Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

Несвоєчасна виплата заробітної плати

Март 5th, 2013 Новини Вывести на печать

Професійні стосунки роботодавця та працівника, в нашій країні при нестабільній економічній ситуації, дуже напружливі. З свого боку, держава, стимулює розвиток законодавства про працю, якому характерна тенденція до поліпшення стану працівників. Але, нажаль, непоодинокі випадки, коли працівник, незнаючи своїх прав, не вимагаючи від власника підприємства додержання законодавства про працю, погіршував своє ж становище. Хочемо освітити деякі правові моменти, які необхідно знати кожному працівнику.
Як передбачено законодавством, заробітна плата – це виногорода, обчислена у грошовому виразі, яку виплачує працівникові за виконану ним роботу власник або уповноважений ним орган.
Визначаючи розмір заробітної плати валасник, або уповноважений ним орган повинні враховувати складність та умови виконуваної роботи, професійно-ділові якості працівника, результати його праці та господарської діяльності підприємства на якому працює працівник. Законодавством встановлено мінімальний розмір заробітної плати, нижче якого не може провадитися оплата за виконаний працівником місячний обсяг робіт. Якщо ж працівникові, який виконав місячну норму праці, нарахована заробітна плата нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, підприємство повинно провести доплату до її рівня.
При укладанні з працівником трудового договору власник підприємства або уповноважений ним орган повинні довести до його відома умови оплати праці, розміри порядок і строки виплати заробітної плати. Власник не має права в одностороньому порядку, без згоди працівника, приймати рішення щодо оплати праці, якщо такі рішення погіршують умови встановлені законодавством та трудовими договорами. Розмір заробітної плати може бути нижчим за встановлений трудовим договором та мінімального розміру заробітної плати лише у разі невиконання норм виробітку, виготовлення продукції, що виявилася браком, та з інших, передбачених законодавством причин, які мали місце з вини працівника.
Заробітна плата повинна виплачуватися працівникові регулярно, не рідше двох разів на місяць, не більше як через 16 календарних днів, в робочі, конкретні дні, та в строки які повинні бути визначені в колективному договорі чи наказі по підприємтсву. У разі, коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. ( ст. 155 КЗпП України; ст. 24 Закону України “Про оплату праці”). Затримка виплати заробітної плати на один і більше днів, визначених у колективному договорі чи наказі, вже є, згідно зі ст. 241-1 Кодексу Законів про Працю України, порушенням строків виплати.
Згідно із Законом України “Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати” від 19 жовтня 2000 року, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання провадиться компенсація втрати частини заробітної плати своїм працівникам у будь-якому разі затримки виплати нарахованої заробітної плати на один і більше календарних місяців, незалежно від того, чи була в цьому вина роботодавця, в разі, якщо за цей час індекс цін на споживчі товари і тарифів на послуги зріс більше ніж на один відсоток. Право працівника на компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати передбачено також Законом України “Про оплату праці”, а саме ст. 34, де вказано, що така компенсація провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги.
Таким чином, працівник, який уклав трудовий договір з приватним підприємцем чи юридичною особою, вказавши при цьому в трудовому договорі терміни виплати підприємцем чи юридичною особою належної працівникові заробітної плати, має право на компенсацію у разі порушення терміну виплати заробітної плати, передбаченого трудовим договором. Але слід звернути увагу на те, що на договори про виконання певних обсягів робіт цивільно-правового характеру між громадянином та приватним підприємцем чи юридичною особою, ця компенсація не поширюється.
В разі, якщо власник, або уповноважений ним орган, чи особа, відмовиться виплачувати компенсацію, працівник має право звернутися з позовом до суду про стягнення цієї компенсації.
В разі звільнення працівника, керивництво повинно провести з ним повний розрахунок, не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Якщо керивництво при звільненні працівника несвоєчасно провело з ним повний розрахунок, то відповідно до ст. 117 КЗпП України, підприємство повинно виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
Взагалі, порушення строків виплати працівникам заробітної плати, є грубим порушенням Законодавства України про працю. Відповідно до ст. 35 Закону України “Про оплату праці”, контроль за додержанням законодавства по оплаті праці на підприємствах здійснюють: Міністерство праці України та його органи; фінансові органи; органи Державної податкової інспекції; професійні спілки та інші органи та організації, що представляють інтереси найманих працівників; вищий нагляд за додержанням законодавства про оплату праці здійснює Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори.
Введений в дію Кримінальний Кодекс України від 5 квітня 2001 року, передбачає кримінальну відповідальність посадових осіб за порушення трудового законодавства. Так, ст. 175 КК України передбачає кримінальну відповідальність за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат. Таким чином держава намагається захистити права працівників та попередити подальше порушення їх конституційного права на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом і на своєчасне її отримання, але при цьому працівник повинен сам вміти захисти свої права, знаючи та розуміючи їх.
Нагадуємо, що повноваження з питань охорони праці, колективно-договірної роботи, оплати праці з боку органів місцевого самоврядування здійснює відділ трудових відносин та умов праці Павлоградської міської ради, вул. Леніна, 95, каб.100 тел. 6-11-03, 6-28-64

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • До уваги осіб з інвалідністю!
  • Допомога нашим захисникам
  • Виконком від 27.03.2024 р.
  • Покос трави на території міста Павлограда
  • Акутальні грантові пропозиції
  • До уваги суб’єктів господарювання
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
  • Про затвердження обґрунтування підстави здійснення закупівлі
  • Шановні павлоградці!
  • Переваги офіційного працевлаштування для роботодавців
  • Громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топонімії міста Павлоград
  • Підтримка від ЮНІСЕФ для підприємств міста
  • Шановні нацгвардійці та ветерани!
  • Про затвердження Порядку проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Павлоград
  • Оголошується конкурс бізнес-проєктів для надання гранту з міського бюджету на підтримку молодіжного підприємництва