Холера відноситься до особливо небезпечних інфекцій, яка характеризується масовим розповсюдженням та високою летальністю. В літній сезон , коли існують сприятливі умови , актуальність цієї інфекції зростає.
За даними Європейського центру контролю та профілактики за інфекційними хворобами спалахи холери в 2021 та 2022 роках були зареєстровані в країнах Африки та Азії. В Україні спалахи холери реєструвалися в 1995 , 2011. 2018 роках та були пов’язані із занесенням патогенних холерних вібріонів на територію країни.
За даними моніторингу інфекційної захворюваності в Павлоградському районі, м.Павлограді, м.Тернівці холера не реєструвалась, але необхідно бути обізнаним з цього питання.
Джерелом інфекції є хвора на холеру людина або носій холерних вібріонів. Холерні вібріони від людини потрапляють у навколишнє середовище. Передача інфекції здійснюється частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах, через брудні руки.
Ознаками холери є блевота, рідкий стул, що схожий на «рисовий відвар», спрага, судоми. Інкубаційний період триває від 6 годин до 5 діб. Необхідно терміново викликати лікаря , лікування проводиться в спеціальному стаціонарі, неможна займатися самолікуванням. Щорічно, починаючи з червня по вересень відповідно сезону , проводиться обов’язкове лабораторне обстеження хворих на гострі кишкові інфекції, що мають дисфункцію кішкивника згідно діючих директивних документів. Випробувальною лабораторією ВСП «Павлоградський районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводяться лабораторні дослідження на наявність холерного вібріону об’єктів довкілля. При лабораторних дослідженнях річкової води в зоні купання , стічної води станом на 20.06.2025 холерний вібріон не виділено.
Щоб уникнути захворювання на холеру, необхідно виконувати профілактичні заходи. Неможна пити воду з невідомих джерел, навіть не використовувати її для миття посуду. Рекомендується воду кип’ятити. Необхідно вживати тільки свіжі харчові продукти та страви, кип’ятити молоко, відокремлювати сиру їжу від готової, ретельно проводити термічне оброблення при приготуванні їжі. Овочі та фрукти потрібно мити під проточною водою. Необхідно дотримуватись особистої гігієни, ретельно слідкувати за чистотою рук, зберігати в чистоті житло, оберігати від мух. Купатися дозволяється тільки в спеціально відведених місцях на пляжі.