Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Модернізація медицини

Декабрь 26th, 2011 Новини Вывести на печать

22 грудня 2011 року у великому залі Павлоградського міськвиконкому під головування першого заступника голови Дніпропетровської обласної ради А.П.Адамського відбулась кущова нарада — тренінг з членами наглядових рад при лікувальних закладах вторинного рівня надання медичної допомоги. В заході прийняли участь голови міських та районних рад, члени наглядових рад при лікувально-профілактичних закладах вторинного рівня медичного обслуговування населення м.Павлограда, м.Першотравенська, м.Тернівка, м. Новомосковська, Павлоградського, Петропавлівського, Покровського, Синельниковського, Юр’ївського, Васильківського, Новомосковського та Межівського районів.
Присутніх привітав Павлоградський міський голова І.С.Метелиця
Перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Адамський Анатолій Павлович розповів про необхідність здійснення модернізації медицини та перші кроки в нашій області:
“На фінансування медицини у 2006 році було виділено 1 млрд 134,2 млн.грн.
— у 2007 – 1 млрд 554,9 млн.грн,
— у 2008 – 2 млрд 186,1 млн.грн,
— у 2009 – 2 млрд 356,2 млн.грн,
— у 2010 – 2 млрд 882,7 млн.грн,
— у 2011 – 3 млрд 143,7 млн.грн.
Фінансування за ці роки зросло на 300%, у 2,8 рази. При цьому оцінювання медичного обслуговування жителями області залишилась на рівні низько (зі 100 опитуваних — 86 незадолені медичний обслуговування, 8 чоловік лікуються у приватних клініках, лише 6 чоловік задоволені якістю медицини). Саме тому протягом 2011-2014 років у Дніпропетровській області та ряді інших пілотних регіонів відбудеться організаційна та функціональна перебудова системи охорони здоров’я.
Проект модернізації охорони здоров’я створений за європейським зразком, з використанням кращих практик країн, які вже провели успішну модернізацію сфери охорони здоров’я. Для ефективної реалізації проекту залучені консультанти міжнародної консалтингової компанії «Deloitte», яка має колосальний досвід у реалізації понад 3000 проектів в сфері охорони здоров’я. У рамках проекту створено керуючий комітет, до якого увійшли: губернатор області Олександр Юрійович Вілкул, керівництво охорони здоров’я, професора медицини, менеджмент найбільших обласних медичних установ, незалежні експерти.
Найголовнішим моментом реорганізації стане поділ усіх медичних установ за видами медичної допомоги: на екстрені (швидка допомога);
первинні (центри первинної медичної допомоги); вторинні (районні та міські лікарні); третинні (високоспеціалізовані медичні установи). Практичний сенс цього кроку полягає в тому, щоб пацієнт потрапляв до потрібного йому спеціаліста в залежності від симптомів, тяжкості захворювання, загального стану здоров’я.
За сприяння губернатора Олександра Вілкула цього року вже відкрито 242 амбулаторії сімейної медицини, а всього їх в області працює 379.
У цьому році з місцевих бюджетів виділено понад 900 тисяч гривень на підготовку 119 лікарів загальної практики. Всього за кошти державного та місцевих бюджетів цього року отримують спеціалізацію сімейної медицини 169 лікарів. Уже зараз в області працює 350 лікарів загальної практики — сімейної медицини, які обслуговують 25% населення області, у тому числі 88% мешканців сільської місцевості.
Реформована структура екстреної медичної допомоги. Населення області будуть обслуговувати 7 станцій швидкої медичної допомоги. Автомобілі швидкої допомоги обладнані GPS-навігаторами, мобільним зв’язком та архиваторами мови. Створено додаткові пункти базування бригад швидкої медичної допомоги (всього 124). Мета таких змін — скоротити час приїзду «швидкої» до пацієнтів: у сільській місцевості до 20 хвилин, в містах — до 10 хвилин.
У процесі модернізації деякі медичні установи змінили підпорядкування і форму власності для більш ефективної організації роботи.
На дев’ятій сесії Дніпропетровської обласної ради було прийнято рішення про прийняття у спільну власність територіальних громад області міських та районних лікарень. Це зроблено для того, щоб область могла фінансувати, проводити капітальні ремонти лікарень, покращувати і оновлювати технічне забезпечення клінік.
Для забезпечення прозорості фінансової і професійної діяльності в рамках модернізації при лікарнях створені Наглядові ради.
Модернізація передбачає застосування передового світового досвіду з профілактики та ранньої діагностики захворювань. Мета таких заходів — значно зменшити кількість випадків, коли пацієнта починають лікувати на середній або останній стадії хвороби, а в перспективі — попередити початок захворювання. Пацієнти не будуть закріплені за дільничним терапевтом або районної поліклініки. Якщо людині не подобається конкретна клініка або лікар, то він має право звернутися до іншої установи, вибрати послуги іншого фахівця. Системою фінансування медицини передбачено, що кошти спрямовуються в ті установи, куди приходять пацієнти. При цьому у лікарів з’являється стимул працювати більш якісно та професійно, що на 100% відповідає інтересам пацієнтів.
Держава вперше суттєво і системно починає підвищувати оклади медичних працівників, а за розпорядженням Президента України, місцеві громади розробляють пакет стимулів для розвитку медицини, особливо в сільській місцевості (забезпечення житлом, транспортом, мобільним зв’язком та іншими умовами).
У проекті державного бюджету на 2012 рік передбачається додаткове фінансування на придбання медичного обладнання для лікарень «пілотних» регіонів з модернізації охорони здоров’я».
Анатолій Павлович призвав всіх до активної співпраці і сказав, що досягти поставленої мети можливо лише зусиллями всіх.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження