для персоналу); картопелечистками (значно полегшують працю кухарів і скорочують час на приготування страв з різних коренеплодів).
У зв’язку із тим, що в більшості закладів освіти громад вже більше 3-х років не функціонували харчоблоки, персонал закладів потребує додаткового навчання на тему організації харчування. Так, в усіх закладах, що підлягали моніторингу не вірно складаються щоденні меню-розклади; з порушеннями заповнюється обов’язкова документація («Журнал бракеражу сирої продукції», «Журнал бракеражу готової продукції» тощо); не дотримуються правила зберігання та товарного сусідства харчових продуктів та сировини тощо.
Для реалізації одного із напрямків стратегії реформування системи шкільного харчування, а саме забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти Павлоградським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області протягом поточного року розглянуто 142 примірних чотиритижневих сезонних меню для організації одноразового харчування учнів 6-11 років, 11-14 років та 14-18 років в закладах загальної середньої освіти громад на період 2024-2025 навчального року. За результатами розгляду 16 примірних чотиритижневих сезонних меню були відхилені від погодження та повернуті на корегування. Всі заклади освіти, що підлягали моніторингу та де організоване гаряче харчування, мають погоджені примірні чотиритижневі сезонні меню.
Спеціалістами Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області всім закладам надано консультативно-методичну допомогу, з усіма працівниками харчоблоків, медичними сестрами були проведені лекції та бесіди, щодо дотримання вимог законодавства під час організації харчування школярів, керівникам закладів надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень та доведення харчоблоків закладів освіти до вимог санітарного законодавства.
За результатами роботи у комісії проінформовано Павлоградську районну державну адміністрацію, місцеві органи виконавчої влади, відділи освіти.
Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує! Відповідно до ст. 33 Закону України від 06.09.2022 №2573-IX «Про систему громадського здоров’я» — органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, власники та адміністрація закладів освіти та фізичні особи, які організовують або здійснюють навчальний та виховний процес, зобов’язані забезпечити умови, що відповідають вимогам державних медико-санітарних нормативів та правил, здійснювати заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров’я, популяризацію здорового способу життя.