Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

На Павлоградському хімічному заводі буде відкрита сучасна установка з утилізації корпусів ракет після вилучення з них твердого ракетного палива

Март 21st, 2013 Новини Вывести на печать

На Павлоградському хімічному заводі завершується будівництво сучасної установки з утилізації корпусів ракет після вилучення з них твердого ракетного палива. Будівництво установки розпочате у 2012 році та буде завершене вже цього року. Це дозволить вже цьогоріч розпочати утилізацію корпусів ракет. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков провів робочу нараду щодо завершення будівництва установки.

На початку 90-х років Україна прийняла на себе зобов’язання ліквідувати на своїй території всі міжконтинентальні балістичні ракети РС-22. Утилізувати було необхідно близько 5 тис тонн ТРП. У рамках міждержавних домовленостей між Україною і США та Державної програми з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 базовим підприємством для проведення цієї роботи було визначено Павлоградський хімічний завод.
Утилізація твердого ракетного палива
Останні роки на заводі активно проводяться роботи з утилізації твердого ракетного палива. 5 квітня 2011 році Президент України Віктор Янукович відкрив повномасштабну промислову установку гідромеханічного вилучення твердого ракетного палива на Павлоградському хімзаводі. Це дозволило збільшити обсяги вилучення ТРП і значно прискорило процес утилізації. За 2011-2012 роки вилучено майже 600 тонн ТРП. Проте після вилучення палива залишалися корпуси ракет, які теж необхідно ліквідувати.
«Програмі з утилізації твердого ракетного палива вже більше 20 років. Проте лише кілька останніх років розпочаті реальні кроки з вирішення цього питання. Павлоградський хімічний завод – це важливий стратегічний об’єкт не лише в межах регіону та України, а й всього світу. Саме тут завершиться історія «холодної війни» — будуть утилізовані залишки твердого ракетного палива та ракетні корпуси балістичних ракет, які залишилися в Україні ще з радянських часів. Це дозволить зняти з черги денної, в тому числі ще одне важливе екологічне питання», — сказав Дмитро Колєсніков.
Утилізація корпусів ракет
Нова установка, яка наразі будується на Павлоградську хімічному заводі, дозволить до 2016 року переробити всі 163 корпуси ракет вагою 306 тонн. Також на цьому об’єкті буде проводитися утилізація супутніх відходів від інших процесів, пов’язаних з утилізацією твердого ракетного палива МБР РС-22.
Загальна вартість установки складає близько 150 млн грн. Кошти для цього об’єкту виділені Сполученими Штатами Америки на основі протокольних рішень, які прийняті під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з Президентом США Бараком Обамою у 2010 році.
Після видалення з балістичних ракет твердого ракетного палива, їх корпуси будуть відправлятися на утилізацію в цю сучасну установку. Тут вони будуть розпилюватися та направлятися у спеціальну піч, де речовина, з якої виготовлені корпуси, під дією температури розпадається на молекули і перетворюється на шлак. Його обробляють і отримують технічну сіль, якою потім можна посипати автошляхи.
Введення в дію сучасної установки з утилізації корпусів ракет дозволить запобігти накопиченню відходів та їх негативному впливу на стан навколишнього природного середовища, виключити викиди токсичних речовин в атмосферне повітря і скидання стічних вод у водойми.
Системний моніторинг екологічної безпеки
Як доповів губернатору генеральний директор Павлоградського хімічного заводу Леонід Шиман, всі процеси, що здійснюються на об’єкті утилізації порожніх корпусів, будуть забезпечені системами газоочисного обладнання з високою ефективністю очищення. Також на об’єкті буде запроваджена система водообертальної технологічної води. Це дозволить не скидати її в каналізаційні системи і навколишнє середовище, а знову й знову після очищення використовувати одну й ту ж воду. На системі газової очистки та водообертальної системи передбачена установка приладів контролю за вмістом шкідливих речовин, що забезпечить щодобовий контроль за об’єктом.
Утилізація боєприпасів
Також на Павлоградському хімічному заводі у рамках Міжнародної програми «Партнерство заради миру» будуть ліквідуватися боєприпаси, зокрема протипіхотні міни. Розроблені на підприємстві технології дозволяють утилізувати боєприпаси різних класів без шкоди для навколишнього середовища.

У відкритті Павлоградського заводу з утилізації порожніх корпусів двигунів балістичних ракет візьмуть участь Президент України та Посол США в Україні

 

Найближчим часом Президент України Віктор Янукович разом із Послом США в Україні Джоном Теффтом візьме участь у відкритті заводу з утилізації порожніх корпусів двигунів міжконтинентальних балістичних ракет у Павлограді Дніпропетровської області. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час зустрічі із заступником Держсекретаря США з політичних питань Венді Шерман.

 «Ми готові й надалі плідно співпрацювати в питаннях ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерних матеріалів. Така співпраця демонструє надійний характер українсько-американського партнерства», — сказав Глава держави.

Наразі на Павлоградському хімічному заводі завершується будівництво сучасної установки з утилізації корпусів ракет після вилучення з них твердого ракетного палива. Будівництво установки розпочате у 2012 році та буде завершене вже цього року. Це дозволить вже цьогоріч розпочати утилізацію корпусів ракет. Сьогодні голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков провів робочу нараду щодо завершення будівництва установки.

Нагадаємо, 12 квітня 2010 року в ході зустрічі Президента України Віктора Януковича з Президентом США Бараком Обамою в рамках Саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні була досягнута домовленість про вивезення з території України наявних запасів високозбагаченого урану в обмін на фінансову і технологічну компенсацію (обсягом понад 60 млн дол. США).

У серпні 2011 року Президент США в листі на адресу Президента України зазначив, що США залишаються відданими зобов’язанням щодо введення в Україні в експлуатацію ядерної установки — джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту не пізніше квітня 2014 року.

За сприяння США триває утилізація твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 (SS-24). Цей процес було активізовано за результатами двосторонніх домовленостей під час Вашингтонського та Сеульського самітів з питань ядерної безпеки у 2010 та 2012 роках. Зокрема, у травні 2012 року на Павлоградському хімічному заводі завершено роботи з утилізації твердого палива з найбільш небезпечних ракетних двигунів третього ступеня. Тривають роботи з вилучення палива з двигунів другого ступеня. На завершальній стадії знаходиться проект з будівництва об’єкта з утилізації порожніх корпусів двигунів.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Запрошуємо до участі у міському дитячому фотоконкурсі «Ми- українці!», присвяченому Міжнародному дню захисту дітей
  • У бою за Україну загинув наш земляк Гіда Анатолій
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Хуторська (від буд. № 54 до кінцевої зупинки автобусів) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-008359-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Богуна Івана в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-007078-a
  • Про скликання позачергової 51 сесії міської ради VІІІ скликання
  • Про приведення у відповідність вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» об’єктів культурної спадщини
  • Порядок денний на травень 2024 р.
  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій
  • Запрошуємо на безкоштовні навчальні програми для ведення бізнесу
  • ПАВЛОГРАД ЗНОВУ СТАВ ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!